INFORÁDIÓ 
2021. január 23. szombat
Rajmund, Zelma

levegőminőség

szálló por

egészségügy

Óbuda látképe a Táborhegyi út felől 2020. január 10-én. Elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten Karácsony Gergely főpolgármester, miután a szálló por légszennyezettségi szintje január 8-án és 9-én is három mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

Szegeden a legrosszabb a levegő minősége

Infostart / MTI

Többfelé továbbra is rossz a levegő a magas szállópor-tartalom miatt.

Egészségtelen a levegő minősége Szegeden, további tíz településen pedig kifogásolt a levegőminőség, ezek: Budapest, Esztergom, Kecskemét, Nyíregyháza, Pécs, Százhalombatta, Szolnok, Tatabánya, Tököl és Vác - közölte vasárnap a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A meteorológiai előrejelzések alapján a napokban várhatóan az egészségügyi határérték körül alakul a kismértékű aeroszol részecskék (PM10) koncentrációja.

Marad a szmogriadó tájékoztatási fokozata Budapesten

Fenntartják a budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát - tudatta a Főpolgármesteri Hivatal vasárnap.

Azt írták, hogy szombaton a légszennyező anyagok napi szintje a korábbiakhoz képest újra állandósult. Budapest levegője továbbra sem problémamentes, egyes értékek továbbra is magasabbak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasoltnál. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnap és hétfőn a légszennyezettség szempontjából nem valószínű érdemi változás.

A levegőminőség várhatóan kedd estétől javul.

A szmogriadó tájékoztatási fokozata a légszennyezettség olyan szintjét jelenti, amely veszélyt jelent az emberi egészségre, a lakosság különösen érzékeny csoportjára - gyermekekre, idősekre, betegekre.

Az egészségkárosító hatás irritálhatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. A lehetséges egészségkárosító hatások következményeként említették, hogy asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulhatnak orvoshoz, valamint nőhet a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja (különösen asztma, hörghurut esetében), csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.

A hivatal azt javasolja a veszélyeztetett csoportokba tartozóknak, hogy kerüljék a nagy gépjárműforgalmú területeket, kerüljék a szellőztetést, a szabadban tartózkodást.

Karácsony Gergely főpolgármester többi között arra kéri a lakosságot és a légszennyezőket, hogy

  • lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát,
  • szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, inkább
  • válasszák a közösségi közlekedést,
  • a szolgáltató, termelő létesítmények üzemeltetői csökkentsék porkibocsátásukat.

A szmogriadó elrendelése esetén vagy annak megelőzéséért bevezetett, a mozgó légszennyező forrás - gépjármű - használatára vonatkozó forgalomkorlátozások vagy intézkedések megsértése 15 000 forint helyszíni bírsággal, illetve 30 000 forint pénzbírsággal sújtható.

Részletesebb információk találhatók a Budapest Portálon és az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat, illetve az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján.

Karácsony Gergely főpolgármester január 10-én rendelte el Budapesten a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, miután a szálló por légszennyezettségi szintje január 8-án és 9-én is három mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018