eur:
395.11
usd:
364.27
bux:
65634.8
2024. március 19. kedd Bánk, József
Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézete (NIAID) által közreadott,  dátumozatlan elektronmikroszkópos kép a SARS-CoV-2 nevű koronavírusról, amint laboratóriumban tenyésztve a narancsárga színű kórokozó előtör a környező sejtből. A 2019-nCoV néven is ismert vírus egy fertőző humán koronavírus, amely a COVID-19-nek nevezett, tüdőgyulladásos megbetegedést okozza. A mintát egy betegtől vették az Egyesült Államokban. A COVID-19-nek elnevezett újfajta koronavírus előidézte betegség halálos áldozatainak száma 1776-ra emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el. A 2019 december közepe óta tomboló járvány fertőzöttjeinek száma 70 548-ra nőtt.
Nyitókép: MTI/AP/NIAID-RML

Virológus a koronavírusról: felejtsük el a kézfogást, és ha lehet, gyalogoljunk

Magyarországon is várható a koronavírus megjelenése – mondta Jakab Ferenc virológus az InfoRádió Aréna című műsorában. A Pécsi Tudományegyetem tanára szerint a fertőzésveszély jelentősen csökkenthető rendszeres kézmosással, valamint azzal, ha a tenyerünk helyett a könyökhajlatunkba tüsszentünk, és nem fogunk kezet az emberekkel, illetve nem pusziljuk meg őket. A sebészeti szájmaszkok nem védenek meg a fertőzéstől – tette hozzá a szakember.

Azt, hogy már megjelent-e itthon is a koronavírus, senki nem tudja megmondani, lehet, hogy tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel ott lappang valahol – fogalmazott Jakab Ferenc, hozzátéve, az, hogy diagnosztizált, pozitív eset eddig nincs, az nagyon nagy szerencse, de nagyon csodálkozna, ha Magyarországon nem jelenne meg a fertőzés.

„Mint egy dartstáblán, körbelőttek minket, tehát minden esélyünk megvan arra, hogy megjelenik” – ismételte meg a virológus, azt viszont már más kérdésnek tartja, hogy milyen gyorsan lehet majd lokalizálni és ezáltal a járványt elkerülni. A Pécsi Tudományegyetem tanára ugyanakkor úgy véli,

Magyarország – elméleti szinten biztosan – felkészült a koronavírus megjelenésére.

A védekezés tekintetében fontosnak nevezte a passzív módozatokat, köztük említve az alapvető higiéniás szabályokat, amelyekkel egyaránt figyelünk magunkra és egymásra, és „eszméletlen sokat tudunk nyerni” általuk. Így a naponta többszöri szabályos, szappannal történő kézmosás, étkezés előtt mindig. Azt is kiemelte, hogy ha nincs nálunk zsebkendő, könyökhajlatba tüsszentsünk, ne a kézbe, és semmi esetre se a levegőbe. Ahogyan

nem ártana mellőzni a mindennapi üdvözlési szokásainkat, így a kézfogást, puszilkodást

egy időre. „És elérhetjük az utazási célunkat gyalog is” – tette hozzá, jelezve, hogy lehetőség szerint ildomos lenne a tömegközlekedést is kerülni.

Ez a helyzet a maszkokkal

A sebészi szájmaszk önmagában nem vagy csak nagyon kis mértékben óvja meg a viselőjét a koronavírustól. Ugyanis a műtőben használatos szájmaszk arra jó, ha valakire hirtelen rájön egy köhögési roham vagy egy tüsszentés, akkor lokálisan, a szája előtt megakadályozza, hogy a nyálcsöppecskék szétszóródjanak a környezetben, ezzel szennyezve a tárgyakat, ott lévő embereket.

Tehát sebészi szájmaszkot az viseljen, aki mást akar megóvni

a fertőzéstől – nyomatékosította, azt is hozzátéve, hogy ezen szakmai állítás nem az általános egészségügyi rendszerekre vonatkozik, hanem az aktuális koronavírus-járványra.

Ennek ellenére, ha valaki szeretne maszkot hordani, akkor hordjon, de tudnia kell, hogy nem fogja megvédeni a fertőzéstől.

Ami védhet, az az – elsősorban munkavédelmi boltokban esetleg még fellelhető – FFP3-as maszk, ami teljesen illeszkedik az arcra, és egy kis kilégzőszeleppel rendelkezik. „Nem jelent 100 százalékos védelmet, de sokkal jobb, mint a sebészeti szájmaszk. Jóllehet, gyakran kell cserélni” – fogalmazott. Hiszen könnyen elnedvesednek, és akkor jobban megkönnyítik a fertőzést, mint amennyit védenek.

A teljes beszélgetést kedd este 6 óra után hallgathatják meg az InfoRádió Aréna című műsorában.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Mégis hozott egy meglepetést az orosz elnökválasztás?

Mégis hozott egy meglepetést az orosz elnökválasztás?

A 2024-es orosz elnökválasztáson nem történt semmi váratlan, így még az sem meglepő, hogy Vlagyimir Putyin a poszt-szovjet Oroszország legnagyobb választási győzelmét tudhatja magáénak. De a borítékolható eredmény ellenére mit mutatnak a Google számai, mennyire foglalkoztatta Oroszországot és Ukrajnát, valamint a világ többi részét az orosz elnökválasztás, már ami a Google-kereséseket illeti? A Google Trends számaiból kiderült: aránylag nem Oroszországban volt legnagyobb az érdeklődés, azonban nem teljesen váratlan, melyik ország emelkedett ki leginkább.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×