eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Ösztöndíjjal támogatja a veszélyhelyzet alatt önkénteskedő hallgatókat az ELTE

Ösztöndíjat hozott létre az ELTE Hallgatói Önkormányzata a rendkívüli helyzet ideje alatt végzett, önkéntes hallgatói tevékenység támogatására 15 millió forintos kerettel. A juttatással a segítségnyújtás népszerűsítése mellett a diákmunka-lehetőségtől elesett, de önkéntes alapon dolgozó hallgatókat szeretnék segíteni Mayer Kata, az ELTE HÖK szociális alelnöke szerint.

Ezt az ösztöndíjat külön kell igényelni, az egyetem belső szerverén keresztül - mondta Mayer Kata, az ELTE Hallgatói Önkormányzatának szociális alelnöke annak kapcsán, hogy új támogatást hoztak létre a rendkívüli helyzet ideje alatt végzett, önkéntes hallgatói tevékenység támogatására. Minden akár államilag támogatott, akár önköltséges képzésben tanuló hallgató igényelheti, ha ebben a félévben aktív hallgatói jogviszonya van.

"Annyi a megkötésünk, hogy olyan segítő tevékenységet kell végezzen a hallgató a veszélyhelyzet során, ami teljességgel önkéntes - vagyis semmilyen juttatást nem kap érte"

- mondta Mayer Kata.

Elmondta: az ösztöndíjat azért hozta létre az ELTE HÖK, mert szerették volna támogatni jelen helyzetben is a rászoruló hallgatókat. "Az egyetem és a kollégiumok bezárásával nagyon sok hallgató elvesztette az állandó diákmunkáját, nagyon sokaknak haza kellett költöznie és sokan nehéz helyzetbe kerültek, de azt láttuk, hogy a hallgatótársaink nemcsak hazamentek és tanulnak, vagy csak otthon vannak, de pillanatok alatt nagyon sok olyan kezdeményezés indult - akár teljesen alulról jövő hallgatói indíttatásból, akár úgy, hogy civil szervezetek kerestek egyetemista önkénteseket -, plusz önkénteskedésbe kezdtek a hallgatók. Azt gondoltuk, hogy ez egy kiváló lehetőség arra, hogy így a nehéz helyzetbe kerülő hallgatókat támogassuk" - ismertette az alelnök.

Mint mondta, nagyon változatos területeken vállaltak önkéntes munkát az egyetemisták. Tanárszakosként elsősorban az osztatlan tanárképzésben részt vevő fiatalokról volt a legtöbb információja. "Ők elsőként kezdtek bele a távoktatásba, és a távolléti oktatásba besegítésbe az óvodától a közoktatáson át egészen az egyetemi szintig. De nagyon sokan segítenek a lakókörnyezetükben, például kisgyermekekre vigyáznak a szüleik helyett, és segítik a környezetükben élő időseket. Emellett vannak hallgatók, akik segélyvonalaknál önkénteskednek, és sokan akár a kórházakban is" - tette hozzá Mayer Kata.

Elmondta: május 15-én délután 4-ig várja a HÖK a pályázatokat. "Pontos összegekről jelenleg még nem tudunk beszélni, ez a beérkező pályázatok számától függ.

De 15 millió forintos keretet különített el erre az ELTE Hallgatói Önkormányzata, és a beérkező pályázatok mennyiségétől függően osztjuk el a keretet a pályázó hallgatók között"

- tette hozzá Mayer Kata.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraláskor nemcsak az elvitt, hanem az otthon hagyott értékeinkre is fontos vigyázni – hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország,  csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország, csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

Pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondta, hogy Oroszország készen áll az eurázsiai biztonság kiépítéséről szóló elképzelések széles körű, globális megvitatására, mások mellett NATO-tagállamokkal is. Eközben az Európai Unió országai megállapodtak az Oroszországgal szembeni 14. szankciócsomagról, a hírek szerint pedig több szövetségesnél is kicsaphatja a biztosítékot, hogy Ukrajna alkalmazhatja az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszereket, hiszen mostantól nemcsak az orosz rakétatámadások ellen, hanem az országot célba vevő ellenséges repülőgépek megsemmisítésére is használhatják. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×