eur:
394.44
usd:
370.15
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A kormany.hu által közreadott képen Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, Müller Cecília országos tisztifőorvos és Gál Kristóf, az ORFK szóvivője (b-j) a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én.
Nyitókép: MTI/kormany.hu

Operatív törzs: igazunk lett, sokan vannak a köztereken

Az unokák a nagyszülőkkel a szabadban a távolságtartás szabályai betartása mellett mozoghatnak együtt - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Kereken 2500-ra emelkedett az új koronavírus fertőzöttjeinek száma Magyarországon, az elhunytak immár 272-en vannak, de 485-en már meggyógyultak - derült ki a vasárnap reggel közzétett statisztikákból. Az operatív törzs az adatok kiadását követően vasárnap is kiállt.

Lakatos Tibor, az ügyeleti központ vezetője szerint igazuk lett: minden eddiginél több, 1905 intézkedést kellett foganatosítani a kijárási korlátozások megszegése miatt egy nap alatt annak köszönhetően, hogy a szombati jó időben sokan mentek ki a közterekre.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az ismert friss számok ismertetése után elmondta, 927 főt ápolnak kórházban, ami emelkedő tendenciát mutat. Közülük 56-an vannak lélegeztetőgépen.

Rámutatott, a járványgörbét sikerül laposan tartani. "Aki érti és hallja a szavunkat, nagyon nagyban hozzájárul, hogy megfékezzük a járványt" - tette hozzá.

Továbbra is a főváros és Pest megye érintett a leginkább,

a regisztrált fertőzöttek több mint fele budapesti,

Pest megyében van további bő 300 fertőzött, és Fejér megye is igencsak érintett.

Óva intett ugyanakkor attól, hogy az egyes országokat összevessük, mert minden ország "máshonnan indult" és máshogyan védekezik.

A nemek megoszlásáról is beszélt: a fertőzek közt 57 százalék nő, 43 százalék férfi.

A halottakról: 272-ből 256-an 60 éven felüliek, 2-en voltak 40 éven aluliak.

És elmondta még: "nélkülöznünk kell a fizikai együttlét örömét a családban, amit egy elfogyasztott családi ebédkor élhetünk át. Akik egy háztartásban élnek, azok megtehetik most is". Szerinte azonban lehet közösen ebédet készíteni, bevásárolni egymásnak, ki lehet kapcsolni a tévét és a telefont,

"legyenek számunkra vírusmentes percek".

Elmondta, az unokák a nagyszülőkkel a szabadban a távolságtartás szabályai betartása mellett mozoghatnak együtt, ez jó hangulatot teremthet.

Kérdések

- Mely tényezők miatt enyhítenek a jövő héttől a kijárási korlátozásokon?

- A fertőzés terjedésének mértéke az egyik, az egészségügy kapacitása a másik. A szomszédos országok intézkedése a harmadik.

- Többször is tesztelnek egy-egy embert?

- Igen.

- Hány eljárást indítottak rémhírterjeszté miatt?

- 70-et, jellemzően települészárról, illetve "nincs is koronavírus" hírről indultak ezek az ügyek.

- Vannak olyan hírek, hogy mentőt hívók meghalnak koronavírusban, mielőtt, a mentő odaér, vagy a lélegeztetőgép nem tudja megmenteni. Igaz ez?

- Nincs ilyenről tudomásunk.

- Mennyire megbízható a gyorsteszt?

- 30 százalék. Ennek egyik oka, hogy a betegség nem mindegyik fázisában megbízható. Ezért is van szükség több tesztre. A gyorstesztek a koronavírus ellen keletkező ellenanyag jelenlétét mutatják ki, ez 4., 5., 6. napon jelenik meg a szervezetben, és valakinél több van, valakinél kevesebb. És csak pillanatnyi állapotot mutat.

- Hány embert fertőz egy ember? Mikor csökken egy alá?

- Jó hírünk van. Egy ember 2-3 embert képes megfertőzni. Már régóta egy alatt van a reprodukciós ráta, ez azt jelenti, hogy a magyarok betartják az intézkedéseket, és sikeresen védekezünk a terjedés ellen.

- Szerbiával kapcsolatban félreértés volt: több ingázó 28 napos karanténra kényszerült. Elhárult már ez az akadály az ingázók elől?

- Igen, tisztázták a felek a férleértést.

- Milyen körülmények között mehet vissza egy idős az idősotthonba?

- Ha van két negatív tesztje, három napja tünetmentes és láztalan. Ez a legnagyobb biztonság. De lehet olyan is, aki tünetmentességgel már visszakerül, az ő esetükben folyamatos orvosi felügyelet, lázmérés szükséges.

- Mennyire veszélyes az elhízás a koronavírus szempontjából?

- Az extrém mértékű elhízás mindig is többletkockázat. Most még inkább. Megterheli a szív érrendszerét, az emésztést, befolyásolja a cukorbetegség létét. Törekedjünk arra, hogy az energiaegyensúlyunkat megtartsuk! Ezeknél az embereknél a gyógyítás is nehezebb.

- Hogyan változhat meg az idősek vásárlási idősávja?

- A következő hét már arról fog szólni, hogy milyen menetrendben lazítunk. Az idősebb korosztályt el kell különíteni a fiatalabb korosztálytól.

- Mi a véleményük arról az állásponttól, hogy aki átesik a fertőzésen, védetté válik?

- Nincs bizonyíték erre. Nincs erre tökéletes, megnyugtató magyarázat. Fontos lenne pedig tudnunk, hogy aki átesett a fertőzésen, védet. De nem tudjuk ezt kijelenteni.

- Hongkong arra figyelmezteti Európát, hogy korai a lazítás. Mit gondolnak erről?

- Szigorú menetrend mentén május 3-ától új szabályok lesznek, ez nem azt jelenti, hogy minden korlátozást feloldunk.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×