INFORÁDIÓ
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám

inforádió

a nap hírei

napinfó

A veszélyhelyzet végéig fenntartja a járvány miatt elrendelt rendkívüli intézkedéseket az Operatív Törzs - a nap hírei

Infostart / InfoRádió

Mégsem korlátozza a polgármesterek jogkörét a vészhelyzet idejére a kormány. Beavatkozott a jegybank, megállt a forint zuhanása és némileg korrigált az árfolyam.

A veszélyhelyzet végéig fenntartja a járvány miatt elrendelt rendkívüli intézkedéseket az Operatív Törzs. Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa hangsúlyozta: az intézkedések hozzájárulnak a fertőzés terjedésének lassításához. Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte: újabb négy krónikus betegséggel küzdő, idős ember halt meg, így már 20 halálos áldozata van a kórnak. Az igazolt fertőzöttek száma 525-re emelkedett. Hozzátette: várhatóan a lakosság 80 százaléka fertőződhet meg.

Továbbra is az eddigiek szerint gyakorolhatják jogosítványaikat veszélyhelyzetben a polgármesterek, a kormány mégsem módosítja a szabályozást – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A katasztrófavédelemről szóló törvény szerint veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja. A kabinet módosító javaslat azt írta volna elő, hogy a döntést jóvá kellett volna hagynia az illetékes védelmi bizottságnak.

Az Európai Néppárt elnöke szerint a tömörülésnek felül kell vizsgálnia eddigi álláspontját a Fidesz tagságáról. Donald Tusk a pártcsalád tagjainak írt nyílt levelében aggályosnak tartja a magyarországi járványügyi rendelkezések mértékét, és azok időkorlát nélküli bevezetését.

Nem tartja aggályosnak az adatvédelmi hatóság elnöke azt a táblázatot, amelyben a koronavírus-járványban Magyarországon elhunytak alapbetegségét is nyilvánosságra hozta az operatív törzs. Péterfalvi Attila az InfoRádiónak kiemelte: a brit nagykövethelyettes kivételével nem lehet az áldozatokat beazonosítani.

Ágazatfüggetlen intézkedéseket sürget a kormánytól a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége. A szervezet megfontolásra javasolja a rövidített munkaidő miatt kieső bérre vonatkozó támogatást, hiszen a más országokhoz hasonló megoldások alkalmazása elősegíti a versenyképességet, így elkerülhetőek lennének a tömeges elbocsátások és a munkahelyek végleges megszűnése.

A munkahelyek megőrzése érdekében államilag támogatott rövidített munkaidő bevezetését javasolja a tagállamoknak az Európai Bizottság. Ursula Von der Leyen bizottsági elnök videóüzenetében elmondta: a javaslat lényege, hogy a vállaltok annak ellenére is fizetnek alkalmazottiaknak, hogy nem nyereségesek.

A Budapest Airport vezérigazgatója szerint a járványhelyzet miatt elveszhet az útvonalhálózat egy része. Rolf Schnitzler a Facebook-oldalán közzétett levelében azt írta: jelenleg a tavalyi 72 helyett mindössze 8 város érhető el a magyar fővárosból, de ezek mindegyikén mentesítő, vagy áruszállító járat közlekedik. Hozzátette: a kínálatából 2,5 millió ülőhely-kapacitás tűnt el, és várható, hogy a Malév 2012-es csődje után felépített, 153 célállomást kínáló menetrendből több összeköttetés is elvész.

Világszerte nőtt az új típusú koronavírus fertőzöttjeinek és halottjainak száma. A Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint a kórokozó 180 országban van jelen, eddig már több mint 44 ezer ember halálát okozta, az igazolt esetek száma megközelítette a 900 ezret. A járványtól leginkább sújtott Olaszországban meghaladta a 13 ezret az áldozatok száma.

Beavatkozott a jegybank, megállt a forint zuhanása és némileg korrigált az árfolyam. A forint szerda délután újabb történelmi mélypontra gyengült már 369 forint 59 fillért is kellett adni egy euróért. Ekkor érkezett a nemzeti bank bejelentése az egyhetes betéti eszközről, amelynek kamata 0,9 százalék, vagyis a bankközi hozamokat is túlszárnyalja. Elemzők szerint a lépés az MNB eddigi ultralaza politikájához képest szigorítást jelent, amire erősödéssel reagált a forint.

A GDP 2 százaléka volt a kormányzati szektor hiánya tavaly. Ez 958 milliárd forintot jelent. Az egyenleg 2018-hoz viszonyítva GDP-arányosan 0,1 százalékponttal lett kedvezőbb – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. A bevételek és a kiadások is nőttek.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018