eur:
390.3
usd:
364.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Fekete-Győr Andrást indítja a Momentum, továbbra is sebesen terjed a járvány Magyarországon – a nap hírei

Ismét csaknem 3 ezer embernél mutatták ki a koronavírus fertőzést Magyarországon. A koronavírus járvány harmadik hullámának felszálló szakaszában jár Magyarország – közölte az országos tisztifőorvos. Fekete-Győr András pártelnököt indítja miniszterelnök-jelöltként a Momentum az ellenzéki előválasztáson

Egy nap alatt újabb 2912 embernél mutatták ki a koronavírus fertőzést. 47 többségében idős, krónikus beteg halt meg a szövődményekben. 4233 embert ápolnak kórházban, közülük 366-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma meghaladta a 82 ezret. A járvány kezdete óta már több mint 400 ezren kapták el a vírust, a halálos áldozatok száma megközelíti a 14 ezer 300-at.

A koronavírus járvány harmadik hullámának felszálló szakaszában jár Magyarország – közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az M1-en elmondta: a napi ezres esetszám egyik napról a másikra duplájára nőtt, most pedig már csaknem háromezer új fertőzöttet regisztrálnak. A tisztifőorvos emiatt tart a megbetegedések számának exponenciális növekedésétől, ami nagyobb terhet róhat az egészségügyi intézményekre. Müller Cecília arról is beszélt, hogy a szakemberek szerint a felfutást az új, nagyobb fertőzőképességű vírusvariánsok megjelenése okozza.

Alapvetően nem kell különbséget tenni az oltóanyagok között – mondta a Semmelweis Egyetem rektora. Merkely Béla a közmédiának nyilatkozva úgy fogalmazott: az a jó vakcina, amit már megkaptunk. Úgy vélte: az oltással járó esetleges reakciók össze sem hasonlíthatók a koronavírus-fertőzés okozta megbetegedés esetleges súlyosságával. Hozzátette: nagyobb, hosszabb idejű immunitást mindenképpen az oltás ad. A rektor azt javasolta, hogy mindenki éljen a számára felajánlott oltóanyaggal, hiszen a késlekedéssel megnő az esély arra, hogy elkapjuk a koronavírust.

Az MSZP azt javasolja, hogy - Ausztriához hasonlóan - mindenkinek biztosítson ingyenesen havonta 5, otthon elvégezhető koronavírus-gyorstesztet. A párt indoklása szerint lehetővé kell tenni, hogy az emberek önmagukat ellenőrizzék. A tájékoztató utalt Orbán Viktor miniszterelnök hétfői parlamenti beszédére, amelyben azt mondta: vakcina nélkül nem lehet megállítani a vírust, mert újabb és újabb hullámokban visszatér, de azt nem fejtette ki, hogy mit tesz a kormány addig, amíg nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségben a vakcina.

Petíciót indít a szabad vakcina-választásért a Demokratikus Koalíció. Az ellenzéki párt azt követeli, hogy mindenki maga dönthesse el, milyen vakcinában bízik, mit adat be magának és ezért senkit ne érjen hátrány. Az indoklás szerint nagyon veszélyes a vakcinákkal kapcsolatos ellentmondásos kormányzati kommunikáció, ami csökkenti az oltási hajlandóságot, ez pedig veszélyezteti a normális élet újraindulását. A Fidesz válaszában oltásellenesnek minősítette a Gyurcsány lista pártjait.

A kaszinók bezárását sürgeti az LMP. Az ellenzéki párt országgyűlési frakciója törvénymódosítást nyújt be a parlamentben. A párt országos elnökségének titkára úgy fogalmazott: abszurd, hogy miközben a teljes vendéglátó-ipari szektor zárva, a többnyire Fideszhez közeli üzletemberek által működtetett kaszinók nyitva tarthatnak. Ungár Péter szerint egy kaszinóban ugyanúgy tud terjedni a koronavírus, mint egy étteremben vagy egy bárban, ezért indokolatlan a nyitva tartásuk.

Fekete-Győr András pártelnököt indítja a Momentum az ellenzéki előválasztáson miniszterelnök-jelöltként. A közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt személye október 23-ig derül ki. A Momentum online közvetítésén felszólalt Cseh Katalin és Donáth Anna, a párt két európai parlamenti képviselője, valamint Szél Bernadett és Hadházy Ákos, két független országgyűlési képviselő, aki egyaránt a Momentum támogatásával tervez indulni egyéniben 2022-ben.

Az idén utoljára az adóhatóság segítsége nélkül készítheti el áfa bevallását az a 70 ezer vállalkozás, amely csütörtökig teljesítheti éves áfabevallási kötelezettségét – ismertette a pénzügyi tárca parlamenti államtitkára. Tállai András kiemelte: az adminisztráció-csökkentés részeként az adóhivatal júliusra már áfabevallás-tervezetet ajánl ki az érintetteknek, ami évente mintegy félmillió vállalkozásnak jelent könnyebbséget.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×