eur:
393.87
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: HungaroControl

Csúcstechnológiás fejlesztést kaptak a magyar légiirányítók

Nyolcmilliárd forintba került a beruházás.

Lezárult a HungaroControl egyik legjelentősebb beruházása, amelynek keretében az elmúlt fél évben teljesen megújultak a társaság légi navigációs és hangkommunikációs rendszerei, valamint a légiforgalmi szakemberek munkaállomásai. A fejlesztésnek köszönhetően az irányítók a jövőben is Európa egyik legkorszerűbb, csúcstechnológiával felszerelt központjából gondoskodhatnak a repülések biztonságáról - közölte a társaság.

Az alapos és hosszú előkészület után a 2020 októberében megkezdett, fél évig tartó munkálatok során kicserélték a rendszereszközök mintegy 90 százalékát a HungaroControl légiforgalmi irányítótermében, a toronyban és az ezeket kiszolgáló technikai helyiségekben.

Korszerűsítették az elmúlt hét évben éjjel-nappal szünetmentesen működő MATIAS légi navigációs és Frequentis hangkommunikációs rendszerek hardvereit és hálózati eszközeit.

Az eddigi analóg kommunikációs csatornák helyett korszerű, digitális megoldásokkal teremtettek még átláthatóbb környezetet az irányítók számára, ezáltal tovább növelve a hazai repülésbiztonság színvonalát.

Forrás:  HungaroControl
Forrás: HungaroControl
Forrás: HungaroControl
Forrás: HungaroControl

Nemcsak az említett rendszerek hardvereit és mintegy 500 kilométernyi vezetéket cseréltek ki, hanem a légiforgalmi irányításhoz szükséges szoftverek is frissültek: a MATIAS szoftverének legfrissebb verziójába 13 olyan új megoldás került, amelyekkel a társaság az irányítók igényeire és a nemzetközi szakmai elvárásokra is reagál. Felújították továbbá a pihenőszobákat, illetve 55 munkaállomást alakítottak át, amelyek így ülő és álló munkavégzésre egyaránt alkalmasak.

A közel 8 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően a hazai innovációban élen járó légiforgalmi szolgálat szakemberei továbbra is Európa egyik legkorszerűbb központjából irányítják Magyarország és Koszovó légi forgalmát - hangsúlyozta a HungaroControl.

A tavaly ősszel elindított munkálatok idején a légi közlekedés biztonságáról egy másik helyszínről – a HungaroControl 2015 óra kényszerhelyzeti központként és szimulátorként működtetett létesítményéből – gondoskodtak a szakemberek, akik az elmúlt napokban vehették újra birtokba a felújított irányítótermet. Az alaposan megtervezett átállás zökkenőmentesen és észrevétlenül zajlott, így a légi navigációs szolgáltatásban egy pillanatnyi kiesés sem volt.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×