INFORÁDIÓ 
2020. július 11. szombat
Lili, Nóra

hús

származás

gazdaság

élelmiszerbiztonság

éder tamás

Hentespult egy budapesti szupermarketben 2019. január 14-én. Január 15-től nemzeti zászlóval is kötelező feltüntetni a 200 négyzetméternél nagyobb üzletek húspultjaiban kapható, nem előrecsomagolt, friss sertéshúsok származási helyét.

Tévhitet oszlattak el a húsok kötelező zászlózásáról

Infostart / InfoRádió

Egy uniós rendelkezés magyarországi bevezetéséről van szó - mondta az InfoRádióban a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Az előrecsomagolt húsok esetében eddig is feltüntették a származási helyet, mostantól azonban sok helyen a pultban kapható sertéshúsok esetében is kötelezővé tették ezt - tájékoztatott Éder Tamás.

A kisebb boltokban csak betűvel kell felírni, hogy honnan származik az adott hús, a kétszáz négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletekben pedig a származási helyre vonatkozó zászlót is valamilyen formában el kell helyezni.

Nem kötelező viszont a zászlót beletűzni a húsba

- oszlatott el egy közkeletű tévedést a hússzövetség vezetője.

A rendelet azt is tisztázza, hogy mi minősül magyar sertéshúsnak - tette hozzá Éder Tamás. "Ha az állat tartása és vágása más-más országban történt, akkor mindkettőt fel kell tüntetni. Zömében azonban az a jellemző, hogy ahol a tartás helye van, ott van a vágás is".

A most életbe lépő előírás csak a sertéshúsra vonatkozik, mert ennek az ágazatnak a szereplői kérték az alkalmazását a hazai termékek népszerűsítése érdekében. Ám Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke úgy tudja, hogy a jövőben például a baromfitermékek esetében is kötelező lehet a származási hely hasonló megjelölése.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Kapcsolódó hang

Sertéshúsok új jelölése szerdától
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018