eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én.
Nyitókép: MTI/kormany.hu

Operatív törzs: beadták az első gyógyult emberi vérplazmát koronavírusos betegnek

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, mit tegyünk a "moshatatlan" bolti árukkal, és a kutatások friss állapotáról is beszámolt.

Egy híján százzal 2383-ra nőtt a magyarországi koronavírusosok száma Magyarországon egy nap alatt, ez mintha csökkenő tendenciát mutatja, a 11 új halott mindegyike idős vagy krónikus betegségben szenvedő volt. A valamicskét javuló számokról is beszéltek az operatív törzs illetékesei a pénteki sajtótájékoztatón.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a friss számok ismertetését követően elmondta, kis számú a fiatal elhunytak aránya, de ők is krónikus megbetegedésekkel küzdöttek. A gyógyultak száma szerinte örvendetesen növekszik, már 401-nél tart a számuk. A laboratóriumi vizsgálatok száma 58 251. A kórházi ápolást 877 embernek kell igénybe vennie, továbbra is 61-en vannak lélegeztetőgépen, de "az ő helyzetük sem teljesen reménytelen".

A kutatásokról részletesebben is beszélt: több kutatócsoport is nagy munkában van, a Szent László Kórház és az NNK összefogásával

a világon az elsők között adtak be betegbe gyógyult emberi vérplazmát,

három szakaszban kerül erre sor, a folyamat elején már túl vannak. A beteg egy súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzött - közölte Müller Cecília. "Ez jelentős lépés mindannyiunk számára" - tette hozzá.

Ezzel összefüggésben sürgette, jelentkezzenek mindazok, akik meggyógyultak. "Emberbaráti szeretetből csatlakozzanak ehhez a kutatási programhoz!" - kérte az országos tisztifőorvos, aki jelezte, keresni is fogják a gyógyultakat.

Egy másik kutatásról is beszélt: az NNK azt is meg akarja tudni,

milyen mértékben van jelen a koronavírus a környezetben, például a szennyvízben.

Ebben a magyarok egy német-holland kutatáshoz csatlakoznak.

Közbevetőleg elmondta, a magyarországi kötelező védőoltások rendszere nagyon fontos pillére a közegészségügynek.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője először a határhelyzetről beszélt: megnyitották a régi hegyeshalmi átkelőt az ingázóknak, az Agrárminisztérium jelzése alapján a két ország külügye egyezett meg ebben, hogy ne akadályozzák egymást a gazdák és az ingázók.

A kórházakkal kapcsolatban elmondta, számos kórházba indul pénteken védőeszköz-szállítmány, ez a tevékenység a jövő héten folytatódik.

A kijárási intézkedések betartásának ellenőrzése tovább folyik, hétvégén is, amikor nagyobb a szabályszegések száma. A hétvégére a polgármestereknek újfent lehetőségük van szigorításra.

Végül megköszönte "a rendőrség napján" a teljes állomány munkáját.

Kérdések

- Alkalmazható-e a megelőzésre a vérplazma beadása?

- Nem. Konkrét ellenanyagok beadásáról van szó. Jelentős javulást várunk ettől.

- Nagy számú egészségügyi dolgozó fertőződik. Tudják kezelni a helyzetet?

- Igen, vannak változatok, hogy lehet átállni, de ezekre a forgatókönyvekre nem volt szükség.

- A kiskunhalasi mobilkórházat mikor kezdik bevetni?

- Kész van, a személyzet biztosított, kijelölték az orvosokat, akik oda kerülhetnek, ha kell. Bármelyik napon indokolttá válhat a bevetése.

- A kesztyűs árusítók ugyanúgy nyúlnak az áruhoz, mint a pénzhez. Nem veszélyes ez?

- El kell kerülnünk azokat a termékeket, amelyeknél fennáll ez a veszély. Például a felvágottaknál. Pékárunál csipesszel kell fogni a zsemlyét. Földes árunál, zöldségnél nincs jelentősége, mert ezeket otthon főzzük, sütjük, mossuk.

- Kinek kell betartatnia a maszkviselési kötelezettséget, ahol ilyen szabály van?

- Akik hozzák.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×