eur:
394.38
usd:
362.91
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József

Tokár Géza felvidéki politológus kapta idén a Lőrincz Csaba-díjat

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivőjének ítélték a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány Lőrincz Csaba-díját.

A kiemelkedő nemzetpolitikai tevékenységéért adható elismerés átadásán a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott szerdai ünnepségen az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a díjazott tevékenységére is utalva azt hangoztatta, hogy az elmúlt évtizedben a nemzetpolitika szakpolitikává vált.

Németh Zsolt a rendezvényen mutatta be a 2008-ban elhunyt Lőrincz Csaba erdélyi származású külpolitikai szakértőnek emléket állító Nemzetpolitika a változó világban című könyvet. A kötet a 2009-2019 közötti díjazottakról ad áttekintést, valamint ismerteti a nemzetpolitika jelenéről, jövőjéről szóló gondolataikat.

A fideszes politikus a kiadványt méltatva azt mondta, aktualitása miatt akár tankönyv is lehetne, és őszinte, szókimondó gondolataival útmutatóul szolgálhat a döntéshozóknak. Úgy vélte, Lőrincz Csabánál ma sem lehetne jobb névadót találni egy nemzetpolitikai szakmai díjnak.

Utalt arra, hogy a díj névadójának legfontosabb alkotása a határon túli magyarság szülőföldjén való megmaradását célzó kedvezménytörvény volt, amelyet az Országgyűlés 2001-ben fogadott el.

Az idei díjazott, a komáromi születésű Tokár Géza egyebek mellett szerepet vállalt az MKP és a Híd párt, valamint a kerekasztal között megszülető Szlovákiai Magyar Alapdokumentum kidolgozásában és aláírásában, a kisiskolák tervezett bezárása ellen indított magyar aktivitások megszületésében és összehangolásában, a Malina Hedviggel való bánásmód kapcsán született tüntetés megszervezésében - áll egyebek mellett a díjátadásra kiadott ismertetőben.

Németh Zsolt a felvidéki díjazott kapcsán arról beszélt, hogy a szlovákok az elmúlt időszakban sikeresek voltak és "Szlovákia alapvetően sikeres ország". Szerinte ennek a helyzetnek számos előnye is van a felvidéki magyarok számára, hiszen könnyű egy sikeres ország részeként a szülőföldön otthon maradni, ugyanakkor ennek veszélye is van; az assszimiláció.

"Az asszimiláció mindaddig durván fogja tizedelni a felvidéki magyarokat, amíg saját szemükben saját közösségük és Magyarország nem lesz legalább annyira sikeres, mint a szlovák többség, illetve Szlovákia maga. Ez nagyon magasra helyezett léc, de a megmaradáshoz ezt kell megugrani, sikertörténetté kell tenni a felvidéki magyarságot, sikeres közösséggé egy sikeres országban" - mondta. Hozzátette: ebben kívánják támogatni őket, és ezért van szükség olyan elkötelezett fiatal vezetőkre, mint a mostani díjazott, Tokár Géza.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára azt hangoztatta, hogy a magyar jelenlétnek mindenhol "élőnek és elevennek" kell lennie, ehhez a feladathoz egyszerre kell támaszkodni az évszázadok alatt felhalmozott politikai bölcsességre és tudásra, és a kor igényeihez is kell igazítani azokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 06:51
×
×
×
×