eur:
392.77
usd:
366.59
bux:
66769.81
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Meghirdették a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási tarifákat

Átlagosan mintegy 15 százalékkal emelkedhetnek a díjak, ám még így is a legolcsóbbak közé tartoznak Európában.

Már elérhetők a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási tarifák. A biztosítótársaságok rengeteg kedvezményt ajánlanak, így érdemes tájékozódni. Az interneten több portálon is össze lehet hasonlítani az ajánlatokat.

Az átlagosnál több

baleset és a munkaerőhiány miatt

mintegy 15 százalékkal emelkedhetnek a díjak. Lambert Gábort, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője az InfoRádiónak elmondta, a hazai gépjárműállomány 5,3 milliós és ebből 1,2 milliónál több autóst illetve nagymotor tulajdonost érint a tarifaváltás, vagyis minden ötödik gépjárműtulajdonosról van szó.

A biztosítók őket keresik meg új ajánlataikkal november 11-ig, ezután a gépjárműtulajdonos november 30-ig eldöntheti, hogy marad-e a jelenlegi társaságánál, vagy a piacon talál kedvezőbb ajánlatot.

Ha a váltás mellett dönt, és november 30-án felmondja a szerződést, akkor december 31-ig köthet újat az autós.

A díjak alakulásáról a szakember szerint a kampányidőszak lezárulta és a szerződéskötések után érdemes beszélni. Azt megerősítette Lambert Gábor, hogy egy 10-15 százalékos drágulást látni, de

egyáltalán nem biztos, hogy az átlag árszínvonal is ennek megfelelően fog változni.

Emlékeztetett rá, hogy a tavalyi ajánlatokban is volt egy 10-15 százalékos emelkedés, a kampányidőszak lezárulta és a szerződéskötések után ugyanakkor a statisztikák azt mutatták, hogy lényegében nem változott a kötelező biztosítások árszintje. A verseny leszorította az árakat, a tarifák mellett ugyanis a társaságok több mint száz kedvezmény elérését teszik lehetővé, és

aki élni tud ezekkel a lehetőségekkel, az szinten tudja tartani a kgfb-díját, netán még csökkenteni is tudja azt.

"A magyarországi kgfb-díjak európai összehasonlításban még mindig a legolcsóbbak közé tartoznak. A nemzetközi biztosító szervezet, az Insurance Europe összehasonlító táblázata szerint Európában csak Romániában és Litvániában alacsonyabbak a köteleződíjak, mint Magyarországon"

- mondta Lambert Gábor, aki szerint ugyanakkor a 2019-es statisztika valószínűleg egy emelkedő tendenciát mutat majd, hiszen ebben az évben beépült biztosítási adó formájában a korábbi baleseti adó, ami a díjak 30 százaléka.

Magyarországon 2010 óta már nem a naptári év kezdete, hanem a gépjármű megvásárlásának napja számít a biztosítási évfordulónak. Ugyanakkor becslések szerint még mindig minden ötödik autósnak január 1-ig kell új szerződést kötni. A friss díjakról november 11-ig kell tájékoztatni az ügyfeleket.

A biztosítót váltóknak legkésőbb december 1-jéig kell felmondaniuk szerződésüket,

majd az év végéig kell megkötniük az újat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×