eur:
392.89
usd:
366.03
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Június másodikától oktatási céllal is használhatók lesznek az iskolaépületek - a nap hírei

Részleges szerződéskötési tilalmat rendelt el a kórházak számára az emberi erőforrások minisztere. A Pécsi Tudományegyetem szerint alkalmas lehet a koronavírus-fertőzöttek kezelésére a Japánban törzskönyvezett gyógyszer.

A vidéki bölcsődék és óvodák hétfőtől, a fővárosiak pedig június 2-től fogadják újra normál rend szerint a gyerekeket. Kinyithatnak az iskolák is, de a tanév végéig, június 15-ig érvényben marad a tantermen kívüli, digitális munkarend. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár az operatív törzs tájékoztatóján elmondta: június 2. és 15 között korrepetálásra van lehetőség az iskolákban. Kivételt a szakiskolák jelentenek, ahol az intézmények saját hatáskörben dönthetnek arról, hogy visszatérnek-e a tantermekbe vagy fenntartják a távoktatást. Június 26-ig minden általános és középfokú iskolában meg kell szervezi a tanulók felügyeletét.

Részleges szerződéskötési tilalmat rendelt el a magánszolgáltatókkal valamennyi, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ fenntartása alatt álló intézményben az emberi erőforrások minisztere. A rendelkezés szerint a kórházak nem köthetnek új szerződést magántulajdonban lévő gazdasági társaságokkal, egyéni vállalkozókkal és magánszemélyekkel. Ha a biztonságos betegellátás érdekében mégis szükséges új szerződés megkötése, vagy kötelezettség vállalása, akkor a kérelmet az Állami Egészségügyi Ellátó Központon keresztül jóváhagyásra fel kell terjeszteni az Operatív Törzs vezetőjéhez, és végül Kásler Miklós dönt az ügyben. A tárca közleménye szerint az intézkedés legfőbb célja a betegellátás biztonságának fenntartása.

A fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórházban történtekről is tájékoztatást vár az MSZP az emberi erőforrások miniszterétől a népjóléti bizottság hétfői ülésén. Korózs Lajos a testület elnöke úgy vélte: elhárult az akadály a tömeges kórházi koronavírus-fertőzések kivizsgálása elől. Az ellenzéki politikus megerősítette: az MSZP továbbra is úgy gondolja, hogy Kásler Miklósnak le kellene mondania, mivel a párt szerint személyes felelősség terheli az egészségügy alulfinanszírozottsága, az ágazatban dolgozók alacsony fizetése, a kórházi ágyak járvány idején történt kiürítése, az alapellátás leállítása és az orvosi beavatkozások elhalasztása miatt.

Bár csökken az új fertőzöttek száma, továbbra is fenn kell tartani a koronavírus-járvány elleni védekezésért hozott bizonyos korlátozásokat – jelentette ki a Szent László Kórház infektológus főorvosa az M1-en. Szlávik János beszélt arról is, hogy jelenleg száz oltóanyagot tesztelnek a világban, ezekből három ígéretesnek tűnik. A legoptimistábbak szerint szeptemberre, de legrosszabb esetben tavaszra lehet használható vakcina.

Korai fázisban adagolva alkalmas lehet a koronavírus-fertőzöttek gyógyítására a Japánban törzskönyvezett Avigan nevű, favipiravir összetevőjű gyógyszer - közölte a Pécsi Tudományegyetem. A készítmény hazai klinikai vizsgálatát koordináló konzorciumot vezető intézménybe szombaton érkezett meg a száz beteg ellátásához szükséges 12 200 gyógyszer a japán kormány adományaként. A négy magyarországi orvosképző egyetem, valamint a Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet bevonásával kezdik meg a gyógyszer vizsgálatát. Ezen a hat helyen összesen száz igazoltan koronavírus-fertőzött beteget vonnak be a vizsgálatba.

Derűlátóan ítéli meg az új koronavírus elleni oltóanyag sikerességének esélyét az AstraZeneca gyógyszeripari óriáscég vezérigazgatója. Pascal Soriot kijelentette: az oltóanyagot az Oxfordi Egyetem tudósai fejlesztették ki. A francia szakember hozzátette: az egyetem már meg is állapodott az AstraZenecával a koronavírus-oltóanyag globális forgalmazásáról és gyártásáról arra az esetre, ha a vakcina beválik. A brit-svéd gyógyszergyár vezérigazgatója elmondta: a vállalat a brit kormánytól 100 millió egységnyi oltóanyag gyártására kapott megrendelést, és ha a vakcina hatékonynak bizonyul, a szállítás szeptemberben megkezdődik.

Több ezren tiltakoztak Hongkongban a pekingi nemzetbiztonsági törvény miatt. A rendőrség könnygázt vetett be a tüntetők ellen. A kínai parlamentben napokkal korábban ismertetett törvénytervezet betiltaná a lázadást, az elszakadási törekvések hangoztatását és a központi kormányzat ellen irányuló cselekményeket. A törvénytervezetet a tervek szerint május 28-án fogadja el a kínai parlament, megkerülve a hongkongi törvényhozást.

A tervezett rendben megtartják a Velencei filmfesztivált szeptemberben - erősítette meg Veneto tartomány kormányzója. A világjárvány miatt a májusi cannes-i filmfesztivál elmaradt, Olaszországban viszont június 3-tól már az utazási korlátozások megszüntetését tervezik, és az európai uniós állampolgárok anélkül léphetnek majd be az országba, hogy karanténba kellene vonulniuk. A filmfesztiválon ugyanakkor a biztonsági előírások között szerepel majd a sebészi maszk viselése és a kötelező távolságtartás.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×