eur:
393.76
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A kormany.hu által közreadott képen Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, Müller Cecília országos tisztifőorvos és Gál Kristóf, az ORFK szóvivője (b-j) a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én.
Nyitókép: MTI/kormany.hu

Operatív törzs: a tíz új halottból kilenc fővárosi vagy Pest megyei

Müller Cecília országos tisztifőorvos részletesen elmondta, mi vár arra, aki megjelenik a járóbeteg-ellátásban, illetve hogy hogyan tároljuk otthon a maszkot és milyen sűrűn kellene a liftet takarítani.

Kétezer alá csökkent a regisztrált aktív koronavírusosok száma Magyarországon, annak ellenére, hogy 46-an szerdára virradóra is bekerültek a fertőzöttstatisztikába. Az eddig biztosan vírusosok száma egyébként 3111, a halottaké 373, ami 10-zel több, mint kedden. Ezért indokolt volt az operatív törzs szerdai tájékoztatója is.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa a tájékoztatón elmondta, folyamatosan értékelik a május 4-én bevezetett új szabályok beválását, de

a fővárosi különszabályokat fenn fogják tartani, 33-an ugyanis az új fertőzöttek közül budapestiek, a 10 halottból pedig 9 fővárosi vagy Pest megyei.

46 230 ügyben intézkedtek a rendőrök eddig a közterületeken a kijárási korlátozásokkal összefüggésben, és van csaknem 700 hatósági házi karanténos, akik összlétszáma 10 ezer fölötti még mindig - mondta.

A szabályszegők továbbra is a távolságtartási szabályokat nem kedvelik, illetve nem vesznek maszkot, ebben viszont nem a budapestiek "vezetnek".

Pekingből szerdán is jött egy gép védőeszközökkel - mondta még.

A határokról szólva: Nagylak, Tompa és Röszke átkelőknél vannak a legnagyobb problémák.

Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte, két napja csökken az aktív fertőzöttek száma.

964-en kórházban vannak, ez az aktív fertőzötteknek körülbelül a fele, 50-en vannak lélegeztetőgépen.

88 735 laboratóriumi tesztet végeztek eddig a hivatalos helyeken.

A járóbeteg-szakellátásról külön szólt.

"Kizárólag telefonon, előre egyeztetett időpontban lehet igényelni a háziorvoson vagy szakorvoson keresztül"

- nyomatékosította. Erre azért van szükség, hogy a betegtalálkozásokat elkerüljék. Aki nem tud időre érkezni, új időpontot kell kérnie. Legfeljebb négy beteget fogadhatnak a szolgáltatók egy órán belül. A bejelentkezéskor kikérdezés történik.

  • Amikor a telefonbeszélgetés megnyugtató, akkor nincs további teendő, nem történik személyes találkozás.
  • Ugyanígy a gyógyszerfelíratás esetében is: nem történik személyes találkozás.
  • Ha nem elkerülhető a személyes megjelenés, akkor kell időpontot kérni és akkor megjelenni.
  • A megjelenő beteget újra "értékelni" kell, hogy valószínűsíthető-e a fertőzés a beteg esetében. Bölcs, aki szájmaszkban érkezik. Ha gyanús az érkező, akkor egy külön helyiségben történik az ő ellátása (ahol csak a gyanús eseteket látják el), majd a szakorvos jelzi a rendszer számára, hogy gyanús beteget látott el.
  • Vannak olyan beavatkozások, amelyeket csak negatív teszteredmény birtokában lehet elvégezni - ilyen tesztet immár tíz intézményben végeznek.
A tervezhető, halasztható műtétekkel kapcsolatban elmondta, ezeket ha most elvégzik, kell a negatív teszteredmény.

Kérdések

- Fokozottan ellenőrzik a bicikliseket. Mik a tapasztalatok?

- Nem csak a biciklistákat ellenőrizzük, de nekik is csak alapos indokkal szabad elhagyniuk lakhelyüket.

- Több Vas megyei játszótér, park megnyílik. Melyek a szükséges lakossági óvintézkedések?

- Szükség van a gyerekek szabad téri mozgására. Tisztítsuk meg az eszközöket rendes, szokásos, hagyományos módon, többször, fertőtlenítő kendővel. A működtető ezekben a napokban sokkal intenzívebben figyeljen! Az sem baj, ha a szülő visz magával ilyen fertőtlenítőt a játszótérre. És tartsanak távolságot, hazaérkezéskor tisztítsák meg a kezüket!

- Újraindulnak a repülők. Kik utazhatnak ezzel és milyen feltételekkel?

- A kiléptetéskor ellenőrizzük, van-e elrendelt hatósági házi karantén. Ha van, nem mehet sehová. A fogadó országok szabályairól tájékozódni kell. Aki hazatér, és nincs karanténigazolása, 14 nap karantén vár rá.

- Társasházban a lift használata hogyan helyes?

- Fertőző beteg nem szállhat be a liftba békeidőben sem. A lifthasználat során fokozottan ügyelni kell a tisztaságra, fertőtlenítésre. Gyakran meg kell ennek történnie, megfelelő hatékonyságú szerrel.

Óránként takarítsák a liftet!

Virucid hatású szerrel kell dolgozni. Aki fél vagy tart a lifthasználattól, használjon maszkot. A lift is zárt tér, ott is meg kell lennie a másfél méter távolságnak, tehát inkább meg kell várni az újabb liftérkezést.

- Milyen anyagból érdemes házi maszkot készíteni, milyen sűrűn tisztítsuk, hogyan tároljuk?

- 100 százalékos pamut. Magas hőfokon kezelhető, 60 fok feletti mosás, kifőzés javasolt. Ha használtuk a maszkot, a kötőjénél fogva vegyük le, rakjuk zacskóba, és amint lehet mossuk ki vagy hipózzuk. Semmi esetre se használjuk újra enélkül!

- Mi az idősotthonok ellenőrzésének tapasztalata?

- Több részjelentést kaptunk már, ezek összegzése folyamatban van. Jelenleg 31 idősotthon érintett koronavírus-fertőzéssel, nagyon széles a sáv, nagy számoktól 1-1 fertőzöttig terjed a fertőzöttszám. A Kamaraerdei úton 41 pozitív eset van, 2 fő hunyt el.

A Pesti úton 296 fő fertőzöttet regisztráltunk, 154-en még mindig kórházban vannak. 26 ápolót is érintett a pozitivitás. 40 fő hunyt el. 41-en meggyógyultak.

- Mindenkinek van-e elegendő védőeszköze a kórházakban?

- Heti ellátmány van, de lehet, hogy 10 napra is elég a tartalék. Az alapellátók részére kedden biztosítottunk egy újabb szállítmányt, és a járási hivatalokban is képeztünk egy-egy depót.

- A teszteket hogyan lehet kérni a járóbeteg-ellátásban? Egy tünetmentes állampolgár hogyan tud teszthez jutni, ha szakellátásra jelentkezik?

- Aki érkezik, kérdőívezik és megmérik a testhőmérsékletét, ez vagy elveti vagy megerősíti a gyanút, hogy fertőzött. Ha a gyanú fennáll, ellátják egy külön helyen, ha nem merül fel, akkor a szakellátásban folytatja az útját, ebben az esetben nem szükséges laboratóriumi vizsgálat. Ha gyanú van, a háziorvos értesül az illető gyanússágáról, és a mentőszolgálat lép. Amennyiben magas kockázatú beavatkozásra van szükség, azt megelőzően szükséges a laboratóriumi vizsgálat. Ekkor a fogadó intézmény gondoskodik a tesztről.

- Ki és hogyan ellenőrzi, hogy a budapestiek elmennek-e vidékre kávézni vagy a nyaralóba?

- A rendőrség végzi az ellenőrzéseket, segít neki a honvédség, illetve a közbiztonsági egyesületek, valamint a Készenléti Rendőrség. Jellemzően a távolságtartást, a védőeszközt vagy a helyes időpontban vásárlást ellenőrzik.

- Be tudnak vonni újabb laborokat a tesztelésbe? Mintha nem lenne elegendő a kapacitás.

- Egyelőre nem mutatkozott elégtelenség a minták feldolgozásával kapcsolatban. Amennyiben szélesíteni kell, nincs semmi akadálya annak, hogy további laborok kijelölésre kerüljenek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×