INFORÁDIÓ 
2021. január 19. kedd
Márió, Sára

koronavírus

mkik

kereskedelem

javaslat

Üres pultok egy milánói élelmiszer-áruházban 2020. február 23-án. A koronavírus-járvány olaszországi terjedése miatt Giuseppe Conte miniszterelnök rendkívüli intézkedéseket jelentett be Észak-Olaszország Lombardia és Veneto régiójában. A karantén, amely szigorú mozgáskorlátozást jelent, az északnyugati Lombardiában, a Milánótól nem messzi Lodi város térségében található 11 önkormányzat lakosait érinti, valamint az északkeleti Veneto régió Vo Euganeo területét, amely Padova körzetében van. Az intézkedés Venetóban 3500 személyt érint, Lombardiában közel 47 ezer lakost. A tüdőgyulladást okozó, Covid-19-nek elnevezett újfajta koronavírus fertőzöttjeinek száma 130 fölé emelkedett Olaszországban.

Itt vannak a nagy magyar mentőcsomag javaslatai

Infostart

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ágazaonként tett le javaslatot a kormánynak a koronavírus okozta gazdasági problémák orvoslására. Csak a kereskedelemben több mint húsz változtatást indítványoz a kamara.

Várhatóan a jövő hét elején hirdeti ki Orbán Viktor a hatalmas gazdasági mentőcsomagot, amelyhez a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara összeállította külön az ágazatspecifikus javaslatait is. Mivel Parragh László, a szervezet elnöke is részt vett azon a hétfő reggeli tanácskozáson, ahol Orbán Viktor bejelentette, minden idők valaha volt legnagyobb gazdaságélénkítő akciótervére készül a kormány, ezért vélhetően a kamarai javaslatok egy jó része is bekerül majd a mentőcsomagba.

A Portfolio kielemezte az MKIK kifejezetten a kereskedelmet célzó javaslatait, hiszen ezek közül, várhatóan több is szerepel majd a kormány intézkedései között. A kamara a következőket kérte a kormánytól:

 • Az élelmiszer-kereskedelemben a vásárlókkal közvetlen kapcsolatba kerülő személyzetet nyilvánítsák kiemelt fontosságú személyeknek és tegyék számukra elérhetővé a szükséges védőfelszereléseket.
 • Adjon egyértelmű iránymutatást a kialakult helyzetben, melyek a munkavállalók és a munkaadók kötelességei, jogai és lehetőségei.
 • Dolgozzák ki az esetleges otthonelhagyási tilalom esetére az áthaladási engedély rendszerét az élelmiszer-ellátásban részt vevők számára.
 • A forgalomcsökkenés mértékét figyelembe véve az üzlethelyiségek, szolgáltatóhelyek bérbeadói és bérlői között, a bérleti díjak tekintetében, 2020. március 1-jei hatállyal sor kerülhessen a szerződések módosítására.
 • Kérje fel a bankokat, hogy működjenek együtt a meglévő hitelszerződések fizetési átütemezésében.
 • Hozzon létre olyan pénzügyi alapot, amely 0%-os hitellel segíti áthidalni a koronavírus helyzet károsult szektorainak érintettjeit
 • Szankcionálja a szerződéses kapcsolatokban a koronavírus okán kialakult diszkriminatív részteljesítést, illetve nem teljesítést.
 • Vizsgálja meg és mérsékelje a gazdálkodók improduktív terheit, mert azok nagyban nehezítik majd a válságból való kilábalást.
 • Folytasson egyeztetéseket az Európai Unióval annak érdekében, hogy módosítsák az elkövetkezendő időre előirányzott európai irányelvek végrehajtásnak határidejét.
 • Szabályozza egységesen az üzletek nyitvatartását.
 • Egységes munkajogi állásfoglalás kell a munkavállalók díjazásáról, ennek állami alapokból való megtérítéséről.
 • A szükséghelyzet miatt már leállt területekről (idegenforgalom, vendéglátás, nem élelmiszer-kereskedelem stb.) a munkaerő átirányítása.
 • Ha sok bolti dolgozó esne ki, át kell térni a rövidített, egy műszakos nyitvatartásra.
 • A cégek mérlegleadási határidejét ki kell tolni a veszélyhelyzetet követő 30 nappal.
 • A békéltető testületeknél törvényi kötelezettség a megjelenés, de ezeket fel kellene függeszteni átmenetileg.
 • Javasoljuk, hogy a táppénzes papírt elektronikusan is el lehessen juttatni a munkáltatónak.
 • Az új belépők számára az egészségügyi vizsgálat lefolytatása problémát jelent.
 • Tegyék lehetővé általános jelleggel a vállalkozások és a civil szervezetek számára is az írásbeli szavazást eljárási rendjükben.
 • Tegyék lehetővé az élelmiszereket árusító dolgozók részére védőeszköz elkülönített beszerzését.
 • A nyitva tartó üzletek közé tehát javasoljuk felvenni az állateledel szaküzleteket.
 • Oldják fel a behajtási engedéllyel megközelíthető közterületekre vonatkozó súlykorlátozást.
 • A kialakult helyzet miatt az online vásárlás kihasználtsága nőni fog. Ezért fontosnak tartják, hogy az online értékesítésben felmerülő visszaélések, szabálytalanságok ellen is lépjenek fel célzott ellenőrzésekkel, és kiemelten kezeljék a reklamációkat.

Emellett azt javasolja a kamara, hogy a nem élelmiszer-kiskereskedőket vonják be minden szinten a lehető legtöbb hazai/nemzetközi intézkedésbe, amely átsegítheti őket ezen a nehéz időszakon.

A lakossági bérlők segítésére irányuló, bérleti díjak megfizetésének elhalasztását szeretnénk, ha valamilyen formában, azokra a kiskereskedőkre is kiterjesztenék. Például 2020. március 1-jei hatállyal sor kerülhessen a szerződések módosítására, a koronavírus hatására bekövetkező forgalomcsökkenés mértékét figyelembe véve.

Javasolják, hogy hozzanak létre egy olyan pénzügyi alapot, ahol a koronavírus károsult vállalkozások támogató hitelt kapnak.

A kamara szerint meggondolandó lenne a short-time work rendszerének az átmeneti bevezetése. Ez azt jelentené, hogy a munkáltató egyoldalúan módosíthatja a szerződést rövidebb időtartamú munkavégzésre és ennek megfelelő bércsökkentésre, természetesen szigorú szabályozás mellett. Így a munkavállalók elbocsátásának üteme csökkenthető lenne egyes ágazatokban.

A járvány miatt érintett üzletágak esetében az adóelőlegekre fizetési haladékot lehessen kapni. Szeretnék, ha lerövidítenék az áfa-visszaigénylés kifizetési időszakát.

Emellett javasolják, hogy a közegészségi kockázat miatt a kritikus időszak végéig szüneteltessék a betétdíjas üvegekre vonatkozó visszaváltási kötelezettséget, és nem ajánlják a szupermarketek nyílt eladóterében elhelyezett önkiszolgáló salátabárok használatát.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Andrea Canali
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018