eur:
389.54
usd:
361.86
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (k), Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b) és Sophie Wilmes belga ügyvivő miniszterelnök (j) az EU-tagországok állam- és kormányfői évzáró találkozóján Brüsszelben 2019. december 12-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor: nem győztünk, de esélyt teremtettünk a későbbi győzelemre – videó

A miniszterelnök szerint Magyarország jelentősen csökkentette a szén-dioxid kibocsátását 1990 óta. Orbán Viktor az uniós csúcsot követően a Facebook-oldalára feltöltött videójában azt mondta: olyan szabályokat hozhatnak be, amelyek nem eredményezik az üzemanyag vagy az élelmiszerárak növekedését.

Orbán Viktor megfogalmazása szerint

Magyarország klímabajnok, amit Brüsszelben is elismernek.

1990-től számítva a szén-dioxid-kibocsájtást csökkenteni képes országok közé tartozunk. Tudjuk, hogy milyen fontos a klímaváltozás elleni küzdelem, ahogyan azt is tudjuk mi magyarok, hogy ennek ára van – emelte ki. „Méghozzá nagy ára, mert ez egy drága dolog. A kérdés pedig az, hogy ki fizeti a számlát?”

Utóbbiról szóltak a viták a Európai Tanács csütörtök esti ülésén is, ahol a magyar kormányfő elmondása szerint sikert értek el, miután esélyt teremtettek arra, hogy az ezután meghozandó klímavédelmi szabályok olyanok legyenek, hogy

ne a szegényebb országok, és ne szegényebb emberek fizessék meg ennek az árát.

Hogy az új szabályok olyanok legyenek, amelyek nem vesznek el pénzt az egyébként fölzárkózást célul kitűző országok elől. Olyan szabályok meghozatalára van lehetőség, amely bátorítja a nukleáris energia felhasználását. Továbbá esély van olyan szabályok megalkotására is, hogy a klímavédelem ne eredményezze se az üzemanyag, se az élelmiszer árának növekedését – tette hozzá.

Orbán Viktor végezetül kiemelte: „nem győztünk, de esélyt teremtettünk magunknak a későbbi győzelemre”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×