eur:
394.06
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Tarlós István főpolgármester (b2) és Karácsony Gergely, Zugló polgármestere (b3) a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2017. április 5-én. A közgyűlés döntött a római-parti védmű Duna-part menti nyomvonalon történő megépítéséről.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Nézőpont: Tarlós István vezetői tevékenységével többen elégedettek, mint Karácsony Gergelyével

Tarlós István volt főpolgármester vezetői tevékenységével jóval többen elégedettek, mint baloldali utódjáéval, Karácsony Gergelyével - derül ki a Nézőpont Intézet 800 ember megkérdezésével legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Az intézet közleménye szerint arra a kérdésre, hogy "ki vezette eddig jobban Budapestet", Tarlóst a fővárosiak 46 százaléka, a regnáló főpolgármestert 26 százaléka választotta.

Megjegyezték: "régóta tudott tény", hogy Karácsony Gergely népszerű politikus, akinek "imázsát konkrét ügyek sem tudják csorbítani". Megállapították ugyanakkor, hogy a népszerűségből nem következik az elégedettség, s az újraválasztás automatikusan. Abban a kérdésben, hogy maradjon-e a következő választás után Karácsony Gergely vagy ne, 40-40 százalékos döntetlen alakult ki a két tábor között.

A Nézőpont Intézetnek az önkormányzati választás évfordulójára készített kutatása szerint a fővárosiak 48 százaléka kedveli és 42 százaléka nem kedveli Karácsony Gergelyt; az arányszámok megegyeznek a tavalyi főpolgármester-választás végeredményének arányszámaival.

Azt írták: a változatlan támogatottság azért is érdekes, mert az elmúlt egy évben "kevés látványos és fontos döntést hozott az új városvezetés", amellyel elégedettek lennének a budapestiek.

"A nehezen kialakuló városházi koalíció először a BKK vezetőváltásával, később a rakpart szimbolikus lezárásával, s végül a koronavírus járványügyi, majd gazdasági nehézségeinek kezelésében mutatott inaktivitással hívta fel magára a figyelmet" - olvasható a kommünikében.

Úgy folytatták: ezekben az ügyekben sodródott a fővárosi vezetés, "de saját témáival sem volt sokkal sikeresebb". A hajléktalanpolitika ügyében nem érez a többség kora ősszel romlást, a fővárosiak 37 százaléka nem lát több fedél nélkülit az utcán, mint korábban (22 százalékuk igen) - tették hozzá. A Nézőpont szerint ugyanakkor a kerékpársávok ügyében nincs többsége a főpolgármesternek. A budapestiek 55 százaléka szerint rossz döntés volt "ideiglenes kerékpársávok felfestése több forgalmas útszakaszon" (36 százalékuk szerint viszont jó). A forgalomlassító intézkedések szintén nem örvendenek nagy támogatásnak, a fővárosiak 43 százaléka szerint született jó döntés (38 százalék szerint nem).

"Így egy év távlatából kijelenthető, Karácsonynak nincs sikertörténete" - értékelt az intézet. Hozzátették: "a főpolgármester hiányzó eredményei magyarázhatják a már említett népszerűség alapján meglepően gyenge szereplését az elődjével összevetve".

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×