eur:
394.65
usd:
370.5
bux:
66442.01
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pixabay

Más helyet keresett a pénzének a lakosság

Júliusban inkább tőzsdéztek a háztartások, a lejáró állampapírokat nem újították meg. A befektetési alapok és a részvények is kelendőbben voltak a kötvényeknél.

Meglepetést hozott a július a lakossági értékpapírszámláknál – írja a Napi.hu. A Magyar Nemzeti Bank friss adatai szerint a háztartások értékpapír-állománya csökkent a hetedik hónapban, ami annak volt köszönhető, hogy mintegy 65 milliárd forintnyi értékpapírt adtak el a piacon úgy, hogy nem vásároltak helyette mást. A pénz a betétszámlákon landolhatott, a jegybank adatai szerint ugyanis szintén a hetedik hónapban viszonylag nagy összeggel, csaknem 156 milliárd forinttal gyarapodtak ezek.

A lakosság ráadásul fifikásan úgy gondolta, teszi hozzá a gazdasági portál, hogy devizát is érdemes vásárolni a nyáron, a 345 forint körüli szintre süllyedő euró/forint kurzus idején több mint 45 milliárd forint értékben vett külföldi fizetőeszközt. Aki megtartotta mostanáig, akár 5 százalékot is kereshetett.

A lakossági értékpapírpiac vesztese júliusban az állampapír lett.

A hetedik hónapban ugyanis csaknem 500 milliárd forintnyi hosszú lakossági állampapír járt le a folyamatosan cserélődő Egyéves Magyar Állampapírok mellett. Ezek döntő része ugyan intézményi befektetőknél volt, amelyek nem vásárolhattak újabbakat helyettük, de az MNB adatai szerint

a kisbefektetők is más helyet kerestek a pénzüknek.

Tekintve, hogy a háztartások több mint 102 milliárd forintnyi állampapírt váltottak vissza, amiből 40 milliárd hosszú lejáratú kötvény volt. Rövid lejáratú kötvényből ennél is többet, bő 65 milliárdnyit. Egyebek mellett ennek köszönhetően a háztartások teljes magyar állampapír-állománya 9580 forintra csökkent július végére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×