eur:
393.66
usd:
364.84
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels.com

"Az egészségügy nem terelhető BKV-ellenőr szerepbe" - ezért megy Áder Jánoshoz a MOK

Az államfőhöz fordult az orvosi kamara az új tb-törvény miatt. Az új elnök Kincses Gyula az InfoRádiónak azt mondta: 3 hónapos járuléktartozás után az ingyenes orvosi ellátás megvonása aránytalan büntetés, egy baleset miatt akár több milliós költséget is jelenthet. Szerinte az új szabálynak egészségügyi kockázata is van.

A társadalombiztosítási törvény egyik passzusával nagyon nem ért egyet a Magyar Orvosi Kamara elnöke, mert mint Kincses Gyula MOK-elnök az InfoRádióban elmondta, három havi, forintosítva 22 ezres tb-tartozás miatti kizárás a társadalombiztosításból aránytalan büntetés, onnantól az állampolgár csak fizetősként vehetné igénybe az ellátást.

"A jogsértés és az ebből fakadó joghátrány arányban kell, hogy legyen.

Ez a rendelkezés ezt megszegi, hiszen a jogsértés az a befizetés elmaradása, egy 22 ezer forintos köztartozás, a következmény viszont van, akinél semmi, hiszen nem megy orvoshoz, ám lehet olyan, akinél milliós nagyságrendű. Magával a jogalkotói szándékkal, hogy a járulékfizetési hajlandóságot, fegyelmet növelni kell, ezzel egyetértünk, hiszen mindenkinek a közöshöz hozzá kell járulnia, hogy kaphasson belőle" - szögezte le Kincses Gyula, aki etikailag, egészségpolitikailag és az orvos-beteg viszonyt mérgezőnek tartja az új törvényt.

Az eddig hatályos szabályozás azt mondja ki, hogy ha valakinek tartozása van, akkor ellátják, és a NAV hajtja be utólag a járulékot.

Hogy ezt a rendszer tartaná-e fent a MOK vagy valamilyen más javaslatuk van, arról azt mondta, olyan jellegű szigorításokat tudna elképzelni, ami vagy a behajthatóságot javítja, vagy valamilyen plusz terhet ró azokra, akik ki akartak bújni. "De az a lényeg, hogy nem az ellátás megtagadása az, amit mi elfogadhatónak tartunk, főleg az nem elfogadható, hogy ez a konfliktus az ellátórendszer szintjén megjelenjen" - tette hozzá; így ugyanis előfordulhat, hogy egy páciens adott esetben már a rendelőben szembesül azzal, hogy "hoppá, nincs rendezett jogviszonya, és akkor az orvossal meg a nővérrel kezd ott veszekedni, hogy márpedig neki jogviszonya van, a munkáltatója azt mondta neki". Ezeket a helyzeteket Kincses Gyula szerint el kell kerülni. "Az egészségügy nem terelhető BKV-ellenőr szerepbe!"

Minden egybevéve úgy gondolja,

az orvosi eskü miatt az új törvény mellett is el fogják látni az orvosok a tb-tartozókat,

hisz "az eskü régebben született, mint a törvény".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×