INFORÁDIÓ 
2020. május 31. vasárnap
Angéla, Petronella

orbán viktor

koronavírus

járvány

gazdaságvédelmi akcióterv

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én.

Orbán Viktor: új szabályok jönnek a kijárási korlátozások helyett

Infostart

Azért szervezték át ilyen mélyen az egészségügyi ellátást, hogy ne következhessen be a legrosszabb forgatókönyv - mondta a miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban. Orbán Viktor a járvány gazdasági következményeiről is beszélt, és mint mondta, gyors kilábalásra számít.

A teljes miniszterelnöki interjú ITT hallható.

"Egy cipőben járunk a hallgatókkal, mi is figyeljük a tudósokat és a szakembereket. Tudnunk kell a helyünket,

a politikusoknak figyelniük kell arra, hogy ne váljanak botcsinálta virológusokká"

- jegyezte meg felütésként a miniszterelnök, aki szerint megvannak az adatok és az elemzések. A kijárási szabályok helyett a jövő héten "új szabályokat" alkotnak - erősítette meg a miniszterelnök a csütörtöki Kormányinfón elhangzottakat. "Újraindulhat az élet Magyarországon, a jövő hét végére már új szabályokkal kell rendelkezni" - fogalmazott Orbán Viktor, hozzátette ugyanakkor, hogy közben felkészítették az egészségügyet a legrosszabb forgatókönyvre.

A kórházakban egyes ágyakról hazaküldött emberek sorsáról elmondta, "különböző módon gondolkodunk Magyarországon arról, hogy mi a kormány felelőssége", de a kormány filozófiája most az, hogy egyetlen emberéletről sem szabad lemondani.

"Ha nem akarunk bunkerszerűen bezárva élni, hanem elő akarunk bújni a fedezékből, akkor két lehetőség van", ha ezek közül a meglepetés következik be, akkor hirtelen kell előállítani a szükséges egészségügyi kapacitásokat, ezt előzte meg a kormány - mondta Orbán Viktor. "Időt kellett nyerni, ez sikerült. Azért tettünk így, hogy ne következhessen be a legrosszabb forgatókönyv."

A kormányfő úgy látja, "nem rezeltek be" a magyarok ebben a helyzetben.

Az osztrák tanulságról elmondta, ami Magyarországra is vonatkozik:

  1. a súlyos tünetek az idősebbeknél jelentkeznek
  2. azok is veszélyben vannak, akik krónikus betegek
  3. nem azonos módon és mélységben terjed a vírus.
"Nem túl vagyunk a víruson, hanem felkészültünk a legrosszabbra.

Nincs vakcina, ezért most együtt kell élni a vírussal, de el kell taposni, ha lesz fegyver. Nagy szerencse, hogy Ausztria itt van mellettünk, látjuk, hogy milyen menetrend szerint haladnak. A saját intézkedéseinknél az ő tanulságaikat már figyelembe tudjuk venni.

"Az én életösztöneimnél gyorsabban haladnak a lazító intézkedésekkel, de meglátjuk"

- fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök felidézte, a húsvéti hétvégén kipróbálták, hogy az önkormányzatoknak többlet jogosítványokat adtak, ezt a következőkben is minden hétvégére meg fogják adni, mert összességében jók a tapasztalatok.

A járvány gazdasági következményeiről szólva a kormányfő arról beszélt, hogy a munka nélkül maradók helyzete a legrosszabb. Szerinte a 3 hónap álláskeresési járadék időtartama elegendő lesz, Orbán Viktor a gyors kilábalásban bízik.

Csütörtöki online EU-csúcsról szólva a miniszterelnök azt mondta, egyetlen plusz forintot sem kapott a járványvédekezésre Magyarország, csak a már lehívott pénzeket lehet átcsoportosítani, "az a pénz már a miénk".

A valóság szerinte az, hogy a csúcson a legfontosabb dolgokról nem állapodtak meg,

amiről igen, hogy a hétéves költségvetés pénzének egy részét az első két évben (2021, 2022) lehet felhasználni, "rugalmasítják" a költségvetési tervezést, illetve arról is megállapodás született, hogy

mindenki több pénzt fog befizetni, Magyarország is.

Arról "véres viták folynak még", hogy az EU-n belüli segélyezésnek mi legyen a struktúrája. Megítélése szerint Brüsszelben komoly hatalmi harcok folynak akörül, hogy "ki mennyit keressen rajtunk".

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018