eur:
389.01
usd:
359.45
bux:
66263.18
2024. február 25. vasárnap Mátyás
Fiatalok a Balaton Sound fesztiválon Zamárdiban 2019. július 3-án.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Napokon belül jöhet a „robbanás” a Balatonon

A Balatoni Turizmus Szövetség elnöke szerint reális, hogy a magyar tenger partján másfélszer annyi szabadstrand van, mint ahány önkormányzat, még ha az eloszlás nem is egyenletes.

A Balatontipp gyűjtése szerint jelenleg 64 szabadstrand található a magyar tenger körül, ami Hoffmann Henrik szerint elegendő lehet, hogy mindenki megtalálja a maga számára szimpatikusat, ha ilyenre vágyik. Tekintve, hogy nagyjából negyven vízparttal rendelkező önkormányzat van a Balatonon, így ez a szám arra enged következtetni, hogy szinte valamennyi településen igénybe lehet venni szabadstrandot, tette hozzá.

A Balatoni Turizmus Szövetség elnöke szerint fontos látni, hogy a spanyol Riviérától a franciáig, vagy akár a Garda-tó esetében, tehát ha bármilyen más külföldi desztinációval állítjuk is szembe a Balatont, mindenhol vannak olyan települések, amelyek szolgáltatása magasabban pozicionáltak, ebből következően fizetősek, ahogyan mindenhol vannak alacsonyabban pozicionáltak is, amik pedig ingyenesek.

Ezért szerinte

nem feltétlenül szabad olyan elvárás támasztani a teljes Balatonnal kapcsolatosan, hogy mindenhol legyen szabadstrand,

hiszen vérmérséklet és pénztárca tekintetében más üdülőhelyeken is, így a Balatonnál is eloszlik a tömeg, „a zsák megtalálja a foltját, ha úgy tetszik”. Magyarán mindenki megtalálja azt a fajta szolgáltatást, ami neki tetszik, vagy esetleg meg tudja engedni magának – fogalmazott.

Hoffmann Henrik az elmúlt évek változásaival kapcsolatban emlékeztetett, a Magyar Turisztikai Ügynökségnek volt több olyan pályázata is, amely egyik oldalról a fizetős strandoknak, a másik oldalról pedig a szabadstrandoknak a szolgáltatásfejlesztését célozta. Ezeken pedig szinte valamennyi balatoni település nyert, és fejlesztett is. Tehát a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke úgy véli,

nem oktalan mód lettek a szabadstrandok fizetőssé alakítva,

hanem egész egyszerűen fejlődtek a szolgáltatások, ami a fenntarthatóság miatt magával hozta a változást.

A szakember az InfoRádió kérdésére arra is kitért, jelenleg biztatónak tűnik a balatoni nyári szezon. Amit a magyar tenger elveszített, az a március második fele, a teljes április és a május egy része volt, hiszen bár a vidéki éttermek május 3-án megnyithattak, beletelt egy-két hétbe, hogy az emberek utazási kedve is visszatérjen. A június úgy fest, hogy nagyságrendileg a tavalyival egybecseng, talán egy kicsit alatta van, de nagyon erős a forgalom csütörtöktől vasárnapig a hét végeken – ismertette Hoffmann Henrik, aki szerint a július pedig már a tavalyi év azonos időszaka fölött realizálódhat.

Mint kiemelte, az igazi nyári főszezon jellemzően a Balaton Sounddal, illetve annak környékén szokott berobbanni, az említett rendezvény az idei évben viszont elmarad. Ennek ellenére bízik abban, hogy július 8-10-e környékén idén is így lesz, miután a jelek szerint a magyarok különösen nem félősek a vírus kapcsán, és bátran mennek lemennek a strandra és igénybe veszik a szolgáltatásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×