INFORÁDIÓ 
2020. december 5. szombat
Vilma

kemenesi gábor

virológus

koronavírus

Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézetében (NIAID) készült, és az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) által elérhetővé vált, dátumozatlan elektronmikroszkópos, utószínezett kép a SARS-CoV-2 nevű koronavírusról (zöld), és a kórokozó által megtámadott, pusztuló, morfológiai elváltozást mutató emberi sejtekről. A világjárványt okozó vírus mintáját egy betegtől vették.

Megkongatta a vészharangot Kemenesi Gábor

Infostart

Mint ismert, pénteken másodszor is átléptük a lélektani 1000 fős új fertőzött/nap határt, ezúttal nem is kicsivel. A virológus szakember figyelmeztetett: nemhogy elkényelmesedni nem szabad, épp hogy önhatalmúlag szigorítania kell minden embernek.

Azután, hogy péntekre 1322 új beteget regisztráltak és 17-en haltak meg, annyian, mint tavasszal a legrosszabb napon, a pécsi virológus megkongatta a vészharangot.

Valószínűleg már korábban átléptük ezt a lélektani határt, ugyanis a jelenlegi tesztelés mellett nincs pontos kép a járvány helyzetéről, a járványügy csak a fertőzöttek töredékét képes azonosítani - figyelmeztetett Kemenesi Gábor virológus, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont munkatársa, a Koronavírus Kutató Akciócsoport tagja egy Facebook-bejegyzésben.

"Nagyon vigyázzunk egymásra, nagyon fontos a maszkhordás-távolságtartás-kézhigiénia, és egyre fontosabb az is, hogy

azokat a mindennapi kényelmi szokásainkat redukáljuk, amelyek a járvány terjedését segíthetik.

Kerüljük a szükségtelen gyülekezéseket, a zárt tereket. Redukáljuk az olyan helyek látogatásának számát, ahol zárt tér van, sok ember megfordul (benzinkút, bevásárlóközpont stb.) - az itt dolgozók és ide betérők pedig fokozottan figyeljenek a maszkhordásra. Számtalanszor tapasztaltam, hogy nem teszik ezt meg - értem, hogy kényelmetlen, de elkapni a vírust, netán tovább is fertőzni másokat sokkal rosszabb" - írta.

Tapasztalata szerint sok ember elkényelmesedett és a szakértői véleményt lassan a vicclapok szintjén értelmezi, mások pedig politikai talajra helyezik a helyzet felfogását, de

"ez nem politikai kérdés és nem tréfa. Ez nem is a számok csatája, hanem egy ingatag és kockázatokkal teli helyzet.

Nem kell mindenhez értenünk, de kérek mindenkit, hogy fogadja el minden embertársa egészséghez való jogát és ennek mentén viselkedjen".

Ő sem az ország leállítását akarja, és kifejti:

"Éljük az életünket, de éljük tudatosan a helyzet súlyához mérten!"

A vírus ugyanis továbbra is egy új koronavírus, ami ellen a populáció döntő többségének nincs védelme, ráadásul egy jelentős réteget súlyosan érinthet, tömeges megbetegedéseket hozhat egy-egy régióban. Számos fontos kérdés továbbra is tisztázatlan vele kapcsolatban, a visszamaradó kórképek sokasága csak egy ezek közül. "Ez továbbra sem egy náthavírus, ne próbáljuk ki" - hangsúlyozta.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/NIAID/NIH
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018