eur:
393.68
usd:
367.27
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
A tavaszi árhullámokat követően összetorlódott mintegy nyolcezer tonna kommunális és növényi eredetű hulladékot válogatja egy munkás a kiskörei vízlépcsőnél 2019. július 16-án. Vízügyi, civil és vállalati együttműködés segíti a Tisza hulladékmentesítését, az idén rekordméretű szennyezés felszámolása legalább négy hónapot vesz majd igénybe.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Központosítják a hulladékgazdálkodást, keményednek az illegális szemétlerakók büntetései

Magyarország a Klíma- és természetvédelmi akciótervben foglaltaknak megfelelően fokozatosan áttér a körforgásos gazdaságra, ezért a kormány olyan hulladékgazdálkodási rendszert vezet be, amely nyersanyagként kezeli a hulladékot.

A hazai hulladékgazdálkodási ágazat stratégiai megújítására azért van szükség, hogy a keletkező hulladék visszakerülhessen a gazdaságba és ott hasznosuljon. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) széles körű iparági és érdekképviseleti egyeztetéseket követően dolgozta ki az erről szóló törvényjavaslatot, amelyet benyújtott az Országgyűlésnek – jelentette be az ITM.

A közlemény szerint a tervezet kimondja, hogy a környezet és az emberi egészség védelme érdekében a hulladékot az újrahasználatra előkészítés, az újrafeldolgozás vagy az egyéb hasznosítás sorrendjében kell kezelni.

Az új hulladékgazdálkodási hatóságot a kormányhivatalok rendszerének szervezeti egységei alkotják a javaslat alapján.

A hulladékgazdálkodási hatóság tagjai – más ellenőrző hatósági hatáskörökkel rendelkező szervekkel együtt – januártól szigorúan büntethetik a jogsértőket. A jövőben azt, aki jelentős mennyiséget meghaladó, azaz 1000 kilogramm vagy 10 köbméter hulladékot helyez el illegálisan, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik majd. A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés lehet abban az esetben, ha valaki veszélyes hulladékot, különösen jelentős mennyiségű hulladékot (a jelentős mennyiségű hulladék tízszeresét) helyez el illegálisan, vagy különös visszaesőként követi el a bűncselekményt. A szabálysértőket is szigorúbban büntethetik, az illegálisan szemetelőknek pénzbírságot kell fizetniük.

A javaslat új koncessziós modellt hoz létre a hulladékgazdálkodási feladatok ellátására és koordinálására, így az összes feladatot a hulladék összegyűjtésétől egészen annak hasznosításra történő előkezeléséig egy magánfél szervezné meg és látná el – közölte a minisztérium.

A vonatkozó uniós irányelvnek való megfelelés érdekében a tervezet az italcsomagolások esetében egy automatákból és kézi visszaváltó helyekből álló visszaváltási rendszert vezet be, amelyben a vásárló a műanyag, alumínium és üveg csomagolási termékek után visszakapja a csomagolás díját.

A javaslat szerint – olvasható az ITM közleményében – a jövőben

az állam meghatározott termékekre vonatkozóan kötelező visszaváltási díjas rendszert alakít ki és működtet

azért, hogy a termékek újrahasználata, valamint a termékekből és csomagolásukból képződött hulladék kezelése egy országos, egységes, integrált rendszerben valósuljon meg.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Mérsékelt elmozdulásokkal kezdődhet a kereskedés az irányadó európai tőzsdéken a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák előtt. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×