eur:
395.1
usd:
366.14
bux:
65172.79
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Anyagi támaszt ad a kormány az egészségiparnak

Járványidőszakban valósággal létkérdés, hogy a gyógyításhoz szükséges legfontosabb eszközöket magyar vállalkozások állítsák elő, ezért szán tízmilliárdokat a kormány az egészségipar megerősítésére.

Gion Gábor pénzügyi államtitkár a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy az ezt szolgáló programra érkezett eddigi pályázatokban a legegyszerűbb eszközök mellett a legmodernebb robottechnológia is szerepelt.

A koronavírus-járvány kitörése miatt hirtelen óriási kereslet mutatkozott az országokban például lélegeztetőgép, orvosi maszk, gumikesztyű, fertőtlenítőszer iránt, és a pandémia megmutatta, hogy ezen a téren Magyarország eddig rendkívül kiszolgáltatott volt.

A szükséges legfontosabb egészségügyi termékek csupán kevesebb mint húsz százalékát állítják elő magyarországi cégek, másutt ez az arány hetven vagy nyolcvan százalék felett van

- fejtette ki Gion Gábor. Ezért indította el a Pénzügyminisztérium - a kórházi adósságrendezésnél megkezdett munkát folytatva - az Egészségipari támogatási programelnevezésű pályázati rendszert.

Hozzátette, hogy az utóbbi hónapok eseményei alapján egyértelmű, milyen kockázatokkal jár, ha az egészségügyi termékeknél egy ország másokra van utalva. "Itt nincs idő várni, például ha lélegeztetőgépre van szükség, az azonnal kell, egy percet sem lehet késlekedni, nemhogy heteket" - fogalmazott.

A kormány ezért különített el a nyáron ötvenmilliárd forintot az egészségipari cégek támogatására. A program túl van az első pályázati körön, annak nyomán

32 vállalkozás több mint harmincmilliárd forintos igényét fogadta be a tárca, a második pályázati körben beérkezett igények elbírálása pedig folyamatban van.

Elsősorban a hazai kis- és közepes vállalkozások részesülhetnek támogatásban, a lényeg, hogy a cég a hazai egészségipari gyártást erősítse vagy ilyen megoldásokat fejlesszen ki. A gumikesztyűtől a maszkon és a védőruhán át a fecskendőn és a vérnyomásmérőkön keresztül egészen a lélegeztetőgépig és más bonyolult műszerig terjed az a lista, amire pénzt lehet nyerni az államtól.

"Nemcsak az a cél, hogy rövidebb legyen a gyártási folyamat, hanem az is, hogy minél több résztevékenység idehaza történjen" - mondta az államtitkár, és példaként említette az alapanyag-, az alkatrész- vagy a csomagolóanyag-gyártást. Az eddigi pályázatokban a legegyszerűbb eszközök mellett a legmodernebb technológia is szerepelt: volt olyan pályázó, amely robotkarok, sőt az önálló robotok gyártásához igényelt támogatást.

"A lényeg, hogy az egészségügyi termékek gyártásában növekedjen a magyar részarány, enyhüljön hazánk kiszolgáltatottsága" - hangsúlyozta Gion Gábor, aki úgy vélte, hogy ezek alapján mindenképpen megtérülő befektetés erre a célra áldozni az állam forrásaiból.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Nagyot alakított az MBH Bank, a vállalatok után a lakosságnál is élre törnének

Nagyot alakított az MBH Bank, a vállalatok után a lakosságnál is élre törnének

A bankszektor átlagánál is kiugróbb eredménnyel zárta 2023-at az MBH Bank: a tavaly május 1-jei fúzióval létrejött hitelintézet 345 milliárd forintos korrigált adózás előtti teljes átfogó eredményt ért el. Az elért 33%-os tőkearányos nyereség jócskán felülmúlja a piac átlagát, pedig rendkívül konzervatívan céltartalékoltak. A bankcsoport több sikeres akvizíciót is végrehajtott, a mérlegfőösszege 500 milliárd forinttal emelkedett, és ebben a Fundamenta felvásárlása még nincs is benne, utóbbi egyébként 16,1%-ról 20,6%-ra fogja növelni lakossági hitelpiaci részesedésüket. A részleteket a tőzsde honlapján megjelent gyorsjelentés mellett egy csütörtöki sajtótájékoztatón ismertette a menedzsment.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×