INFORÁDIÓ 
2020. április 6. hétfő
Bíborka, Vilmos

balaton

balatonfüred

kisajátítás

A balatonfüredi Sundancepark - egykori görög falu - épületei. Felszámolási eljárás indult a  parkot üzemeltető cég ellen. A hányatott sorsú épületegyüttest 1994-ben kezdték el építeni, azóta már több üzemeltetője volt. Az épületek több évig üresen álltak, többször felújították őket. A görög falu a felszámolási eljárás miatt valószínűleg idén is zárva lesz.

Eltűnhet a Balaton egyik legismertebb szégyenfoltja

Infostart

Minden, Balatonfüreden átautózó ismeri a kempinggel szemben található szórakozónegyed (a volt görög falu) pusztuló épületeit.

A település polgármestere szerint idén szeretnék elrendezni az ügyet, intenzíven keresik a jogi alapot a jelenleg Sun City-nek hívott szórakozó- és kereskedelmi negyed megszüntetésére.

Bóka István, aki egy személyben az állami és önkormányzati vezetőkből álló Balaton Fejlesztési Tanács elnöke is, a testület februári ülése után azt mondta a Portfolio-nak, hogy a kisajátítás az egyetlen megoldás, mert a lepusztult, túl zajos negyed árt a város hírnevének. Hiába próbáltak már egyezkedni a szórakoztató programok szervezőivel, továbbá a telepen található ingatlanok tulajdonosaival, nem sikerült. Nemrég korlátozták a nyári nyitva tartást, de ez sem segített. Tavaly nyáron a Sun Cityben több vendéglátóipari egység és egy 35 szobás “bulihotel” is várta a vendégeket.

Formailag társasházként működik a közösség: 46 épületben 136 különálló ingatlan található 83 tulajdonossal. A városvezető szerint közülük már sokan szabadulnának az ingatlanjaiktól, ám a vásárlás aránytalanul nagy terhet tenne Füred vállára, amit eddig még nem tudtak vállalni.

Pedig az ingatlanpiacon az utóbbi években nagyon pörgő városnak meglehetős szüksége lenne a területre, ugyanis kevés az üres telek, különösen hiány van belőlük a belterületeken, márpedig a Sun City egy ilyen városrészben található. A lap szerint ha a kisajátítással sikerrel járna a város, sport- vagy egészségügyi/rekreációs központot építene, kisebb kiskereskedelmi vagy szolgáltató kiegészítő elemekkel.

Nyitókép: MTI/Nagy Lajos
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018