INFORÁDIÓ
2022. január 18. kedd
Piroska

egészségügy

magyar orvosok szakszervezete

rezidens

Balról Lipták Alice rezidens és egy amerikai születésű ötödéves hallgató gyakorlatot tart a gyermekfogászaton. A Debreceni Egyetemen 30 évvel ezelőtt kezdődött az idegen nyelvű képzés, ami az orvosi fakultáson indult. Mára az ötvenet meghaladva, minden kart érint ez az oktatási forma. A külföldi hallgatók képzésében élen járó Fogorvostudományi Karon a 2017/2018 tanévben 45 ország diákjai tanulnak. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  *************************** Kedves Felhasználó!

Szakszervezet: a rezidensek a legkiszolgáltatottabbak, mégsem maradnak

InfoRádió

Ha kiszállnának az állami rendszerből, vissza kellene téríteniük az ösztöndíjukat, de ez sem fogja ott tartani őket – mondta az InfoRádióban Dr. Daróczy-Gaál Ágnes, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke.

A rezidensek a legkiszolgáltatottabb alanyai az új egészségügyi szolgálati törvénynek, mert ha nem vállalják a feltételeket, milliókat kell visszafizetniük, hiszen szakvizsgához csak az állami rendszeren belül maradva juthatnak – mondta az InfoRádiónak Dr. Daróczy-Gaál Ágnes, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke.

„Ők állnak a hierarchia alján” – fogalmazta meg az alelnök a rezidensek helyzetét, hozzátéve: nekik nincs lehetőségük kilépni a magánegészségügybe. Azoknak, akik az ösztöndíjprogramban benne vannak és megszakítják a szakképzésüket, vissza kell fizetniük az eddig számukra kiutalt összeget.

Röghöz köti őket az is, hogy a szabályozás kimondja:

annyi évig, ameddig ösztöndíjat kaptak, az állami rendszerben kell teljes állásban dolgozniuk,

vagy félállásban kétszer annyi ideig. Bár az ösztöndíj idejétől függően nagy különbségek lehetnek abban, hogy kit mennyivel terhelne egy ilyen visszafizetés, Dr. Daróczy-Gaál Ágnes úgy fogalmazott, több milliós is lehet egy-egy ilyen visszatérítés. Azt is elmondta, hogy a szakorvos kollégák már keresik annak lehetőségét, hogy miként fizessék vissza az ösztöndíjat, ha maradnak az új szolgálati jogviszony jelenleg ismert feltételei és ezeket nem akarják elfogadni. A szakszervezeti alelnök mindazonáltal úgy látja, ez nem fogja őket a rendszerben tartani, már csak azért sem, mert külföldi fizetésből könnyen letudható e kötelezettség, sokan pedig hitelfelvételen gondolkoznak, hogy abból adják meg az ösztöndíj összegét.

A szakorvosjelöltek és a rezidensek azok, akiknek ki kéne bírniuk pár évet az új szisztémában még akkor is, ha ez hátrányos lesz a számukra, de – figyelmeztetett Dr. Daróczy-Gaál Ágnes – senkinek ne legyenek illúziói:

egy perccel sem maradnak tovább az állami rendszerben, mint szükséges.

Az alelnök szerint több helyen sántít a törvény, nem csak a sokat hangoztatott egy plusz egy éves országon belüli átrendelhetőség és a másodállásra vonatkozó szabályozás pontján. Úgy látja, jogbizonytalanságot eredményez az, hogy kevés dolgot szabályoztak törvényi szinten, és sok jelentős kérdés rendeleti szinten dől el, például az, hogy ki lesz a munkáltató január elsejétől. Meglátása szerint a törvény a szövegezése miatt sok visszaélésre ad lehetőséget.

Mint ismert, az egészségügy átalakításáról szóló törvényt október 6-án, egy nappal annak benyújtása és két nappal azután szavazta meg az Országgyűlés, hogy Orbán Viktor bejelentette a törvény részét képező orvosbéremelést. A szakszervezetektől érkező számos kritikára kormányzati szinten többször reagáltak, és a miniszterelnök is arról beszélt, hogy a szabályozás egyes részein még finomítani kell, ez ugyanis egy kerettörvény, a kormányrendelet megalkotásáig egyeztetéseket folytatnak.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi/Oláh Tibor

Kapcsolódó hang

Daróczy-Gaál Ágnes a rezidensek helyzetéről
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018