INFORÁDIÓ 
2020. november 24. kedd
Emma

elefánt

elpusztult

állatvédő szervezetek

cirkusz

Rejtélyes részletek két cirkuszi elefánt elpusztulásáról

Rejtélyes részletek két cirkuszi elefánt elpusztulásáról

Infostart

A két cirkuszi elefánt, Mambó és Betty egy augusztusi szállítás után pusztult el, vizsgálat és büntetőeljárás is indult az ügyben.

A Casselly cirkuszcsalád öt elefántját augusztus 18-án szállították két kamionnal Töltéstava és Szada között. Az egyik járműben három, a másikban két állat utazott. Hogy merre tartott a konvoj, arról megoszlanak az információk, csak annyi biztos, hogy az elefántok mindkét helyen töltöttek el időt.

Először a német Bild hozta nyilvánosságra, hogy útközben elpusztult két elefánt, de erre hivatalosan csak október 21-én reagált René Casselly a Facebookon. Megerősítette, hogy a 37 éves Mambo és 35 éves Betty elpusztult, de a részletekről akkor még nem árult el semmit. Később az elefántok trénere vírusfertőzéssel magyarázta az állatok halálát, és a család kegyeleti okok miatt nem kérte az állatok boncolását, hanem elhantolta a tetemeket. Ez azonban az érvényben lévő magyar jogszabályok értelmében tilos és veszélyes – írja a Kisalföld.

„Amikor hajnalban megérkeztünk szálláshelyükre, láttuk, hogy baj van, azonnal hívtunk állatorvos-specialistát.

Miután Mambót és Bettyt elvesztettük, a harmadik elefántra, Tongára fókuszált mindenki, őt végül sikerült megmenteni.

Az állatok azonnali boncolására, ami fényt derített volna a pontos okokra, egészen egyszerűen esélyünk sem volt. Képtelenség, hogy szállítás közben megfulladtak Mambóék, járműveink az előírt szigorú szabályoknak mind megfelelnek, soha nem történt semmilyen baleset útközben” – mondta René Casselly a Borsnak.

Több állatvédő szervezet is összefogott az országban, hogy az egyre szövevényesebb ügyben pontosabb információkhoz jussanak. Figyelték a család internetes életét, a Facebook- és Instagram-posztjait. A feltöltött fotókat megvizsgálva jutottak arra a következtetésre, hogy Töltéstaváról indulhatott az elefántok szállítása augusztus 17-én éjjel vagy másnap hajnalban

Hétfőn két helyen demonstráltak az állatvédő szervezetek. Budapesten az Agrárminisztérium előtt és Töltéstaván, ahol gyertyás megemlékezést tartottak

Az Agrárminisztérium közleménye szerint az illetékes magyar hatóságok haladéktalanul megkezdték az ügy kivizsgálását. "Egy engedéllyel rendelkező állandó cirkuszmenanzsériában tartott külföldi vendégprodukció öt afrikai elefántja közül pusztult el kettő augusztus közepén. A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján egy belföldi szállítást követően vesztette életét a két állat, harmadik társukat gyors és szakszerű állatorvosi beavatkozással sikerült megmenteni. Az ellátó állatorvos fertőző betegségre utaló jeleket nem talált,

az állatok pusztulását valószínűsíthetően a szállítással összefüggésbe hozható baleset okozta,

az eljárás azonban még folyamatban van.”

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal pedig azt írta, "a hatósági ellenőrzés során feltárt jogsértések miatt a Nébih hatósági eljárást indított állatvédelmi és az állati hullák megsemmisítésére vonatkozó szabályok megsértése tárgyában, valamint állatkínzás vétségének gyanúja miatt megtette a büntetőfeljelentést is”.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Böröndi Tamás

"Szívükben gyógyíthatatlan fájdalommal" közölték a Vidám Színpad Facebook-oldalán a tragikus...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018