eur:
393.28
usd:
367.35
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay.com

Elkészült az első magyarországi poloskatérkép

Az elmúlt öt évben vált tömegessé Magyarországon az invazív címeres poloskák jelenléte. A Sokk a rovar Facebook-közösség most elkészítette az országos poloskatérképet, amelyből kiderül: ma már nincs olyan térség az országban, ahol az invazív poloskák ne lennének jelen.

Az invazív címeres poloskák néhány évtizede még ismeretlen rovarfajoknak számítottak Magyarországon. Hogy mára mekkora problémát jelentenek, azt a Sokk a rovar felmérése is mutatja: két hét alatt 14 ezren töltötték ki a kérdőívet. Az összesítésből kiderült: az invazív címeres poloskák leginkább a déli megyékben vannak jelen, Békés, Baranya Tolna megye a legfertőzöttebb – mondta el Tóth Levente, a Bábolna Bio Kt. kommunikációs tanácsadója.

Budapest közepesen fertőzöttnek számít, de a kerületek között is nagy a különbség, általában ott van több poloska, ahol nagyobb a zöldfelületek aránya.

Az invazív poloskák a meleget szeretik, telelőhelyet keresnek, ezért próbálnak a lakásokba menekülni. Nehézséget okoz, hogy invazív fajként nincs természetes ellenségük, ezért a védekezés sem egyszerű ellenük.

Tóth Levente elmondta, hogy a lakásba való bejutásukat fizikailag szúnyoghálóval lehet megakadályozni, illetve bent össze lehet fogdosni, de most már irtószerek is léteznek.

Az invazív poloskák a növényeket,

főként a bogyósgyümölcsöket komolyan károsítják, az emberre azonban nem veszélyesek, betegséget nem terjesztenek.

A biológusok szerint egyébként a jövőben tovább nő majd a poloskák száma, sőt újabb invazív fajok jelenhetnek majd meg Magyarországon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.

Závecz: hat erő is EP-mandátumot szerezhet

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×