eur:
390.26
usd:
364.24
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Elözönlötték az internetet a súlyos fenyegetések, az elkövetők után kullog a jogalkotó

Noha sokszor nem valós a szándék, a halálos fenyegetőzés is egyre gyakoribb, a rendőrség és a bíróságok hozzáállása felemás.

A Magyar Nemzet cikke szerint egyre gyakoribban az online támadások és a gyilkossággal fenyegető képek, videók a neten, a támadók elsősorban labilis tinédzserekre, gyerekekre vadásznak. A lapnak nyilatkozó szakemberek szerint sem a bíróságok, sem a rendőrség nem veszi a helyzetet elég komolyan, illetve nem tekinti súlyosnak.

A Kúria viszont lépett: a napokban elfogadták azt a határozatot, amely szerint a jövőben akár öt év börtön is járhat ilyen fenyegetésért.

"Egy korábbi esetben a vádlott egy weboldalra feltöltött írásában azt fejtegette, hogy országgyűlési képviselőket fog kivégezni, amennyiben azok nem szavaznak meg egy törvényt. A Kúria ebben az ügyben végül emberölés bűntette előkészülete miatt ítélte el a vádlottat" – fogalmazott a Kúria Sajtótitkársága, hozzátéve, hogy egy másik – hasonló – ügyben viszont már felmentés született.

Egy szakértő szerint van létjogosultsága a joggyakorlat szigorításának, mert valóban sok a virtuális fenyegetés, nyilvános internetes lejáratás, zsarolás.

"Jóval több ilyen esettel keresik fel a mi irodánkat is, mint néhány évvel ezelőtt, és meglepő módon mindez nem csak a fiatalok körében jellemző. Találkoztunk már halálos fenyegetésekkel is, noha ezek mögött nem feltétlenül van valós szándék" – nyilatkozta a lapnak Szép Árpád Olivér. A Budapesti Ügyvédi Kamara elnökségi tagja úgy véli, az ­online bűnözés jóval előrébb jár, mint a jogalkotó, és bár a rendőrség egyre hatékonyabb eszközökkel kutatja fel az elkövetőket, a szabályozás még mindig a bűnözők után kullog.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×