eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) új Trace 1310 ISQ 7000 HS típusú gázkromatográffal kapcsolt tömegspektrométerének bemutatóján az intézet budapesti laboratóriumában 2020. január 22-én. A berendezés a hamis, ismeretlen eredetű gyógyszerek, illegális készítmények analizálását teszi lehetővé.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Horváth Ildikó: a szükséges többszöröse a kijelölt kórházi férőhelyek száma

660 ággyal bővült a kapacitás a koronavírusos betegellátásban a váci, ceglédi, esztergomi, hatvani, bajai és orosházi kórházak bevonásával. A most kijelölt intézmények elsődlegesen a Covid-gyanús betegek ellátásában vesznek részt.

Az említett lépés annak a folyamatnak a része, amivel a koronavírus elleni védekezést szervezik – fogalmazott az InfoRádiónak Horváth Ildikó, az Emmi államtitkára –, ennek alapvetése, hogy ameddig csak lehet, adott intézményekbe koncentrálják a betegállást. Amikor azonban ezek kapacitásaik 80 százalékához érnek, akkor a betegek már másik intézményekbe kerülnek.

A szóban forgó hat – váci, ceglédi, esztergomi, hatvani, bajai és orosházi – kórház jellemzően olyan területen található, ahol viszonylag magas fertőzésszámok fordulnak elő, és elsődlegesen a gyanús esetek fogadásra kell felszabadítaniuk ágyaik mintegy 20 százalékát.

Mindez a négy Pest megyei kórházban 462 ágyat, illetve Baján és Orosházán további 200 férőhelyet jelent.

Horváth Ildikó megjegyezte, a napi új betegszám-növekedést vizsgálva úgy készülnek mindig, hogy lényegesen több ellátásra alkalmas ágy legyen, mint amire a becsléseik szerint valóban szükség lesz.

A kijelölt intézmények intenzív kapacitása jelenleg elégséges a szükséges műtétek kiszolgálására, és bármikor megkaphatják a tréninget a Covid-ellátásra azok, akiknek ez eddig nem volt meg. Azonban jelenleg Magyarországon az intenzív igényű koronavírusos betegeknek a száma annyira alacsony, hogy

még az elsődlegesen kijelölt kórházakban is megoldható az ellátásuk.

Az új kórházak rendelkeznek a megfelelő létszámállománnyal, ezért nem várhatók újabb jelentős átvezénylések, kirendelések, amik az elmúlt hetekben zajlottak, segítendő a nagyobb központokat a stabil ellátásában. És természetesen, ha a szükség úgy hozza, illetve a járványgörbe másképp alakul az elkövetkezendőkben, újabb kórházak kerülhetnek kijelölésre.

Az államtitkár végezetül megjegyezte, a Covid-ellátásra országosan eddig igénybe vett 8500 ágy most mindennel együtt 13 500-ra bővül, vagyis az a kórház- és betegágy-állomány, amely kijelölésre került, többszöröse annak, amire a jelenlegi becslések szerint a következő hetekben–hónapokban szükség lehet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 10:51
×
×
×
×