eur:
394.4
usd:
370.42
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Nyitókép: Pixabay.com

Orrfacsaró bűz terjeng egy alföldi városban, nincs pénz megoldani

Kalocsa nem tud úrrá lenni a csatornaszagon, pedig az illetékesek is tudják, mi a baj.

A volt városatya, Bolvári Ferdinánd, a leginkább problematikus terület önkormányzati képviselője a tavalyi év utolsó képviselő-testületi ülésén jelezte, hogy lassan állandósul az elviselhetetlen csatornaszag. Mint a Baon.hu tudósításából kiderül, Bolvári a vízművektől sem kapott megnyugtató híreket.

A bűz elsősorban a Rákóczi Ferenc utca környékén jelentkezik. Erre húzódik a Géderlak, Uszód és Foktő szennyvizét összegyűjtő és elvezető rendszer.

Ennek a szennyvíznek az elvezetési sebessége igen lassú: körülbelül két nap alatt ér le a falvakból, és - különösen melegebb időben - hamar megerjed.

A cég az aknafedelek fóliás lezárásával próbálja megoldani a problémát, de ezek a fedések néha megsérülnek, elcsúsznak.

Volna pedig megoldás a hozzáértők szerint: egy úgynevezett biofilter, illetve egy nitrátadagoló beépítése, de ezekre nem áll rendelkezésre pénz.

A bűz azért jön ki a csatornafedlapokon, mert a csatorna átmérőjéhez képest annyira alacsony a mostani "futtatási mélység", hogy a szerves anyagok leülepednek, majd bomlani kezdenek a csatornafalakon. A légköri viszonyok változásával ennek az iszapnak a szaga jut felszínre.

Ha sok eső esik, nincs akkora gond, de erre nem lehet alapozni a helyiek szerint.

Címlapról ajánljuk
Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Somkuti Bálint: pénz lesz Ukrajna támogatására, csak fegyver és lőszer nem

Az amerikai képviselőház hosszú viták után szombaton elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot. A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai műhelyének kutató tanára szerint a szállítási képesség okozhatja a legnagyobb problémát Ukrajnának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 22. 18:09
×
×
×
×