eur:
389.78
usd:
363.64
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Egészségügyi dolgozó mintát vesz egy férfitől koronavírus-teszthez egy mobil koronavírus-tesztállomáson a dániai Ishoejben 2021. február 23-án. Mintavétel közben a páciensek zenét hallgathatnak a villogó fényekkel megvilágított buszban.
Nyitókép: MTI/AP/Ritzau/Mads Claus Rasmussen

Percről percre – a járvány legfontosabb hírei szerdán

Szerdán is közel háromezer új koronavírusos esetet jelentettek Magyarországon. Nő a kórházak leterheltsége a napi adatok alapján. Egy felmérés szerint a Covid-19-járvány a stressz és bizonytalanság felé taszította a gyerekeket. Zacher Gábor a kínai oltóanyaggal szemben a hiányos adatok miatt kritikus. A járvány hírei egy helyen. (A nyitóképen: Egészségügyi dolgozó mintát vesz egy férfitől koronavírus-teszthez egy mobil koronavírus-tesztállomáson a dániai Ishoejben 2021. február 23-án. Mintavétel közben a páciensek zenét hallgathatnak a villogó fényekkel megvilágított buszban.)

2021.02.23. 23:00

Újabb 102 ember halált bele a koronavírus okozta betegségbe Magyarországon - a nap hírei

A kormányfő szerint a járvány harmadik hulláma miatt egyelőre nem lehet lazítani a szabályokon. Megkezdődött az oltás a kínai vakcinával.

2021.02.24. 21:40

Portugália megosztja vakcinakészletét korábbi afrikai gyarmataival és Kelet-Timorral

Az ország vakcinakészletének öt százalékát a portugál ajkú afrikai országoknak és a délkelet-ázsiai Kelet-Timor szigetországnak fogja küldeni az év második felében - jelentette be Augusto Santos Silva portugál külügyminiszter szerdán. A kicsivel több mint 10 milliós Portugália 35 millió adag oltóanyag vásárlására jogosult idén az Európai Unió vezetése által jóváhagyott keretrendszerben, ami jobbára ismétlő oltást, azaz kétadagos vakcinát jelent, így az országban több millió oltóanyag maradhat felhasználatlanul. A vakcinakészlet öt százaléka 1 millió 750 ezer dózist jelent.

A célországok csoportjába tartoznak Portugália korábbi afrikai gyarmatai: Angola, Mozambik, Zöld-foki Köztársaság, Bissau-Guinea, Egyenlítői-Guinea, valamint Sao Tomé és Príncipe.

2021.02.24. 21:35

Rendkívüli támogatást kaphatnak a magánalapítású állatkertek

Az Agrárminisztérium szakmai támogatásával a Magyar Állatkertek Szövetsége (MÁSZ) létrehozott a szövetség tagjainak felajánlásaiból, visszatérítendő támogatás alapjául szolgáló több millió forint értékű keretet, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma ugyanolyan összegű vissza nem térítendő kormányzati támogatással növel.

A tárca közleményében megjegyzi: a koronavírus-járvány második hulláma miatt a hazai állatkertek november 11. óta ismét zárva vannak. A látogatók elmaradása miatt kieső bevételek minden állatkertnek hiányoznak, azonban a magánalapítású, üzleti vállalkozásként működő kisebb állatkertek még nehezebb helyzetbe kerültek.

A MÁSZ által megfogalmazott cél, hogy nem kizárólag a Magánállatkertek Szövetségének tagjai, hanem mindazok a - törvényes engedélyek birtokában működő - magánalapítású állatkertek, vadasparkok pályázhassanak az anyagi segítségre, amelyeknek már az állatok életben tartásához szükséges alapvető takarmányok beszerzése is gondot jelent.

A kezdeményezést Ovádi Péter, az Agrárminisztérium Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa is támogatja.

2021.02.24. 21:10

Oltásért cserébe mehetnének külföldre dolgozni a fülöp-szigeteki nővérek

A kormány egészségügyi dolgozók, főként nővérek ezreinek engedélyezné, hogy Nagy-Britanniában vagy Németországban dolgozzanak, ha az érintett államok cserébe koronavírus elleni oltást adnak.

2021.02.24. 20:24

Járvány: több aranytojást tojó tyúkra is lecsapott az olasz maffia

Az új koronavírus-járvány okozta egészségügyi és gazdasági válsághoz a leggyorsabban a szervezett bűnözés alkalmazkodott területi terjeszkedésének és pénzügyi erejének növelésével - derült ki a maffiaellenes olasz nyomozó igazgatóság (Dia) szerdán közölt jelentéséből.

2021.02.24. 19:39

18 millió fölött az oltottak száma Nagy-Britanniában

Tíz nap alatt több mint 3 millió embert oltottak be. Jönnek orrspray vagy tabletta formájában alkalmazható oltások is.

2021.02.24. 19:29

Az olaszok elbukták a húsvétot

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások meghosszabbítását jelentette be legalább április 6-ig az olasz egészségügyi miniszter szerdán, miközben San Marino Köztársaság nemzeti oltási napot hirdetett meg a miniállamba megérkezett orosz vakcina beadásának elindításával.

2021.02.24. 17:40

Hatalmas inflációs robbanás előtt állhat a világ - ebbe érdemes fektetni a "nagyok" szerint

A járványkorlátozások feloldása irgalmatlan költekezést hozhat lakossági fronton, de lesznek nyertes cégek, akiket érdemes figyelni. A kötvények ideje pedig épp most járhat le.

2021.02.24. 17:35

Svájc március elsejétől enyhít a korlátozásokon

A fertőzöttek számának csökkenése nyomán - közölte szerdán a svájci kormány. A többi között újranyithatnak az üzletek, múzeumok, könyvtárak, állatkertek, sportpályák és vidámparkok. Az éttermeknek azonban továbbra is zárva kell tartaniuk, függetlenül attól, hogy rendelkeznek-e terasszal. Továbbra is hatályban marad a maszkviselési kötelezettség és a kötelező távolságtartás. Az üzletekben egyszerre csak meghatározott számú vásárló tartózkodhat.

A kantonok hatáskörébe tartozó sípályák többsége nyitva áll a sportolók előtt. A szabadban azonban egy helyen csak legfeljebb tizenöten gyülekezhetnek. A zárt terekben tartott magánrendezvények résztvevőinek számát továbbra is öt főben korlátozzák.

Ahol csak lehetséges, továbbra is a távmunkában dolgoznak az emberek.

A kormány március közepén fog dönteni esetleges további lazításokról március 22-től kezdődő hatállyal.

2021.02.24. 17:18

Ausztriában megnövelik a családtámogatásra szánt összegeket

50 millió euróval megemelték az úgynevezett "vészhelyzeti alapokat". Támogatást ebből a forrásból elsősorban azok a gyermekes családok igényelhetnek, amelyekben az egyik vagy másik szülő a koronavírus-járvány, illetve az ezzel járó gazdasági válság következtében vesztette el a munkáját, vagy rövidített munkaidőben kényszerül dolgozni. Az igények bejelentési határidejét június 30-ig meghosszabbították. Ezen túlmenően azoknak, akiknek 2020 márciusa és 2021 februárja között járt le a családi pótlékra való jogosultsága, de a pótlékot továbbra is folyósították nekik, nem kell a visszafizetéstől tartaniuk, a kormány ezúttal eltekint a jogosultság felülvizsgálatától.

További 26 millió eurót bocsátanak rendelkezésre a különösen rászoruló gyermekes családoknak, akik önhibájukon kívül kerültek a szegénység küszöbére. Ez a támogatás is arra hivatott, "hogy megakadályozzák, illetve megelőzzék a súlyos szociális válságot".

2021.02.24. 16:37

Súlyos gondok a Cseh Légitársaságnál

A CSA-t szerkezetátalakítással szeretnék megmenteni a csődtől.

2021.02.24. 15:50

Beindult a járvány a magyarok egyik kedvenc nyaralóhelyén

Az emberek óvatlanabbak lettek, és megsokszorozódtak a családi és baráti összejövetelek.

2021.02.24. 15:20

"Európai nyavalygás" - így durvul el az AstraZeneca és az EU konfliktusa

Az AstraZeneca igyekszik növelni a termelést az uniót ellátó láncolatban, és igénybe veszi globális kapacitásait, hogy teljesíteni tudja a 180 millió adag leszállítását a második negyedévben.

2021.02.24. 15:01

Szlovákia gyorsan olt, de még jobban fertőződik

7 százalék kapott oltást, de a járványhelyzet romlására már nincs túl sok jelző.

2021.02.24. 14:30

Pedagóguskar: csak megfontoltan a távolléti oktatással

Horváth Péter szerint elsősorban a fertőzöttséggel leginkább érintett intézményekben kell átállni, és ha szükséges, legfeljebb településszinten kell intézkedni.

2021.02.24. 14:10

Gigantikus mentőcsomaggal nyúlnak a spanyol gazdaság hóna alá

"2021 az oltás éve lesz és a gazdasági, társadalmi fellendülésé" – jelentette ki a spanyol miniszterelnök.

2021.02.24. 13:30

Andrej Babis: pokoli napok jönnek

A cseh kormány kérni fogja a parlamenttől a hét végén lejáró szükségállapot további meghosszabbítását – jelentette ki Andrej Babis miniszterelnök. A csehországi helyzet "rendkívül komoly", és március elején valószínűleg a legrosszabb lesz a koronavírus-járvány tavaly márciusi kirobbanása óta – mondta Babis. Leszögezte: az óvintézkedések szigorítását is tervezik, és ezekről várhatóan az esti újabb kormányülésen születik döntés. "Meg kell ezt tennünk, mert ellenkező esetben a kórházakban teljes lesz a katasztrófa. Ilyen helyzetben még nem voltunk – mondta a miniszterelnök. Az egészségügy szemszögéből nézve pokoli napok állnak előttünk."

A szerda reggeli kimutatások szerint a cseh kórházakban jelenleg mintegy 6300 személyt kezelnek koronavírussal, közülük több mint 1300 állapota súlyos. A szaktárca szerint a speciális covidos és az intenzív osztályokon már csak az ágyak mintegy 15 százaléka szabad. Számos kórház megtelt, és az érintett járásokból az ország más kórházaiba szállítják a betegeket.

Bejelentették, hogy a kormány felvette a kapcsolatot azokkal a német régiókkal is, amelyek hajlandóak segítséget nyújtani a cseheknek. Szászország, Bajország és Észak-Rajna-Vesztfália már konkrét ajánlatokat is küldött. A lengyel határ mentén elterülő Královohradecky régió pedig azt jelezte, hogy megegyezésre jutott a szomszédos lengyel régióval a cseh betegek esetleges Lengyelországba szállításáról.

Jan Blatny egészségügyi miniszter a közszolgálati hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy az új fertőzések több mint felében már kimutatható a brit vírusmutáns, és eddig hét olyan esetet vizsgálnak, ahol gyanú van a dél-afrikai vírusmutánsra. (MTI)

2021.02.24. 13:07

Fordulat látszik a szennyvízadatokból

Új módszert fejlesztettek ki az NNK laboratóriumában.

2021.02.24. 12:50

Bizarr állapotok uralkodtak el a szombathelyi oltóponton

Több tucat idős embert zsúfoltak össze a bejáratok közelében, teljes a fejeletlenség.

2021.02.24. 12:13

Az AstraZeneca áprilistól alig szállít az EU-nak

Erről értesítette a gyógyszergyár az Európai Uniót a Reuters szerint.

2021.02.24. 11:48

Fontos hírei vannak az operatív törzsnek - cikkünk frissül

A Sinopharm vakcina háziorvosi alkalmazásának első napján sem túl biztatóak a járványadatok, ám Müller Cecília délelőtt Orbán Viktorral egyeztetett.

2021.02.24. 10:47

Orbán Viktor bejelentett egy várható könnyítést

Részben az idősotthonok lakóinak látogathatóságáról szól a kormányfő Facebook-videója.

2021.02.24. 09:13

Zacher Gábor: „a kínaiak nem közölték az oltással kapcsolatos eredményeket”

A kínai oltóanyaggal szemben a hiányos adatok miatt kritikus a toxikológus. A mentőorvos arra is kitért, hogy a járványidőszak alatt erősödtek a függőségek.

2021.02.24. 09:01

Vírushelyzet: mellbevágó felmérés látott napvilágot a gyerekekről

Több mint 10 ezer gyerek és fiatal vett részt azon az online felmérésen, amelynek célja az EU Gyermekjogi Stratégiájának és Gyermek-garanciájának formálása.

2021.02.24. 08:50

Tartósan száz fölött a frissen jelentett halottak száma

Szerdán is közel háromezer új koronavírusos esetet jelentettek Magyarországon. Nő a kórházak leterheltsége a napi adatok alapján.

2021.02.24. 07:40

Megállítják az oltások a koronavírus terjedését?

A vakcinákkal kapcsolatos egyik legfontosabb kérdésre nehéz választ adni, mivel, bár előzetes adatok szerint egyes vakcinák képesek lehetnek erre, sok egyéb faktor is befolyásolja azt, mennyire agresszíven terjed a koronavírus.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×