INFORÁDIÓ
2021. március 5. péntek
Adorján, Adrián

parlament

rendkívüli ülés

országgyűlés

dobrev klára

kocsis máté

Halász János, a Fidesz képviselője felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. április 21-én.

Rendkívüli ülést tart a parlament, és egy dolgot már most tudni róla

Ellenzéki kezdeményezésre rendkívüli ülést tart ma az Országgyűlés, mivel azonban a kormánypártok nem vesznek részt az ülésén, az nem lesz határozatképes.

Az ellenzéki pártok támogatták a Demokratikus Koalíció kezdeményezését egy rendkívüli parlamenti ülés összehívására, amelyet azért hívnak össze, mert a párt szerint a miniszterelnök Brüsszelben szembement az Országgyűlés döntésével.

Dobrev Klára, a párt EP-képviselője pénteki sajtótájékoztatóján emlékeztetett, országgyűlési határozat kötötte a kormányfőt a hétéves uniós költségvetésről és a helyreállítási alapról szóló tárgyaláson, ennek értelmében nem támogathatta volna a büdzsét és a programot, hiszen nem zárult le a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárás, a közéletben működő civilek továbbra is kapnak támogatást, az uniós pénzek kifizetését pedig összekötötték a jogállami működéssel, valamint nem jutott érvényre az az elv sem, hogy a szegényebb országok több támogatást kapjanak.

"Szeretnénk lehetőséget adni mind a miniszterelnöknek, mind a fideszeseknek, hogy korrigáljuk ezt a helyzetet. Korrigáljuk azt, hogy

a miniszterelnök a parlament döntését semmibe veszi.

Ezért azt javasoljuk, hogy vitassuk meg, hogy milyen döntés született Európában, hogy a magyar miniszterelnök milyen álláspontot képviselt, illetve ennek megfelelően módosítsuk a határozatot és a parlament döntéseit" - mondta Dobrev Klára.

A DK célja, hogy a parlament az év végéig módosítsa azokat a jogszabályokat, amelyekkel kapcsolatban felmerül a jogállamisági eljárás veszélye.

Az Országgyűlésnek e kérdéskör lenne az egyetlen napirendi pontja. Az ülés 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

Csakhogy a rendkívüli ülésre sem a kormány, sem a Fidesz nem megy el, így azt várhatóan határozatképtelenség miatt a napirend előtti felszólalások után berekesztik. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az üléssel kapcsolatban közölte:

a baloldal a parlamentben akar cirkuszolni brüsszeli veresége után.

A kormánypárti politikus azt írta: a miniszterelnök az öt tárgyalási nap alatt 3 milliárd euróval többet szerzett az országnak annál, mint ami a korábbi, igazságtalan javaslatban szerepelt, és visszaverte azt a zsarolási kísérletet, hogy a pénz felhasználását elfogult politikai feltételekhez kössék. Kocsis Máté leszögezte, ez siker minden magyar számára.

Nyitókép: MTI Fotószerkesztőség/Illyés Tibor

Kapcsolódó hang

Rendkívüli ülés
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018