eur:
393.98
usd:
364.87
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én.
Nyitókép: MTI/kormany.hu

Koronavírus: két mutató alapján dől el, hogy melyik színű kategóriába kerül egy ország

Müller Cecília számolt be annak menetéről, hogyan állítják össze a határátlépést meghatározó országbesorolási listát. A vasárnap kihirdetett szabályozás szerdán lép életbe.

Az országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint hetente értékeli újra az országok koronavírus-járvány szerinti besorolását az operatív törzs, ám ha olyan esemény adódik, ami hirtelen megnöveli a fertőzések számát egy adott országban, soron kívül is reagálnak - írta a Magyar Nemzet.

"Két adatot veszünk figyelembe ahhoz, hogy a pandémiás veszély szerint milyen színbe sorolunk egy országot. Az aktuális koronavírus-fertőzöttek száma mellett az elmúlt két hét mozgóátlagát is nézzük" - mondta Müller Cecília azzal kapcsolatban, hogy a Covid-19-járvány több külföldi országban megfigyelhető felerősödése miatt a magyar kormány utazási korlátozásokat vezetett be. A tisztifőorvos szerint a két adat alapján reálisan lehet összevetni egy adott ország járványügyi helyzetét a magyarországival.

"Hazánkban nem ugrott meg az új fertőzöttek száma, s hasonlóan kedvező a helyzet Szlovákiában, valamint lakosságarányosan néhány másik európai uniós országban. Ezek az államok kapnak zöld besorolást, így semmilyen utazási korlátozás nem lép hatályba velük kapcsolatban. Sárga besorolást kapnak azok az államok, amelyekben magasabb az új pozitív esetek száma, de még nem érték el a tömeges megbetegedések fázisát, legfeljebb lokálisan rosszabbodott jelentősen a pandémiás helyzetük. Vörös besorolást akkor kap egy adott állam, ha területe egészén tömegesen betegszenek meg az emberek Covid-19-ben. Ekkor alapesetben nem fogadunk nem magyar állampolgárokat" - fejtette ki Müller Cecília.

A nemzetközi pandémiás helyzet színek szerinti ábrázolása egyebek mellett a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján lesz látható.

A lap kérdésére az országos tisztifőorvos arra is kitért, hogy

az egészségügyi szolgáltatóknak előírt alapvető eljárásrend nem változott,

ám tájékoztató leveleket küldenek ki nekik, hogy felhívják a figyelmet a szerdától hatályba lépő kormányrendeletre.

Azzal kapcsolatban, hogy augusztus elsejétől az állam nem állja a Magyarországra lépők tesztelési költségeit, Müller Cecília hangsúlyozta: ez csak a beutazásra vonatkozó rendelkezés, a Nemzeti Népegészségügyi Központ a jövőben is elvégzi a járványügyi biztonság fenntartásához szükséges és az eljárásrendnek megfelelő teszteket.

A beutazók önköltséges tesztjeivel összefüggésben megjegyezte:

nincsen szabott, "állami ár", a laboratóriumok maguk állapítják meg díjtételeiket.

Annak a labornak az eredménye fogadható el, amelyiknek van mikrobiológiai laboratóriumi diagnosztikára jogosító működési engedélye.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×