eur:
392.92
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Détárné Molnár Andrea, a Szeghalmi Járási Hivatal hivatalvezetője átadja az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagát Juhász Lajos háziorvosnak a vésztői orvosi centrumban 2021. február 17-én.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

"Európai nyavalygás" - így durvul el az AstraZeneca és az EU konfliktusa

Az AstraZeneca igyekszik növelni a termelést az uniót ellátó láncolatban, és igénybe veszi globális kapacitásait, hogy teljesíteni tudja a 180 millió adag leszállítását a második negyedévben.

Az euroszkeptikus brit Express című lap „európai nyavalygásnak” nevezi az unió és az AstraZeneca vakcinagyártó folytatódó kötélhúzását. A liberális Inews szerint Európa „vonakodik” használni a brit oltóanyagot, és ezért lassabb a kontinensen az oltási program. A Politico pedig arról ír, hogy a brit kormánynak a céggel kötött szerződése „harapósabb” a számonkérés szempontjából, mint a belga jogon alapuló EU-s szerződés.

Ami tény: az EU-nak ismét fájhat a feje, mert cég kedden azt mondta, csak feleannyi vakcinát tud leszállítani a második negyedévben, mint amiben korábban megállapodtak.

Az AstraZeneca szóvivője elmondta, hogy azon dolgoznak, hogy megnöveljék a termelékenységet az EU-s ellátási láncukon belül, azaz,

az európai gyártási kapacitásokat okolta, amiért nem teljesíti vállalását

– vagy legalábbis nem úgy, ahogy számítottak rá. A szóvivő ugyanis hozzátette: az AstraZeneca „globális kapacitásait” fogja felhasználni, hogy megpróbálja pótolni a hiányt, és hogy „180 millió dózist szállítson le az EU-ba a második negyedévben”.

Európán kívül India az AstraZeneca-vakcina legnagyobb gyártója. A Serum Institute of India az idén egymilliárd dózist tervez legyártani India és a kis-közepes jövedelmű országok számra. További 240 millió dózist ígért be az Egészségügyi Világszervezet igazságosabb vakcinaelosztást támogató COVAX programjába.

Egyelőre nem világos, hogy szerepel-e a partnercég tervében az európai és brit piacra történő gyártás. A Fierce Pharma gyógyszeripari portál és a Reuters hírügynökség is azonban február közepén arról írt, hogy az AstraZeneca Indiából szerezheti be azt a mennyiséget, amit nem tud Európában legyártani. A brit gyógyszerészeti ügynökség, a MHRA emberei már megkezdték az indiai üzem ellenőrzését a potenciális jóváhagyás előtt.

Az Indiai Szérum Intézet esetében valószínűleg rutinellenőrzésről van szó, mivel Nagy-Britannia már eddig is használt onnan származó, más vakcinákat. A Fierce Pharma szerint a pandémia miatt az EU megelégedhet a brit gyógyszerügynökség minőségi jóváhagyásával, és

így nem lesz szükség az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) teljes ellenőrzésére.

Az AstraZenecának az egyesült államokbeli Baltimore-ban is van egy gyártóegysége, de nem világos, tervezik-e, hogy onnan is importáljanak Covid-vakcinát Európába.

Az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett szérumot csak február elején hagyta jóvá az Európai Gyógyszerügynökség – miközben a britek már december végén megtették ezt. Így a Pfizer szérumot korábban engedélyező britek az EU-hoz és más országokhoz képest is előretörtek az oltási programmal. A britek már közel 18 millió embert oltottak be, és a lakosság arányában is vezetnek. Az utóbbi mutatót nézve

Európában Málta, Szerbia és Dánia jár az élen.

A mindkét dózist megkapottak aránya Máltában a legmagasabb: 4,6 százalék, a szigetet Portugália és Belgium követi. Magyarország a maga 2,1 százalékával az Euronews kedden frissített adatai szerint ebben a statisztikában a huszadik. 100 ezer főből Magyarországon több mint 6700 ember kapott oltást, ami több, mint Németországban. A briteknél közben 100 ezer főre 28 ezer beoltott jut.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×