eur:
392.82
usd:
366.21
bux:
66887.49
2024. április 25. csütörtök Márk
Koronavírusteszthez vesznek vért egy nőtől a Pécsi Tudományegyetem egyik mintavételi pontján, a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórházban 2020. május 12-én. A koronavírus-szűrőprogramban a Semmelweis, a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetem vesz rész. A programba 17 ezer 780 embert hívtak meg véletlenszerűen kiválasztva. Ők életkorra, nemre és regionálisan is reprezentálják a magyar társadalmat.
Nyitókép: MTI/Varga György

Új szárny és új parkolóház épül a Pécsi Tudományegyetemen

Csaknem hatmilliárd forintos kiegészítő támogatást biztosít a kormányzat a Pécsi Tudományegyetem (PTE) fejlesztéseire, a Modern városok program (MVP) részeként – jelentették be az intézmény vezetői.

Miseta Attila, a PTE rektora emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány korábban 24 milliárd forintos támogatás odaítéléséről döntött az MVP keretében. Úgy vélekedett, hogy az összegből megvalósuló pécsi egyetemi beruházásokkal – így egyebek mellett új orvosi kari tömb megépítésével, a szinte az összes kart érintő infrastrukturális fejlesztésekkel – erősödik az universitas versenyképessége, az oktatási és szolgáltatási portfólió bővül, s várhatóan tovább nő a jövőben a külföldi hallgatók száma is.

A rektor elmondta: az MVP-támogatás az eddig megállapított költségvetési támogatáson felül 2022 végéig további 5,7 milliárd forinttal egészül ki, ugyanis a beruházások egy része az építőiparban megfigyelhető áremelkedés miatt többe kerül a tervezettnél, emellett az egyetem egy új parkolóház megépítésével is ki kívánta egészíteni az eredetileg elgondolt programot.

A kiegészítő kormányzati támogatásnak köszönhetően a pécsi orvosi kar területén épülő új tömb a legmodernebb technológiákat vonultatja fel, kétszáz kutatóhelyet biztosít majd, s közel egymilliárd forintból új parkolóház is épül a beruházás részeként – mondta Decsi István, a PTE kancellárja.

Hoppál Péter (Fidesz) pécsi országgyűlési képviselő felidézte: a kormányzat korábban a régió legnagyobb, Pécsen lévő klinikájának felújítása és a Szentágothai János Kutató Központ megépítése kapcsán a 2010-es években egyszer már biztosított 30 milliárd forintot a PTE fejlesztéseihez, az MVP keretében pedig a kiegészítő forrásokkal együtt ismét ugyanekkora összeggel segíti a kabinet az egyetemet.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×