INFORÁDIÓ
2021. augusztus 3. kedd
Hermina

poloska

térkép

rovar

Elkészült az első magyarországi poloskatérkép

Elkészült az első magyarországi poloskatérkép

InfoRádió

Az elmúlt öt évben vált tömegessé Magyarországon az invazív címeres poloskák jelenléte. A Sokk a rovar Facebook-közösség most elkészítette az országos poloskatérképet, amelyből kiderül: ma már nincs olyan térség az országban, ahol az invazív poloskák ne lennének jelen.

Az invazív címeres poloskák néhány évtizede még ismeretlen rovarfajoknak számítottak Magyarországon. Hogy mára mekkora problémát jelentenek, azt a Sokk a rovar felmérése is mutatja: két hét alatt 14 ezren töltötték ki a kérdőívet. Az összesítésből kiderült: az invazív címeres poloskák leginkább a déli megyékben vannak jelen, Békés, Baranya Tolna megye a legfertőzöttebb – mondta el Tóth Levente, a Bábolna Bio Kt. kommunikációs tanácsadója.

Budapest közepesen fertőzöttnek számít, de a kerületek között is nagy a különbség, általában ott van több poloska, ahol nagyobb a zöldfelületek aránya.

Az invazív poloskák a meleget szeretik, telelőhelyet keresnek, ezért próbálnak a lakásokba menekülni. Nehézséget okoz, hogy invazív fajként nincs természetes ellenségük, ezért a védekezés sem egyszerű ellenük.

Tóth Levente elmondta, hogy a lakásba való bejutásukat fizikailag szúnyoghálóval lehet megakadályozni, illetve bent össze lehet fogdosni, de most már irtószerek is léteznek.

Az invazív poloskák a növényeket,

főként a bogyósgyümölcsöket komolyan károsítják, az emberre azonban nem veszélyesek, betegséget nem terjesztenek.

A biológusok szerint egyébként a jövőben tovább nő majd a poloskák száma, sőt újabb invazív fajok jelenhetnek majd meg Magyarországon.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Poloskainvázió
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018