eur:
394.6
usd:
369.83
bux:
65173.95
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Rejtélyes részletek két cirkuszi elefánt elpusztulásáról

A két cirkuszi elefánt, Mambó és Betty egy augusztusi szállítás után pusztult el, vizsgálat és büntetőeljárás is indult az ügyben.

A Casselly cirkuszcsalád öt elefántját augusztus 18-án szállították két kamionnal Töltéstava és Szada között. Az egyik járműben három, a másikban két állat utazott. Hogy merre tartott a konvoj, arról megoszlanak az információk, csak annyi biztos, hogy az elefántok mindkét helyen töltöttek el időt.

Először a német Bild hozta nyilvánosságra, hogy útközben elpusztult két elefánt, de erre hivatalosan csak október 21-én reagált René Casselly a Facebookon. Megerősítette, hogy a 37 éves Mambo és 35 éves Betty elpusztult, de a részletekről akkor még nem árult el semmit. Később az elefántok trénere vírusfertőzéssel magyarázta az állatok halálát, és a család kegyeleti okok miatt nem kérte az állatok boncolását, hanem elhantolta a tetemeket. Ez azonban az érvényben lévő magyar jogszabályok értelmében tilos és veszélyes – írja a Kisalföld.

„Amikor hajnalban megérkeztünk szálláshelyükre, láttuk, hogy baj van, azonnal hívtunk állatorvos-specialistát.

Miután Mambót és Bettyt elvesztettük, a harmadik elefántra, Tongára fókuszált mindenki, őt végül sikerült megmenteni.

Az állatok azonnali boncolására, ami fényt derített volna a pontos okokra, egészen egyszerűen esélyünk sem volt. Képtelenség, hogy szállítás közben megfulladtak Mambóék, járműveink az előírt szigorú szabályoknak mind megfelelnek, soha nem történt semmilyen baleset útközben” – mondta René Casselly a Borsnak.

Több állatvédő szervezet is összefogott az országban, hogy az egyre szövevényesebb ügyben pontosabb információkhoz jussanak. Figyelték a család internetes életét, a Facebook- és Instagram-posztjait. A feltöltött fotókat megvizsgálva jutottak arra a következtetésre, hogy Töltéstaváról indulhatott az elefántok szállítása augusztus 17-én éjjel vagy másnap hajnalban

Hétfőn két helyen demonstráltak az állatvédő szervezetek. Budapesten az Agrárminisztérium előtt és Töltéstaván, ahol gyertyás megemlékezést tartottak

Az Agrárminisztérium közleménye szerint az illetékes magyar hatóságok haladéktalanul megkezdték az ügy kivizsgálását. "Egy engedéllyel rendelkező állandó cirkuszmenanzsériában tartott külföldi vendégprodukció öt afrikai elefántja közül pusztult el kettő augusztus közepén. A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján egy belföldi szállítást követően vesztette életét a két állat, harmadik társukat gyors és szakszerű állatorvosi beavatkozással sikerült megmenteni. Az ellátó állatorvos fertőző betegségre utaló jeleket nem talált,

az állatok pusztulását valószínűsíthetően a szállítással összefüggésbe hozható baleset okozta,

az eljárás azonban még folyamatban van.”

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal pedig azt írta, "a hatósági ellenőrzés során feltárt jogsértések miatt a Nébih hatósági eljárást indított állatvédelmi és az állati hullák megsemmisítésére vonatkozó szabályok megsértése tárgyában, valamint állatkínzás vétségének gyanúja miatt megtette a büntetőfeljelentést is”.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×