INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 13. csütörtök
Ipoly

e-roller

pintér sándor

vadai ágnes

segédmotoros kerékpár

Férfi elektromos rollerrel Budapesten a Kossuth térnél 2018. május 30-án. Idén június közepétől tilos a segway (önegyensúlyozó, kétkerekű, elektromos meghajtású közlekedési eszköz), az elektromos kerékpár, az elektromos roller, az elektromos gördeszka, a hoverboard (önegyensúlyozó elektromos roller), a sörbike (négykerekű, többszemélyes kocsmabicikli) és a riksa használata az V. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő gyalogutakon és gyalogos övezetekben.

Fontos állásfoglalás az elektromos rollerről

Infostart

Pintér Sándor belügyminiszter is megszólalt a nagy vitában: minek minősül az új közlekedési eszköz?

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője intézett írásbeli kérdést Pintér Sándorhoz, amelyben azt tudakolta, hogy miért segédmotoros kerékpár az elektromos roller. "A rendőrség szándékosan akar baleseteket okozni elektromos rollerekkel az utakon?" – tette fel a kérdést a képviselő.

A belügyminiszter rövid válaszában azt közölte, hogy „az elektromos rollert a hatályos szabályozás alapján, külön eltérő rendelkezés hiányában

csak segédmotoros kerékpárnak lehet megfeleltetni”.

Azt is hozzátette, hogy a rendőrség a jogszabályok alapján köteles eljárni.

Az akár 25 kilométer/órás sebességre is képes rollerek elárasztják Budapestet, és az úttesten és a járdán is veszélyes helyzetet teremtenek. A kialakult probléma megoldására először az InfoRádióban vetette fel Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, hogy az elektromos rollerek és más járművek miatt szükség van a KRESZ módosítására, mert ezekre az eszközökre jelenleg semmilyen közúti szabályozás nem vonatkozik. A Kormányzati Tájékoztatási Központ viszont nem sokkal később azt közölte, hogy ilyen elképzelés nincs a kormány asztalán.

Később azonban kiderült, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium részvételével zajlik a KRESZ átfogó módosításának előkészítése, és e csomag részeként szabályozhatják az elektromos rollerek használatát is.

Pintér Sándor válasza abban a tekintetben irányadó mostantól, hogy a rendőrség eszerint a segédmotoros kerékpárokra érvényes szabályok szerint ítéli meg a rollerek közlekedését, mert eddig ez a KRESZ előírásai szerint nem volt egyértelmű.

A közterületek kezelői az átfogó szabályozásig is igyekeznek megoldást találni, legutóbb éppen a Kossuth térről tiltották ki a e-rollereket, de korábban a Belvárosban és a budai Várban is korlátozták a használatukat.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018