eur:
390.77
usd:
365.03
bux:
68203.42
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Egy férfi halad el egy védőmaszkot viselő ápolónőt ábrázoló falfestmény előtt Londonban 2020. április 22-én. A koronavírus-járvány miatt Nagy-Britanniában kijárási korlátozások vannak érvényben.
Nyitókép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Sikerül laposan tartani a járványgörbét, hangzott el az operatív törzs tájékoztatóján - a nap hírei

Hétfőtől lesz kötelező az arc eltakarása a fővárosi üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, valamint a taxikban. Megkezdi hétfőn a munkát a koronavírus betegségéből felépült brit miniszterelnök.

Magyarországon 272-re nőtt a koronavírus fertőzés halálos áldozatainak száma és 2.500 embernél igazolták a kórokozót. Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján közölte: 927 beteget kezelnek kórházban, 56-an lélegeztető-gépen vannak. Ugyanakkor 485-en már meggyógyultak. A tisztifőorvos beszámolt arról is, hogy sikerül laposan tartani a járványgörbét. Az egyes megyék különbözőképpen érintettek, továbbra is a főváros és Pest megye a leginkább érintett, az esetek több mint a fele Budapesten van.

Minden eddiginél több, 1905 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek a kijárási korlátozás szabályainak megsértése miatt a hétvégén. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője azt is közölte: a járványügyi helyzet lehetővé teszi, hogy enyhítsenek majd a kijárási korlátozás szabályain, de csak megfontoltan, alapos előkészítés után, fokozatosan lehet az intézkedéseket bevezetni. Lakatos Tibor arról is beszélt: úgy látják, egyelőre nem indokolt módosítani a 65 év felettiek kijárási idősávját.

Hétfőtől a BKK járatai mellett az üzletekben, piacokon, taxikban is kötelező lesz az arc eltakarása Budapesten. A tömegközlekedésben és a taxikban ez nem vonatkozik majd a 6 éven aluliakra. Karácsony Gergely főpolgármester nemzetközi tapasztalatokkal indokolta a fővárosi operatív törzs döntését, amelyet a kormánnyal is egyeztetett. A Budapesti Közlekedési Központ munkatársai 60 ezer egészségügyi maszkot osztanak szét ingyenesen több kiemelt fővárosi csomópontban.

Hétfőtől már otthonról is lehet babakötvény-számlát nyitni – mondta el a pénzügyminiszter-helyettes. Tállai András közölte: a kényelmes és biztonságos online vásárlást segíti a Kincstár hétfőtől induló nyereményjátéka is, amelyen minden online számlát nyitó, illetve online állampapírt vásárló ügyfél részt vehet. Így az Ügyfélkapun keresztül értékpapír nyilvántartási vagy Start-számlát nyitók 100 ezer forintot, az online állampapírt vásároló kincstári ügyfelek 50 ezer forintot nyerhetnek.

További intézkedéseket sürgetett a polgárok életének és egészségének védelmére a koronavírus járvány miatt a magyar igazságügyi miniszter a Die Welt című német lap vendégkommentárjában. Varga Judit szerint emellett haladéktalanul biztosítani kell az európai gazdaság helyreállításához szükséges eszközöket és forrásokat. Hozzátette: megállapodásra kell jutni az unió többéves pénzügyi keretéről is. A német európai ügyi államminiszter korábban szintén a lapban megjelent, Magyarországot érintő bírálataira reagálva Varga Judit azt mondta: ellenségkép keresése helyett most az együttműködés lenne fontos.

Bevezethetik Németországban az otthoni munkavégzés jogát, a szövetségi munkaügyi és szociális minisztériumban már dolgoznak a törvényjavaslaton. Hubertus Heil, a tárca vezetője egy lapinterjúban arról beszélt: a jogszabálytervezet ősszel kerül a kormány elé, a cél, hogy az otthoni munkavégzésre a járvány után is lehetőség legyen. Hozzátette: valamennyi munkakörben meg lehet majd követelni az otthoni munkavégzés lehetőségét, amelyben nincs feltétlenül szükség személyes megjelenésre a vállalat telephelyén.

Munkába áll hétfőn a brit miniszterelnök. Boris Johnson március végén fertőződött meg a koronavírussal, néhány napig intenzív osztályon is kezelték. Az 55 éves konzervatív párti kormányfő visszatérését az őt betegsége idején helyettesítő Dominic Raab külügyminiszter erősítette meg a BBC televízióban. Boris Johnson két hete hagyhatta el a St. Thomas kórházat, ahonnan a brit miniszterelnökök vidéki pihenőhelyére távozott és azóta is ott tartózkodik.

Repülő helyett vitorláshajón tértek vissza hazájukba az Atlanti-óceánon holland diákok. A 14 és 17 év közötti középiskolások a koronavírus-járvány miatt nem tudtak repülőgéppel hazatérni Karib-tengeri tanulmányútjukról. A diákok egy több hetes vitorláskurzuson vettek részt egy kétárbócos szkúnerrel, amikor március közepén kiderült, hogy nem tudnak repülővel Kubából visszatérni Európába. Az út szervezői, köztük 12 tapasztalt tengerész és három pedagógus, úgy döntöttek, hogy átszelik hajón az Atlanti-óceánt, a hétezer kilométeres utat öt hét alatt tették meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×