eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Ajzner Éva, a Központi Laboratórium osztályvezető főorvosa megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának második adagját a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban 2021. január 17-én.
Nyitókép: Ajzner Éva, a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház osztályvezető főorvosa megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának második adagját. MTI/Balázs Attila

Hétvégenként is oltaniuk kell a háziorvosoknak - a nap hírei

A koronavírus elleni oltást tartja az egyetlen kiútnak a mostani nehéz helyzetből a miniszterelnök. Kezdődik a Lánchíd felújítása.

A koronavírus elleni oltást tartja az egyetlen kiútnak a mostani nehéz helyzetből a miniszterelnök. Orbán Viktor a Facebook-oldalán közzétett videóban azt mondta: izraeli útján láthatta a járvány után újrainduló élet jeleit, a kinyitó éttermeket és a gazdaság nekilendülését.

Hamarosan a belga Janssen koronavírus elleni oltóanyaga is megérkezik Magyarországra - erősítette meg a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője. Galgóczi Ágnes elmondta: a vakcinából Magyarország 4 millió 360 ezer adagot kötött le. Az AstraZeneca vakcinájának alkalmazásában az Európai Gyógyszerügynökség ajánlását tartják irányadónak, amely szerint az oltóanyag biztonságosan alkalmazható.

Újabb 9.011 ember fertőződött meg igazoltan a koronavírussal. 130, többségében idős, krónikus beteg halt meg. 8.718 embert kezelnek kórházban, közülük 949-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma meghaladta a 134 ezret. Eddig 1 millió 230 ezer ember kapott védőoltást, csaknem 352 ezren a második dózist is.

Hivatalosan is kijelölte a hétvégéket és munkaszüneti napokat is oltásra a háziorvosoknak az országos tisztifőorvos május végig. A Nemzeti Népegészségügyi Központ közleménye szerint a háziorvosok kiegészítő díjazást kapnak, egy teljes munkaszüneti napra 80 ezer forintot, ha az ellátandók legalább fele megjelenik a rendelőben.

Az uniós vakcina beszerzési szerződések nyilvánosságra hozatalát kéri a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely az egészségügyért felelős biztosnak írt levelében arra kérte az Európai Bizottságot, hogy tegye nyilvánossá az összes vakcina beszerzésről szóló szerződést és szállítási menetrendet.

Engedélyezte a Johnson & Johnson amerikai gyógyszeripari vállalat vakcinájának vészhelyzeti alkalmazását az Egészségügyi Világszervezet. A tájékoztatás szerint az oltóanyag nem igényel mélyhűtést, egyszerű hűtőszekrényben tárolható. A vakcina mintegy 85 százalékban hatékony.

Kezdődik a Lánchíd felújítása, március 17-én két és fél évre lezárják a gyalogosok elől az átkelőt. Az autós forgalom elől június közepén zárják majd le a hidat. A kivitelezési munkák előreláthatóan 2023. augusztusában fejeződnek be.

Mégsem nyitják meg a hosszú hétvégére a pesti alsó rakpartot és a Lánchidat a gyalogosok és a kerékpárosok számára. A Főpolgármesteri Hivatal az operatív törzset vezető belügyminiszter javaslatára döntött erről.

A Gazdaságvédelmi Alap összegeinek eredeti célokra fordítását követeli a kormánytól az MSZP. Az ellenzéki párt ismét a bértámogatás és az álláskeresési járadék összegének emelését, és utóbbi folyósításának meghosszabbítását sürgeti.

A pedagógusok, óvodai és bölcsődei dolgozók beoltását követeli a Demokratikus Koalíció és az LMP. Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az iskolák, óvodák, vagy szociális intézmények a közösségi találkozások miatt gócpontokká válhatnak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×