eur:
392.88
usd:
366.01
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Facebook/Albert-Laszlo Barabasi

Barabási Albert-László: felégettük azt, amiért tavasszal megdolgoztunk

Fontos gondolatokat osztott meg a járványhelyzettel kapcsolatban a magyar fizikus, hálózatkutató, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, egy jó tanáccsal is szolgálva.

Barabási Albert-László fizikus a Facebook-oldalán osztotta meg tapasztalatait, illetve godolatait, mint ahogy mások is megjegyezték, teli jó érzéssel:

„Július végen, amikor hazaköltöztem Magyarországra, olyan üdítő volt újra normálisan élni. Az üzletek nyitva voltak, a belvárosi vendéglők tele, a Balatonon a 'betelt' tabla. És sehol egy maszk.

Egy hétbe telt, amíg újra hozzászoktam az újra megtalált szabadsághoz. Amikor amerikai barátaimmal beszéltem, néha büszkén, néha hitetlenkedve meséltem nekik a Magyar Csodáról, az életről, amely visszatért a normális medrébe.

Július végén, napi 10-20 új fertőzéssel, a büszkeség jogos is volt. Viszont augusztus során felégettük azt az egészségi tőkét, amelyért tavasszal megdolgoztunk.

Két hete, amikor 100 új fertőzést regisztráltak, akkor már az nagy számnak tűnt. A tegnapi 500 számomra ijesztő. Ez azt jelenti, hogy durván 100 000 aktív fertőzött van közöttünk, 100 magyarból egy. Vagyis

naponta több tucatnyi egyén sétál el mellettem, aki ontja a láthatatlan vírust, és még nem tudja ezt magáról.

Ha szeretnénk iskolát a gyerekeinknek, és a munkahelyre való bejárás lehetőségét, és nyitott boltokat es szolgáltatásokat, színházt és mozit is talán, és ha nem szeretnénk, hogy újra szedje a vírus az áldozatait a szüleink között, talán van még rá esély.

Naponta elmegyek, vallat súrolva, több száz ember mellett, akin nincs maszk. Nemrég én is köztük voltam.

Az új számok tükrében újra maszkot hordok. Nem csak magamért, hanem érted is”

– zárul a bejegyzés.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×