eur:
389.75
usd:
365.22
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Facebook/Vitézy Dávid

Nagy változás jön a Népligetben

Kezdődik a Déli Körvasút utolsó elemének tervezése, átszállási lehetőség alakul ki a Népliget és az M3-as metró között - a részletekről a Vitézy Dávid számolt be.

Márciusban derült ki, hogy megjelent a tender az új Népliget vasútállomás tervezésére. A napokban pedig lezárult a NIF beszerzése, így végre megindulhat a munka a Déli Körvasút utolsó hiányzó elemének tervezésén is.

A Déli Körvasút beruházási ütemezése szerint a budai szakaszokon már az építési engedélyeket megszereztük és a kivitelezési tender előkészületei zajlanak, a szakasz pesti végén pedig az új, Üllői út keresztezésénél építendő állomás tervezése kezdődhet meg most. Az új vasúti megálló az M3 metró és a Déli Körvasúton közlekedő vonatok közötti, régóta hiányzó átszállási lehetőséget teremti meg, egyben kiszolgálja a Népligetet és a környező fejlesztési területeket – írta a Facebookon a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója.

Forrás: Facebook/Vitézy Dávid
Forrás: Facebook/Vitézy Dávid

A vasúti összeköttetés a térségben található és fejlődő irodanegyed közvetlen repülőtéri kapcsolatát is biztosíthatja a jövőben, és kapcsolatot adhat a népligeti buszpályaudvar felé is.

Elkészültével megszűnik a Ferencváros pályaudvar megálló.

A Népligetnél két középperonnal terveztetik az új megállót, ami lehetővé teszi, hogy a Déli Körvasúton a nyugati agglomerációból érkező, Kelenföld - Nádorkert - Közvágóhíd érintésével közlekedő elővárosi vonatok megállhassanak Népligetnél és innen a jövőben, a menetrendtől függően három irányba is továbbhaladhassanak:

  • Kőbánya-Kispest felé a 100a ceglédi vasútvonalra és ennek tervezett új leágazásán a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre;
  • a Keleti pályaudvarra az 1. számú vasútvonalon;
  • Kőbánya felső felé és onnan akár a 80a vasútvonalra Pécel-Hatvan felé, akár a külső körvasúton Újpalota és Újpesti vasúti hídon hídon Piliscsaba felé.

Az új megálló az elővárosi vonatokon túl a Déli Körvasúton közlekedő távolsági vonatok számára is biztosítja majd a megállás lehetőségét, a jövőben kialakítandó menetrendi koncepció függvényében.

Az új Népliget megálló kapcsolódni fog az M3 metró Ecseri úti állomásához, melynek a vasúti megállóhoz közelebb eső végén, a 3-as villamos megállója mellett új liftes kijáratot épít a BKV a kormány által biztosított központi költségvetési és európai uniós források segítségével. Az új metrókijárat - illetve az Üllői út-Ecseri úti csomópont - és a vasúti megálló között közvetlen nyomvonalon fedett gyalogos útvonalat terveztetünk, a fővárossal és a X. kerülettel együttműködésben.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
A GoPro betiltatna egy kínai kamerát az USA-ban

A GoPro betiltatna egy kínai kamerát az USA-ban

Az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága (USITC) bejelentette, hogy vizsgálatot kezdeményez a GoPro Inc. által felvetett aggályok nyomán. A vádak szerint egy kínai cég, az Arashi Vision, amely az Insta360 márkanevű kamerák gyártója, megsértette a GoPro kamera- és kamerarendszerre vonatkozó szabadalmait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×