eur:
389.39
usd:
358.89
bux:
66038.2
2024. február 27. kedd Edina
Nyitókép: Pixabay.com

Elkészült az első magyarországi poloskatérkép

Az elmúlt öt évben vált tömegessé Magyarországon az invazív címeres poloskák jelenléte. A Sokk a rovar Facebook-közösség most elkészítette az országos poloskatérképet, amelyből kiderül: ma már nincs olyan térség az országban, ahol az invazív poloskák ne lennének jelen.

Az invazív címeres poloskák néhány évtizede még ismeretlen rovarfajoknak számítottak Magyarországon. Hogy mára mekkora problémát jelentenek, azt a Sokk a rovar felmérése is mutatja: két hét alatt 14 ezren töltötték ki a kérdőívet. Az összesítésből kiderült: az invazív címeres poloskák leginkább a déli megyékben vannak jelen, Békés, Baranya Tolna megye a legfertőzöttebb – mondta el Tóth Levente, a Bábolna Bio Kt. kommunikációs tanácsadója.

Budapest közepesen fertőzöttnek számít, de a kerületek között is nagy a különbség, általában ott van több poloska, ahol nagyobb a zöldfelületek aránya.

Az invazív poloskák a meleget szeretik, telelőhelyet keresnek, ezért próbálnak a lakásokba menekülni. Nehézséget okoz, hogy invazív fajként nincs természetes ellenségük, ezért a védekezés sem egyszerű ellenük.

Tóth Levente elmondta, hogy a lakásba való bejutásukat fizikailag szúnyoghálóval lehet megakadályozni, illetve bent össze lehet fogdosni, de most már irtószerek is léteznek.

Az invazív poloskák a növényeket,

főként a bogyósgyümölcsöket komolyan károsítják, az emberre azonban nem veszélyesek, betegséget nem terjesztenek.

A biológusok szerint egyébként a jövőben tovább nő majd a poloskák száma, sőt újabb invazív fajok jelenhetnek majd meg Magyarországon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sulyok Tamás első beszéde - itt meghallgathatja, vágatlanul

Sulyok Tamás első beszéde - itt meghallgathatja, vágatlanul

Bizalmat szeretne építeni az előítéletektől mentes kölcsönös meghallgatás és megértés révén Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnök, aki hétfőn az Országgyűlésben azt mondta, bizonyos hatáskörökben - például a kitüntetések, a kegyelmezés esetén - a lehető legszélesebb transzparencia híve. Meghallgathatja a cikkünkhöz csatolt teljes beszédet.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×