eur:
394.4
usd:
370.17
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: zugloiparkolas.hu

A parkolási rendszer szigorítására készül Budapest

Kizárólag a villanyautók parkolhatnak majd ingyen a fővárosban, a többi zöld rendszámos autónak nem jár majd ez a kiváltság.

Jelentős változás készülődik a zöld rendszámos autók budapesti parkolásában. A Vezess információi szerint a főváros vezetése kizárólag a tisztán elektromos meghajtásúaknak akarja meghagyni az ingyenes közterületi parkolás lehetőségét. A Főpolgármesteri Hivatal most vizsgálja a jelenlegi parkolási protokollok szigorításának jogi és fizikai lehetőségeit

A jogi problémát az jelenti, hogy kormányrendelet határozza meg, milyen jármű kaphat zöld rendszámot, míg a parkolási kedvezmény már önkormányzati hatáskör. Jogilag dönthet arról a budapesti közgyűlés, hogy egyes zöld rendszámosoktól elveszi a jelenleg meglévő ingyenes közterületi parkolást, míg másoknak meghagyja.

Az is kérdés, hogyan tesz különbséget a parkolóőr a zöld rendszámos autók között, mert ugyanabból a típusból készülhet villanyautó, plug-in hibrid és full hibrid, közülük kettő viselhet zöld rendszámot, de a jogszabály-változtatás után csak egyikük parkolhat majd ingyen.

Kérdéses még, mi lesz a vidéken élő, de Budapesten parkoló villanyautósokkal. Nekik szükséges egy olyan regisztrációs rendszert létrehozni, amelybe mindenki jelentkezhet. Az országos parkolási kedvezmény átalakítása is napirenden van, februárban Kaderják Péter ITM-államtitkár már úgy nyilatkozott, hogy dolgoznak a zöld rendszám kiadásának a feltételein.

Az autós portál információi szerint csak az 5E (tisztán elektromos meghajtású autók) és 5Z besorolású autókon (zéró emissziós) marad meg a zöld rendszám. Ezzel a kormánynál is kiesnek a körből az 5N (hatótávnövelős PHEV) és az 5P (plug in hibrid) autók.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×