INFORÁDIÓ 
2019. november 12. kedd
Jónás, Renátó

kgfb

kötelező

autó

közlekedés

biztosítás

Meghirdették a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási tarifákat

Meghirdették a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási tarifákat

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Átlagosan mintegy 15 százalékkal emelkedhetnek a díjak, ám még így is a legolcsóbbak közé tartoznak Európában.

Már elérhetők a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási tarifák. A biztosítótársaságok rengeteg kedvezményt ajánlanak, így érdemes tájékozódni. Az interneten több portálon is össze lehet hasonlítani az ajánlatokat.

Az átlagosnál több

baleset és a munkaerőhiány miatt

mintegy 15 százalékkal emelkedhetnek a díjak. Lambert Gábort, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője az InfoRádiónak elmondta, a hazai gépjárműállomány 5,3 milliós és ebből 1,2 milliónál több autóst illetve nagymotor tulajdonost érint a tarifaváltás, vagyis minden ötödik gépjárműtulajdonosról van szó.

A biztosítók őket keresik meg új ajánlataikkal november 11-ig, ezután a gépjárműtulajdonos november 30-ig eldöntheti, hogy marad-e a jelenlegi társaságánál, vagy a piacon talál kedvezőbb ajánlatot.

Ha a váltás mellett dönt, és november 30-án felmondja a szerződést, akkor december 31-ig köthet újat az autós.

A díjak alakulásáról a szakember szerint a kampányidőszak lezárulta és a szerződéskötések után érdemes beszélni. Azt megerősítette Lambert Gábor, hogy egy 10-15 százalékos drágulást látni, de

egyáltalán nem biztos, hogy az átlag árszínvonal is ennek megfelelően fog változni.

Emlékeztetett rá, hogy a tavalyi ajánlatokban is volt egy 10-15 százalékos emelkedés, a kampányidőszak lezárulta és a szerződéskötések után ugyanakkor a statisztikák azt mutatták, hogy lényegében nem változott a kötelező biztosítások árszintje. A verseny leszorította az árakat, a tarifák mellett ugyanis a társaságok több mint száz kedvezmény elérését teszik lehetővé, és

aki élni tud ezekkel a lehetőségekkel, az szinten tudja tartani a kgfb-díját, netán még csökkenteni is tudja azt.

"A magyarországi kgfb-díjak európai összehasonlításban még mindig a legolcsóbbak közé tartoznak. A nemzetközi biztosító szervezet, az Insurance Europe összehasonlító táblázata szerint Európában csak Romániában és Litvániában alacsonyabbak a köteleződíjak, mint Magyarországon"

- mondta Lambert Gábor, aki szerint ugyanakkor a 2019-es statisztika valószínűleg egy emelkedő tendenciát mutat majd, hiszen ebben az évben beépült biztosítási adó formájában a korábbi baleseti adó, ami a díjak 30 százaléka.

Magyarországon 2010 óta már nem a naptári év kezdete, hanem a gépjármű megvásárlásának napja számít a biztosítási évfordulónak. Ugyanakkor becslések szerint még mindig minden ötödik autósnak január 1-ig kell új szerződést kötni. A friss díjakról november 11-ig kell tájékoztatni az ügyfeleket.

A biztosítót váltóknak legkésőbb december 1-jéig kell felmondaniuk szerződésüket,

majd az év végéig kell megkötniük az újat.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

KGFB-váltás, összefoglaló
 


KGFB új tarifák Lambert
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018