eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek misét mutat be a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthonának karácsonyi pásztorjátéka után a Batthyány téri Szent Anna-templomban 2019. december 19-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Erdő Péter: erre tanít a karácsony

Érdemes egymást szeretni és áldozatot vállalni a másik emberért, a közösségért, erre tanít a karácsony – mondta Erdő Péter az InfoRádiónak. A bíboros, esztergom-budapesti érsek szerint a karácsony felelős magatartásra is nevel.

A karácsony Jézus Krisztus születésének az ünnepe, ezt írják azoknak a karácsonyi levelezőlapnak a hátuljára is, amit a karácsonyi vásárokban osztogat a katolikus egyház, hogy ez emberek figyeljenek föl rá, hogy a nagy sokadalom és vásárlás mélyén ott van egy gondolat, ami a hitünk központi igazsága – fogalmazott Erdő Péter bíboros az InfoRádiónak, hogy az Isten közösséget vállalt az emberrel, és ez a legnagyobb ajándék.

Megajándékoz minket azzal, hogy van értelme az életünknek, hogy nem véletlenszerűen élünk – fűzte hozzá.

„Szép dolog, ha ma este jól érzem magam, szép dolog, ha valami kellemes, de mesze nem ez a lényeg – hangsúlyozta –, hanem még ennél sokkal szebb az ember számára, aki tud összefüggésekben gondolni és érezni, hogy célja van az életének, hogy

érdemes egymást szeretni, és egymásért néha olyat is tenni, ami nekünk éppen most lehet, hogy nem is kellemes.”

Tehát áldozatot vállalni a másikért és a közösségért, hiszen ezeket belehelyezve Isten szeretetének az előterébe, fölmagasodik az életünk, tette hozzá.

Gyújtsuk meg a gyertyát, kerüljön az ajándék a karácsonyfa alá, azonban tudjuk azt, hogy ezek mind csak sápadt jelképei annak, amit ünneplünk – fogalmazott az esztergom-budapesti érsek érsek fogalmazott.

A másokon való segítség divat az ünnepi időszakban, jó is az, ha az ember adakozik legalább ilyenkor, de nem pusztán az adakozás a karácsony lényege, hanem, hogy van értelme annak, hogy segítsünk, hogy van értelme a másik életének is, magyarázta Erdő Péter. Hogy

egy nagyobb összefüggés részesei vagyunk.

A bíboros fontosnak tartja, hogy nem a pillanatnyi szeszély mindig az, amivel a legjobbat teszünk a másiknak, ebben is egyfajta felelősség összefüggést látó magatartásra nevel a karácsony. És ilyen gondolatmenetben nagyon is jó érzés, és igazolódik annak a régi szentírási mondásnak a valósága, hogy

jobb adni, mint kapni.

Hiszen az adáskor átéljük az egésznek az egyetemességét, és megtaláljuk a magunk helyét is az egészben, éppen azért, mert nem mi vagyunk a központ – világított rá az egyházi vezető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×