eur:
392.77
usd:
366.02
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Kisgyermek édesanyja ölében ülve várja, hogy kanyaró elleni védőoltást kapjon az egyik háziorvosi rendelőben a kárpátaljai Ungváron 2018. február 1-jén. Január végén nyolcezer adag, a veszélyes, fertőző betegség elleni oltóanyagot adott át a magyar kormány humanitárius gyorssegélyként több mint 100 millió forint értékben Grezsa István, Kárpátaljáért felelős kormánybiztos Ungváron az Ukrán Vöröskereszt Kárpátalja megyei szervezetének.
Nyitókép: MTI/Nemes János

Védőoltás járvány alatt? A szakember elmagyarázza

Szamárköhögés, kanyaró, gennyes agyhártyagyulladás ellen nincs védelem oltás nélkül.

A járvány ellenére is be kell adni a gyerekeknek a védőoltásokat - figyelmeztet Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Az utóbbi hetekben rengeteg szülő fejezte ki aggodalmát, amiatt, hogy az oltások legyengítik a kicsik immunrendszerét és fogékonyabbá teszik őket a koronavírus fertőzésre. Póta György szerint ez nem igaz, a vakcinák elhagyása pedig nagyobb veszélyt jelent a csecsemőknek mint a koronavírus.

"Ezen az alapon szinte soha nem tudnánk beoltani őket, hiszen a koronavírus - lefolyásában - ugyanolyan erős vírus, mint a koronavírus vagy bármi. A mostani járványtól függetlenül ha igaz lenne az aggály, októbertől márciusig nem lehetne beoltani a kisbabákat" - fogalmazott a doktor.

Szerinte az oltásellenes gondolkodás most azért is különösen káros, mert

a koronavírus pont a kisgyermekeket, csecsemőket nem érinti,

"közöttük nem találunk komoly megbetegedést". Viszont mindazok, amik ellen oltják a csecsemőket, léteznek most is (szamárköhögés, kanyaró, bárányhimlő, tetanusz, gennyes agyhártyagyulladás).

Egy példán keresztül szemléltette ezt:

"Még mielőtt a világ megismerkedett a koronavírussal, a kanyaró több tízezer megbetegedést és nagyon komoly halálozási arányt okozott a környékbeli országokban. Ez pontosan ugyanúgy zajlik most is. Ha tehát oltunk, nem hajtjuk egy másik fertőzésbe a gyerekeinket" - hangsúlyozta, vagyis

oltás nélkül meg fog nőni a kanyaróban elhunyt kisbabág száma Magyarországon.

A szakmának tehát egyértelműen az a véleménye, hogy nem szabad a koronavírus-járvány miatt lazítani az oltási rendszert, a kisbabáknak lehetőség szerint meg kell kapniuk időben a szükséges védőoltásokat.

Sajnos azonban, mivel a 65 év fölötti háziorvosokat most nem engedik személyesen dolgozni, így a házi gyermekorvosok több mint 40 százaléka egyik napról a másikra kiesett a munkából, de mindent elkövetnek, hogy összevont praxisokkal megoldják a feladatot, minimális csúszással.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×