INFORÁDIÓ 
2020. október 21. szerda
Orsolya

koronavírus

elte

önkéntes

diákmunka

szociális támogatás

Ösztöndíjjal támogatja a veszélyhelyzet alatt önkénteskedő hallgatókat az ELTE

Ösztöndíjjal támogatja a veszélyhelyzet alatt önkénteskedő hallgatókat az ELTE

Ösztöndíjat hozott létre az ELTE Hallgatói Önkormányzata a rendkívüli helyzet ideje alatt végzett, önkéntes hallgatói tevékenység támogatására 15 millió forintos kerettel. A juttatással a segítségnyújtás népszerűsítése mellett a diákmunka-lehetőségtől elesett, de önkéntes alapon dolgozó hallgatókat szeretnék segíteni Mayer Kata, az ELTE HÖK szociális alelnöke szerint.

Ezt az ösztöndíjat külön kell igényelni, az egyetem belső szerverén keresztül - mondta Mayer Kata, az ELTE Hallgatói Önkormányzatának szociális alelnöke annak kapcsán, hogy új támogatást hoztak létre a rendkívüli helyzet ideje alatt végzett, önkéntes hallgatói tevékenység támogatására. Minden akár államilag támogatott, akár önköltséges képzésben tanuló hallgató igényelheti, ha ebben a félévben aktív hallgatói jogviszonya van.

"Annyi a megkötésünk, hogy olyan segítő tevékenységet kell végezzen a hallgató a veszélyhelyzet során, ami teljességgel önkéntes - vagyis semmilyen juttatást nem kap érte"

- mondta Mayer Kata.

Elmondta: az ösztöndíjat azért hozta létre az ELTE HÖK, mert szerették volna támogatni jelen helyzetben is a rászoruló hallgatókat. "Az egyetem és a kollégiumok bezárásával nagyon sok hallgató elvesztette az állandó diákmunkáját, nagyon sokaknak haza kellett költöznie és sokan nehéz helyzetbe kerültek, de azt láttuk, hogy a hallgatótársaink nemcsak hazamentek és tanulnak, vagy csak otthon vannak, de pillanatok alatt nagyon sok olyan kezdeményezés indult - akár teljesen alulról jövő hallgatói indíttatásból, akár úgy, hogy civil szervezetek kerestek egyetemista önkénteseket -, plusz önkénteskedésbe kezdtek a hallgatók. Azt gondoltuk, hogy ez egy kiváló lehetőség arra, hogy így a nehéz helyzetbe kerülő hallgatókat támogassuk" - ismertette az alelnök.

Mint mondta, nagyon változatos területeken vállaltak önkéntes munkát az egyetemisták. Tanárszakosként elsősorban az osztatlan tanárképzésben részt vevő fiatalokról volt a legtöbb információja. "Ők elsőként kezdtek bele a távoktatásba, és a távolléti oktatásba besegítésbe az óvodától a közoktatáson át egészen az egyetemi szintig. De nagyon sokan segítenek a lakókörnyezetükben, például kisgyermekekre vigyáznak a szüleik helyett, és segítik a környezetükben élő időseket. Emellett vannak hallgatók, akik segélyvonalaknál önkénteskednek, és sokan akár a kórházakban is" - tette hozzá Mayer Kata.

Elmondta: május 15-én délután 4-ig várja a HÖK a pályázatokat. "Pontos összegekről jelenleg még nem tudunk beszélni, ez a beérkező pályázatok számától függ.

De 15 millió forintos keretet különített el erre az ELTE Hallgatói Önkormányzata, és a beérkező pályázatok mennyiségétől függően osztjuk el a keretet a pályázó hallgatók között"

- tette hozzá Mayer Kata.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Kapcsolódó hang

ELTE ösztöndíj az önkénteseknek
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018