eur:
395.27
usd:
366.62
bux:
65108.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Idős járókelővel beszélget egy rendőr az egri Zalár József utcában a kijárási korlátozás kezdetének napján, 2020. március 28-án. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást vezettek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Ebben a két hétben az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. Az élelmiszerboltokat, drogériákat, patikákat 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év felettiek látogathatják. A rendőrség a közterületeken „megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel” sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartásra.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Magyarok millió különösen veszélyeztetettek, fontos térképek a KSH-tól

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a koronavírus-járvány szempontjából különösen veszélyeztetett a 65 éves vagy annál idősebb korosztály, melynek tagjai a lakosság 19,3 százalékát képviselik Magyarországon, különösen figyelni kell az ország elöregedő déli, délnyugati térségeire, a főváros egyes kerületeire.

A KSH Koronavírus dosszié címen új felületet hozott létre honlapján, amelyben a Covid-19 megbetegedésekhez, illetve a járvány gazdasági és társadalmi hatásaihoz kapcsolódó adatösszeállításait, elemzéseit közli.

A statisztikai hivartal adatai szerint a bölcsődék és az óvodák időszakos bezárása 38,6 ezer bölcsődést és 330,5 ezer óvodást, valamint a szüleiket érintette. A nappali közoktatásban 1,1 millió gyermek és fiatal tanul, akik az iskolapad helyett otthonról, digitális távoktatás keretében sajátítják el a tananyagot, csakúgy mint a felsőoktatásban tanuló 285,1 ezer hallgató.

Kiemelik, hogy

különösen veszélyeztetettek az idősebb, 65 éves vagy annál idősebb korosztályba tartozók, akik a lakosság 19,3 százalékát képviselik.

Kiemelt figyelmet kell ezért fordítani az ország elöregedő déli, délnyugati térségeire, valamint a főváros egyes kerületeire, ahol az idős népesség aránya meghaladja az országos átlagot – teszik hozzá.

A 65 éves és annál idősebbek ezer lakosra jutó száma járásonként.
A 65 éves és annál idősebbek ezer lakosra jutó száma járásonként. Forrás: KSH

Az 1,9 millió fő 65 éves és annál idősebb lakosság többsége családjával él együtt, és mintegy háromtizedük egyedülálló. Az egyedül élő idősek aránya főként az Alföld és Dél-Dunántúl egyes járásaiban, illetve a főváros kerületeinek többségében lényegesen meghaladja az országos átlagot.

Az egyedül élő 65 éves és annál idősebbek száma járások szerint.
Az egyedül élő 65 éves és annál idősebbek száma járások szerint. Forrás: KSH

Az elemzés kitér arra, hogy az idős gondozottak magas aránya miatt az egészségügyi-szociális terhelés erőteljes növekedése várható.

A 65 éves és annál idősebb népességen belül az egyedül élők aránya járások szerint.
A 65 éves és annál idősebb népességen belül az egyedül élők aránya járások szerint. Forrás: KSH

Az önkormányzatok a szociálisan nehéz helyzetben levőket szociális alapszolgáltatásokban részesíthetik, amik a koronavírus-járvány időszakában még inkább felértékelődnek.

Házi segítségnyújtásban részesülők a 65 éves és idősebb népesség százalékában járásonként.
Házi segítségnyújtásban részesülők a 65 éves és idősebb népesség százalékában járásonként. Forrás: KSH

A tavalyi adatok szerint a legtöbben a szociális étkeztetést (184 ezer) és a házi segítségnyújtást (92 ezer) vették igénybe. Az előbbi a 65 éves és annál idősebb népesség 9,7, az utóbbi pedig 4,9 százalékának könnyíette meg a mindennapjait. Jellemzően a kisebb településeken veszik igénybe ezeket a szolgáltatásokat, amelyek jelentősége a járvány idején még inkább felértékelődik, és az igénybevevők köre átmenetileg jelentősen bővülhet

Idősek bentlakásos intézményeiben ellátottak a 65 éves és annál idősebb népesség százalékában járásonként.
Idősek bentlakásos intézményeiben ellátottak a 65 éves és annál idősebb népesség százalékában járásonként. Forrás: KSH
Egy háziorvosra és házi gyermekorvosra jutó lakosok száma járásonként.
Egy háziorvosra és házi gyermekorvosra jutó lakosok száma járásonként. Forrás: KSH

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×