eur:
393.02
usd:
367.25
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Megjelent a rendelet, mától lehet tartani szabadtéri rendezvényeket

Meghatározott feltételek mellett lehet menni például kulturális és sporteseményekre. Viszont zenés, táncos rendezvényeket továbbra sem lehet tartani.

A Magyar Közlönyben szerda éjjel megjelent kormányrendelet értelmében, amennyiben a szervezők biztosítják a rendezvényre vonatkozó jogszabályban, valamint az új rendeletben meghatározott feltételeket, akkor május 28-tól, azaz a csütörtöki naptól megtarthatóak a szabadtéri rendezvények.

A rendelet szerint szabadtéri rendezvénynek számít az olyan rendezvény,

  • amely teljes időtartamában minden oldalról fallal körülhatárolt, fedett épületen kívül zajlik,
  • amely során a nézőket az időjárás viszontagságaitól sátorral védik (például cirkuszsátor),
  • amely a rendezvény céljából épített fallal körülhatárolt, fedetlen vagy részben fedett létesítményben zajlik (például stadion, uszoda, szabadtéri színpad, szabadtéri mozi),
  • valamint a sportrendezvény, a színházi előadás, a mozi, a cirkusz, a muzeális intézményen kívül rendezett képzőművészeti kiállítás, az irodalmi és könyvszakmai rendezvény, a közgyűjtemény, közművelődési intézmény, illetve közösségi színtér által szervezett rendezvény.

A kulturális és sportrendezvények látogatására közös szabályok vonatkoznak. Ezek alapján: ha a szabadtéri rendezvény nézőterén ülőhelyek kerültek kialakításra, akkor a nézők – a páholyok kivételével – csak minden negyedik ülőhelyet foglalhatják el.

Két néző között három ülőhelyet üresen kell hagyni, és a közvetlenül egymás mögötti ülőhelyeket nem foglalhatják el.

Az egymás mellett és a különböző sorokban ülők között is lehetőség szerint legalább 1,5 méteres távolságot kell biztosítani.

A szabadtéri rendezvény során a nézők – a nézőtéren kialakított ülőhelyeken kívül – a védőtávolságot kötelesek egymástól megtartani, különösen a páholyokban, a szabadtéri rendezvény szünetében, a szabadtéri rendezvény létesítményének területén, illetve a szabadtéri rendezvény helyszínén található vendéglátó üzletben, valamint az olyan szabadtéri rendezvényen, amely helyszínén ülőhelyek nem kerültek kialakításra.

A kormányrendeletből viszont az is kiderül, teszik hozzá, hogy

tilos a nem zárt helyen tartott, a zenés, táncos rendezvények helyszínén tartózkodni,

így például fesztiválon, könnyűzenei koncerten, táncházban, táncklubban, diszkóban és rockklubban.

Kiderült az is, hogy a fővárosi enyhítésről szóló rendelet, amely május 29-én, szombaton lép életbe, több, a normális életbe történő visszatérését segítő elemet tartalmaz:

  • Kinyithatnak az éttermek belső helyiségei, amelyekben vendégeket is fogadhatnak. Az ott dolgozók – a vendégek által látogatható területen – kötelesek a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni, ahogyan a védőtávolság betartása is kötelező.
  • Kinyithatnak a szálláshelyek és vendégeket is fogadhatnak, de ugyanazokat a szabályokat be kell tartani, mint a vendéglátóhelyeken.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×