eur:
395.72
usd:
371.96
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Fülöp-szigeteki asszonytól vesznek vizsgálati mintát a manilai Santa Ana kórházban 2020. április 14-én. A délkelet-ázsiai szigetországban széles körű tesztelés kezdődőtt ezen a napon a koronavírus-járvány elleni védekezésül. A Fülöp-szigeteken 5223 regisztrált koronavírusos fertőzöttet tartanak nyilván, a halálesetek száma 335-re nőtt.
Nyitókép: MTI/EPA/Mark R. Cristino

Oltásért cserébe mehetnének külföldre dolgozni a fülöp-szigeteki nővérek

A kormány egészségügyi dolgozók, főként nővérek ezreinek engedélyezné, hogy Nagy-Britanniában vagy Németországban dolgozzanak, ha az érintett államok cserébe koronavírus elleni oltást adnak.

Érdekes ajánlattal állt elő az ázsiai ország egyik vezető tisztviselője, ám úgy tűnik, a britek semmiképpen sem harapnak a lehetőségre: a CNN cikke szerint a szigetország egészségügyi minisztériuma az ügy kapcsán arról beszélt, hogy a rendelkezésre álló vakcinamennyiség otthoni felhasználása a prioritás, de a vakcinafeleslegből majd szívesen adományoznak rászorulóbb országok részére is.

A Fülöp-szigeteket sújtja jelenleg a legjobban Ázsiában a koronavírus. Az ország az egészségügyi dolgozók külföldi munkavállalásának engedélyezésére a teljes tiltás után felső határt alkalmaz: legfeljebb

évi ötezer egészségügyi dolgozó hagyhatja el az államot.

Ezen lenne hajlandó a két megnevezett ország felé irányuló kivándorlás esetében változtatni most Fülöp-szigetek vezetése. Cserébe azt kérnék a britektől és a németektől, hogy oltást adjanak, mellyel az országból kiutazó munkavállalók és hazatelepülő filippínók százezreit oltanák be. Nővérekből több százezer dolgozik külföldön az ország nyilvántartása szerint.

Nagy-Britannia a javaslatra reagálva elmondta: 2021-ben mintegy 11 ezerrel több nővér dolgozik az állami ellátórendszer, az NHS keretein belül, mint a megelőző évben. Nagyon hálásak annak a 30 ezer fülöp-szigeteki nővérnek, aki jelenleg is náluk végzi munkáját, de nincsen szükségük arra, hogy még többen érkezzenek az országból. Az egészségügyi minisztérium egy képviselője úgy fogalmazott: nem terveznek vakcina-megállapodást aláírni az országgal további egészségügyi dolgozók alkalmazásának lehetőségéért cserébe. Német oldalról eddig nem érkezett reakció a kezdeményezésre.

A koronavírusban elhunytak számának országok szerinti rangsorában Nagy-Britannia ötödik helyen áll, a fertőzöttek számának terén pedig Németország a tizedik. A két ország oltottjainak együttes száma jelenleg 23 millió, a Fülöp-szigeteken azonban csak most tudják elkezdeni az oltási programot a Kínából érkezett vakcinaadományból.

108 milliós lakosságuk kétharmadát, azaz 70 millió embert szeretnének immunizálni, amihez 148 millió adagnyi védőoltást szeretnének lekötni.

A Fülöp-szigeteken sem volt egyértelműen jó a terv fogadtatása: bár a nővérek évek óta küzdenek azért, hogy többen mehessenek külföldre dolgozni, Jocelyn Adamo, a nővérek egyesületének főtitkára szerint gusztustalan, hogy az egészségügyi dolgozókat exportcikként kezelik most.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×