eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Csepel-sziget
Nyitókép: ODPICTURES ART STUDIO | HUNGARY – forrás: Facebook

Hatalmas közpark lesz a Csepel-sziget jelenleg elhanyagolt északkeleti sarkán

Fürjes Balázs államtitkár bejelentette, hogy kiírták a pályázatot a terület átalakításának megtervezésére. Két év alatt készülhetnek el a tervek.

„Új közparkot tervezünk Észak-Csepelre, nyílt uniós tenderrel indul a munka” – írja Facebook-oldalán Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.

Mint az államtitkár beszámol róla, pénteken az Európai Unió hivatalos közbeszerzési értesítőjében a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) megindította a nyílt európai uniós közbeszerzési eljárást a 36 hektáros, új, nagy csepeli közpark tervezésére.

Fürjes Balázs azt írja, hogy a közlekedés, azon belül is a közösségi, leginkább a kötöttpályás közlekedés és az otthonteremtés mellett Budapesten a zöldítés a legfontosabb városfejlesztési feladat.

Új közparkot tervezünk Észak-Csepelre, nyílt uniós tenderrel indul a munka. Ma az Európai Unió hivatalos közbeszerzési...

Közzétette: Fürjes Balázs2021. január 29., péntek

„Egy éve megállapodtunk Baranyi Krisztina ferencvárosi és Borbély Lénárd csepeli polgármesterrel és a főpolgármesterrel, hogy Észak-Csepel keleti csücskében, sok ezer négyzetméter területen létrehozunk egy új, mindenki által látogatható, nyitott közparkot. Mi van ma itt? Hulladék, mocsok, pusztulás” – áll a posztban.

Ebben a videóban a csepeli helyszín jelenlegi állapota mellé ellenpontként a 2018-ban átadott Orczy-parkot tették:

Fürjes Balázs azt írja, hogy három Városmajornyi területen indul majd a megújulás, a BFK, a pályázat győztesével szerződik majd. Ezek megvalósulására lehet számítani a bejegyzés szerint:

  • nagy, szabad pihenőterek, tisztások
  • gyalogos- és kerékpárosutak, sétányok, ösvények
  • védett, fás ligetek
  • közösségi kertek szeglete
  • közösségi sportpályák, kültéri fitnesz, mászófalak, görpark
  • padok, Duna parti teraszok, kiülők, utcabútorok
  • biciklis-gyalogos hidak a ferencvárosi partszakasz felé

Az államtitkár által kiemelt kötöttpályás közlekedés itt is hangsúlyos szerepet kap: „Egyik oldalról a fejlesztés alatt álló és Kálvin térig hosszabbítandó csepeli hév és a Weiss Manfréd úti kerékpárút határolja – írja –, délről a jövőbeni Galvani-híd kapcsolódó körútja és a rajta futó villamos és kerékpárút, a Kis-Dunán keresztül Ferencváros fejlesztési területei fele pedig gyalogos és kerékpáros hidakat készítünk elő.”

Csepel-sziget
A Csepel-sziget megújításra váró része – forrás: Facebook

A tervezésbe a helyieket is bevonják, ígéri Fürjes Balázs. És a fejlesztés még egy fontos elemére felhívja a figyelmet: „Külön érdekesség lesz a ma még Budapesten sehol nem alkalmazott »wetland« kultúra. Mi ennek a lényege? Megépül egy csapadékvizet környezetbarát módon kezelő vizes élőhely. A lehullott csapadékot a rendszer helyben hasznosítja, a külön erre a célra telepített zöldfelületek elpárologtatják, ezzel csökkentik a városi hőszigethatást és javítják a városi mikroklímát. A csapadékvíz táplálja a zöldfelületek növényeit, újra hasznosul, és nem terheli tovább a korlátozott kapacitású fővárosi közcsatornarendszert. A csapadékvíz egy részét emellett eltárolják, így szélsőségesen száraz időjárás esetén öntözni lehet vele a zöldfelületeket. A vizes élőhelyen számos növény- és állatfaj telepedhet meg, emelve a terület biológiai sokszínűségét.

A tervezési pályázat idén májusban zárul, a tervek, közösségi tervezésben és az önkormányzatokkal egyeztetve, két év alatt készülhetnek el.”

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×