INFORÁDIÓ
2021. július 23. péntek
Lenke

koronavírus

orbán viktor

járvány

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én.

Orbán Viktor: már januárban elkezdődhet az oltás Magyarországon

Infostart

A védekezés közös felelősség - a magyarországi és az európai járványhelyzetről beszélt a miniszterelnök a Kossuth rádióban. Hétfőtől nagy szigor jön itthon.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában (az adás itt meghallgatható) Orbán Viktor elmondta: a vírushelyzet "nálunk még istenes", de az kész zűrzavar, ami most Európában működik. Tegnap egy uniós egyeztetésen próbálták összehangolni a tevékenységüket, részben a határátlépési rendszer összehangolásával (mi nem vagyunk ez ügyben elnézőek, mások engedékenyebbek az utazási szabályokban - mutatott rá), részben a tesztelési rendszer összehangolásával, valamint a vakcinával kapcsolatos kérdésekben.

"Én annak vagyok a híve, hogy legyen néhány komoly szabály, és aztán tartsuk be" - mondta a kormányfő. "Persze hoztunk néhány kiegészítő szabályozást, de én abban látom a kulcsot, hogy a maszkviselést be kell tartani.

Hétfőtől az ellenőrzésekben új világ kezdődik"

- szögezte le Orbán Viktor. Utalt a csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent szabályozásra: rendőrség megkapta a hatáskört, hogy például egy vendéglátóhelyet bezárasson szabályszegés esetén, korábban pedig hogy nagy szigorral lépjen fel a maszkot nem hordók ellen, magasabb büntetési tételeket kiszabva.

A kormányfő szerint kétszer annyi influenza elleni védőoltásunk van, mint "békeidőben" szokott lenni, 1,4 millió adag, de rendeltek még 360 ezret, és van egy magyar vakcinagyár Pilisborosjenőn – nemzetközileg elismert, a NATO-nak is szállítanak be –, valamint, ez persze a jövőre vonatkozik, Debrecenben épül egy oltóanyaggyár. Gyártja Magyarország a Remdesivirt, van utasítása az operatív törzsnek a Favirpiravir nevű gyógyszer beszerzésére. Teszteket is vettek eleget. "A felkészültséget rendben lévőnek látom" – mondta a kormányfő, hozzátéve: lélegeztetőgép-ellátottságban elsők vagyunk Európában.

Az orvosok bírni fogják, tudják, hogy ha baj van, akkor nincs apelláta. Csinálják a dolgukat, csak a legnagyobb elismerés hangjával szólhatok - szögezte le.

"Úgy számolok, hogy december vége, január eleje lesz, amikor az első adag koronavírus-vakcina megérkezik Magyarországra, ebből a veszélyeztetett csoportok kaphatnak. Nagy tömegű európai vakcina áprilisban érkezik"

- jelentette be Orbán Viktor. "Könnyen lehet, hogy valamikor tavasszal nem egy, hanem két vagy három fajta vakcina lesz Magyarországon", tette hozzá, utalva arra, hogy tárgyalnak kínai és orosz partnerekkel az ottani oltások beszerzésének lehetőségéről.

Nem értenek egyet mindenben a Magyar Orvosi Kamarával, de tisztességes párbeszéd van – értékelt. "Dolgoznak az ügyön", a jövő heti kormányülésen új szabályok várhatók - tett ismét bejelentést a miniszterelnök.

Ha járvány van, menni kell, de máskor, "békeidőben" is szükség van kirendelésre. Az orvosoknak viszont igazuk van abban, hogy humanizálni kell a szabályozást, ez meg is fog történni.

A magánegészségügyben próbálnak rendet tenni, lesznek világos és egyértelmű szabályok, jogos az MOK azon igénye, hogy legyen mielőbb kész a szabályozás. A hálapénzt már sikerült kivezetni. Most jön a háziorvosi rend szabályozása, utána meglesz a magánegészségügyi szabályrendszer kidolgozása is - sorolta.

"Varga Mihálynak csodát kell tennie, de a magyar pénzügyminisztereknek ez a sorsa. Ők varázslók az én fejemben,

mindig megodlották, hogy legyen annyi pénz, amennyi szükséges." Orbán Viktor a pénzügyi háttér megteremtésének fontossága kapcsán arról beszélt, hogy a válságban kellett megcsinálni a nagy arányú orvosbéremelést is.

A családtámogatás is marad, akkor is megmaradt, amikor korábbi válságban "a nyakunkig ért a córesz".

A nizzai merényletet elkövető férfival kapcsolatban, aki Tunéziából az olaszországi Lampedusán át érkezett Franciaroszágba, azt mondta Orbán Viktor, hogy nekünk magyaroknak van tapasztalatunk a muszlim világról és ismerjük ezt a világot most is, sőt tiszteljük - ott, ahol van, a helyén.

"Az afrikaiak jövője Afrikában van, a magyaroké Magyarországon.

Ha beengeded őket, kölcsönös alkalmazkodásra van szükség. Ha mi nem akarunk alkalmazkodni, nem kell őket beengedni. Magyarországon is élnek, jól beilleszkednek, semmi baj velük, de nem akarunk újakat beengedni. Tartsunk ki, ne engedjük, hogy Brüsszel ide küldjön újabbakat, mert aztán olyanokkal kell együtt élnünk, akikkel nem akarunk, aztán meg mehetünk temetésekre" - fejtette ki gondolatait Orbán Viktor, hozzátéve, ez a magyar fejjel való gondolkodás.

A nyugatiak fejével gondolkodva: "Salvini rendet tartott, megakadályozta az illegális bevándorlást. Leváltották. Most valaki bemegy Olaszországba, kap egy papírt, hogy kiutasították, majd ezután elmegy Nizzába és embereket öl.

Ez az ember jöhetett volna hozzánk is, Schengen van"

- indokolta a kormányfő az álláspontját, hozzátéve, hogy fel van dúlva. Gyerekkorában Interrail vasúti bérlettel járt először Nyugaton, de sehol sem félt. Még Hollandiában sem, ahol először látott "gyanús alakokat". "Most viszont aggódni kell a gyerekeinkért, ha külföldre mennek. Oda a jó közbiztonság. És nem ez az első ilyen eset.

Fel vagyok indulva, hogy lehettek vakok oly sokan annyira, hogy odadobták a kontinenst"

- mondta Orbán Viktor.

Leszögezte: az európai szólásszabadság megvitatása (például: lehet-e vallási vezetőről karikatúrát készíteni) érdekes kérdés, de nem olyankor kell megvitatni, amikor merényletek történnek. És a gúnyolódás nem szép dolog, de embert ölni egy egészen más kategória, érthető felindulásból sem szabad elvenni egy más ember életét (kivéve ha megtámadnak és önvédelemről van szó).

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018