eur:
392.88
usd:
366.58
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Koronavírustesztre érkezőket vár egy egészségügyi alkalmazott egy panamavárosi autós tesztközpontban 2020. július 14-én. Panamában eddig 48 096 koronavírussal fertőzöttet azonosítottak, 960-an életüket veszítették.
Nyitókép: MTI/EPA-EFE/Bienvenido Velasco

Minden eddiginél több új fertőzött Magyarországon

Nagyot ugrott a járvány terjedése, péntekre 1322 fővel emelkedett a beazonosított koronavírusos betegek száma és elhunyt 17 beteg. Több megyében is 100 fölé ugrott a napi növekmény.

Eddig a szeptember 20-i napi adat volt a legmagasabb (1070), most azonban ennél is több, 1322 új beteget regisztráltak egy nap alatt. A központi tájékoztató oldal szerint mostanra 28 631 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 17 beteg, ez ugyanannyi, mint a korábbi legmagasabb szám, április 17-én.

Az elhunytak száma péntekre 798 főre emelkedett.

Elkezdett emelkedni a gyógyultak száma is: egy nap alatt 231-gyel nőtt, már 6349-en lábaltak ki a Covid-19 betegségből.

Az aktív fertőzöttek 1074-gyel vannak többen, jelenleg 21 484 főt tartanak nyilván,

de az összes magyarországi beteg száma ennél jóval több, hiszen a felmérések szerint a magyar járványügy tavasszal nagyjából minden 14-15. esetet diagnosztizált.

Még mindig sok, de 17-tel kevesebb, 740 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 47-en vannak lélegeztetőgépen (5-tel kevesebben az előző napinál).

Az aktív fertőzöttek 36 százaléka (7833 fő), az elhunytak 52 százaléka (417 fő), a gyógyultak 37 százaléka (2327 fő) budapesti.

A fővárosban 283 új beteget regisztráltak 24 óra alatt, Pest megyében 129-et. Több megyében is száz fölé ugrott a napi növekmény,

most a leginkább Borsod-Abaúj-Zemplénben, Hajdú-Biharban, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Győr-Moson-Sopron megyében nőttek a járványadatok.

A megyei eloszlás:

Fejér megyében 59,
Komárom-Esztergom megyében 26,
Győr-Moson-Sopron megyében 99,
Veszprém megyében 28,
Vas megyében 40,
Zala megyében 6,
Somogy megyében 31,
Baranya megyében 24,
Tolna megyében 10,
Bács-Kiskun megyében 22,
Csongrád-Csanád megyében 56,
Békés megyében 20,
Jász-Nagykun-Szolnok megyében 21,
Hajdú-Bihar megyében 130,
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 118,
Heves megyében 14,
Nógrád megyében 40,
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 166 új fertőzött embert regisztráltak.

Forrás: koronavirus.gov.hu
Forrás: koronavirus.gov.hu

Ezúttal egy nap alatt nagyobb mennyiségű, 12 394 tesztet végeztek, az összes elvégzett mintavétel száma 740 043-ra nőtt.

Jelenleg 22 906-an vannak hatósági házi karanténban.

A kormány egy hónappal, október végéig meghosszabbította a járvány miatti határellenőrzést és határzárat, mert hatékony védekezésnek tartja, amiatt, hogy a második hullámot indító fertőzéseket külföldről hurcolták be, valamint most is emelkednek a fertőzöttszámok külföldön.

Továbbra is kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárló központok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is.

Este tizenegy óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

Az iskolákban és óvodákban kötelező a testhőmérséklet-mérés annak érdekében, hogy kiszűrjék a lázas gyermekeket és pedagógusokat, és ezzel is védjük az óvodák és iskolák zavartalan működését.

Az Operatív törzs jelenleg 33 óvodában és 6 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 121 osztálynál és 5 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

A szakemberek figyelmeztetnek: a közösségi terjedés megfékezése érdekében

  • továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak,
  • lehetőleg tartsuk a szociális távolságot,
  • gyakran és alaposan mossunk kezet.
  • Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be.
  • Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben, az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Több hónap huzavona után az Egyesült Államok törvényhozása megszavazta, Joe Biden elnök pedig mára virradóra aláírta azt a törvényt, amely az eddigi legnagyobb, összesen 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot biztosítja Ukrajna számára. A támogatás mérete példa nélküli, az viszont nagy kérdés, hogy mire lesz elég. Képesek lehetnek-e az ukránok visszafoglalni az oroszok által megszállt területeket, vagy csupán a védelmi képességeik lesznek erősebbek? Kell-e tartani eszkalációtól az új fegyverek miatt, és mi lehet Oroszország jelenlegi, valós célja a háborúban? Továbbá milyen keretben érdemes értelmezni az eseményeket, tényleg a Nyugat sorsa dőlhet el Kelet-Ukrajnában vagy csupán szláv belharcról van szó? Egyebek mellett ezekről a témákról kérdeztük Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékének docensét az Ukrajnának megszavazott amerikai katonai segély apropóján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×