eur:
394.36
usd:
371.5
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: eszemelyi.hu

Aki számít, már szinte mindenkinek van ilyenje

4,6 millió van már forgalomban az új típusú személyazonosító igazolványból. Hamarosan tömegközlekedési funkciója is lesz.

Már több mint 4,6 millió új típusú, azaz 2016. január 1. után kiadott személyazonosító igazolvány van forgalomban - írja a Belügyminisztérium tájékoztatása alapján a Világgazdaság hétfői száma.

Az e-személyit a vizuális azonosítás mellett elektronikus személyazonosításra használják a leggyakrabban, a legnépszerűbb funkciók az elektronikusan igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások és a közösségi közlekedés.

A minisztérium közlése szerint az egyik legnagyobb előrelépés, hogy tavaly október 28. óta az újonnan igényelt állandó személyazonosító igazolványok csipje már tartalmazza a

személyi azonosítót és a lakcímadatot is.

Az előző év fejlesztése továbbá, hogy a Magyar Posta ajánlott és tértivevényes küldeményei már e-személyivel is átvehetők. A MÁV-nál tovább bővült az e-személyi felhasználásnak köre: tavaly december 1-jétől meg lehet vásárolni a bérleteket az igazolványhoz kapcsolva, applikáción keresztül is.

A tárcánál jelezték: a következő 2 évben tervezik az e-személyi csip- és operációs rendszerének és az alkalmazásnak a megújítását, az elektronikus aláírás, valamint a

közösségi közlekedési funkció

továbbfejlesztését, illetve a mobiltelefonok kártyaolvasóként történő használatának kifejlesztését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×