eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

A veszélyhelyzet végéig fenntartja a járvány miatt elrendelt rendkívüli intézkedéseket az Operatív Törzs - a nap hírei

Mégsem korlátozza a polgármesterek jogkörét a vészhelyzet idejére a kormány. Beavatkozott a jegybank, megállt a forint zuhanása és némileg korrigált az árfolyam.

A veszélyhelyzet végéig fenntartja a járvány miatt elrendelt rendkívüli intézkedéseket az Operatív Törzs. Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa hangsúlyozta: az intézkedések hozzájárulnak a fertőzés terjedésének lassításához. Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte: újabb négy krónikus betegséggel küzdő, idős ember halt meg, így már 20 halálos áldozata van a kórnak. Az igazolt fertőzöttek száma 525-re emelkedett. Hozzátette: várhatóan a lakosság 80 százaléka fertőződhet meg.

Továbbra is az eddigiek szerint gyakorolhatják jogosítványaikat veszélyhelyzetben a polgármesterek, a kormány mégsem módosítja a szabályozást – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A katasztrófavédelemről szóló törvény szerint veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja. A kabinet módosító javaslat azt írta volna elő, hogy a döntést jóvá kellett volna hagynia az illetékes védelmi bizottságnak.

Az Európai Néppárt elnöke szerint a tömörülésnek felül kell vizsgálnia eddigi álláspontját a Fidesz tagságáról. Donald Tusk a pártcsalád tagjainak írt nyílt levelében aggályosnak tartja a magyarországi járványügyi rendelkezések mértékét, és azok időkorlát nélküli bevezetését.

Nem tartja aggályosnak az adatvédelmi hatóság elnöke azt a táblázatot, amelyben a koronavírus-járványban Magyarországon elhunytak alapbetegségét is nyilvánosságra hozta az operatív törzs. Péterfalvi Attila az InfoRádiónak kiemelte: a brit nagykövethelyettes kivételével nem lehet az áldozatokat beazonosítani.

Ágazatfüggetlen intézkedéseket sürget a kormánytól a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége. A szervezet megfontolásra javasolja a rövidített munkaidő miatt kieső bérre vonatkozó támogatást, hiszen a más országokhoz hasonló megoldások alkalmazása elősegíti a versenyképességet, így elkerülhetőek lennének a tömeges elbocsátások és a munkahelyek végleges megszűnése.

A munkahelyek megőrzése érdekében államilag támogatott rövidített munkaidő bevezetését javasolja a tagállamoknak az Európai Bizottság. Ursula Von der Leyen bizottsági elnök videóüzenetében elmondta: a javaslat lényege, hogy a vállaltok annak ellenére is fizetnek alkalmazottiaknak, hogy nem nyereségesek.

A Budapest Airport vezérigazgatója szerint a járványhelyzet miatt elveszhet az útvonalhálózat egy része. Rolf Schnitzler a Facebook-oldalán közzétett levelében azt írta: jelenleg a tavalyi 72 helyett mindössze 8 város érhető el a magyar fővárosból, de ezek mindegyikén mentesítő, vagy áruszállító járat közlekedik. Hozzátette: a kínálatából 2,5 millió ülőhely-kapacitás tűnt el, és várható, hogy a Malév 2012-es csődje után felépített, 153 célállomást kínáló menetrendből több összeköttetés is elvész.

Világszerte nőtt az új típusú koronavírus fertőzöttjeinek és halottjainak száma. A Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint a kórokozó 180 országban van jelen, eddig már több mint 44 ezer ember halálát okozta, az igazolt esetek száma megközelítette a 900 ezret. A járványtól leginkább sújtott Olaszországban meghaladta a 13 ezret az áldozatok száma.

Beavatkozott a jegybank, megállt a forint zuhanása és némileg korrigált az árfolyam. A forint szerda délután újabb történelmi mélypontra gyengült már 369 forint 59 fillért is kellett adni egy euróért. Ekkor érkezett a nemzeti bank bejelentése az egyhetes betéti eszközről, amelynek kamata 0,9 százalék, vagyis a bankközi hozamokat is túlszárnyalja. Elemzők szerint a lépés az MNB eddigi ultralaza politikájához képest szigorítást jelent, amire erősödéssel reagált a forint.

A GDP 2 százaléka volt a kormányzati szektor hiánya tavaly. Ez 958 milliárd forintot jelent. Az egyenleg 2018-hoz viszonyítva GDP-arányosan 0,1 százalékponttal lett kedvezőbb – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. A bevételek és a kiadások is nőttek.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×